Ancheta de amploare pentru romanii din Germania: Desi Germania cauta muncitori romani, cu cat sunt platiti in realitate romanii din landuri.

40 de polițiști, 40 de inspectori fiscali și trei translatori au descins, săptămâna aceasta, pe cel mai mare șantier din Hanovra, unde sunt angajați zeci de români, după ce autoritățile au primit informații potrivit cărora sunt încălcate prevederile legale din domeniul muncii.

La ora 9:00 dimineața, au fost practic încercuiți cei 46.000 de metri pătrați de șantier, iar autoritățile au trecut la verificarea documentelor, relatează Bild.

„Au fost verificați 162 de muncitori, iar în 40 de cazuri există suspiciunea că nivelul salariului este sub minimul prevăzut de lege”, a declarat Oliver Keuck, purtător de cuvânt al inspectorilor fiscali.

De asemenea, șapte lucrători sunt cercetați penal după ce au prezentat cărți de identitate românești false. Anchetatorii urmează să stabilească de unde le-au procurat și ce naționalitate au, de fapt, persoaele în cauză.

ermania se confruntă cu un deficit mare de lucrători calificați, iar în unele industrii se cunoaşte lipsa cronică de astfel de candidați. O investigaţie a Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania oferă informaţii cu privire la ocupaţiile şi sectoarele unde este cea mai mare nevoie de personal.

Instalatorii sanitari, precum şi tehnicienii şi instalatorii de instalaţii termice și de climatizare sunt ocupaţiile din Germania în cazul cărora există cea mai mare nevoie de personal. În nicio altă industrie nu este nevoie de atât de mult timp pentru ocuparea posturilor vacante, după cum rezultă dintr-o nouă analiză a Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania, analiză citată de postul german n-tv.de.

Astfel, aproape două treimi dintre locurile vacante în cazul acestor meserii rămân vacante mai mult de trei luni, iar timpul cât acestea rămân neocupare este acum, în medie, de 200 de zile. O ocupaţie care se află pe locul doi este îngrijirea vârstnicilor, fiind vorba de 199 de zile în care posturile rămân vacante, urmând apoi meşterii care montează pardoseală, fiind vorba de 185 de zile până la ocuparea locurilor de muncă.

În cazul instalatorilor de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat, în medie 46 de șomeri au posibilitatea de a alege dintre 100 de locuri vacante. În sectorul îngrijirii bătrânilor, acest raport este și mai puțin favorabil pentru angajatori: 27 la 100.

În total, Agenția Federală (BA) anunţă că sunt 30 de grupuri profesionale care se confruntă cu un deficit deosebit de mare de lucrători calificați. La sfârșitul lunii iulie, un număr de peste 472.000 de locuri de muncă vacante au fost raportate numai în aceste sectoare. De asemenea, cu un număr de 63.000 de locuri vacante, s-a înregistrat cel mai mare deficit de până acum în meseriile în sectorul fabricaţiilor, inclusiv prelucrări mecanice industriale și de precizie. Pe locul doi se situează profesiile în domeniul sănătăţii, fiind înregistrate 61.000 de oferte de muncă.

De asemenea, în această vară, în Bavaria, au fost probleme cu circulaţia trenurilor din cauza numărului insuficient de mecanici de locomotivă. La nivel național, există tot mai multe rapoarte despre închideri temporare ale unor secţii din spitale din cauza deficitului de asistenți medicali. Chiar și medicii devin treptat un „bun rar”, atât cei generalişti, cât și medicii de spital. La sfârșitul lunii iulie, potrivit BA, au fost înregistrate 2539 de posturi medicale vacante, o creștere cu aproape 15%.