Danemarca anunta ca primește muncitorii români cu brațele deschise cu salarii ajungand și pana la 5.000 de euro.

Ruptura dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană îi forțează pe mulți români să își caute de lucru în alte state europene.

În țările nordice, de exemplu, muncesc în construcții, ferme de creștere a animalelor sau la curățenie.

Danemarca îi primește cu brațele deschise, pentru că are nevoie de forță de muncă în toate domeniile.

Danemarca anunta ca primește muncitorii români cu brațele deschise cu salarii ajungand și pana la 5.000 de euro.

“Aici este a doua cameră, tot așa, prima mân de var, sper să am timp să dau astăzi cu silicon, dacă nu mâine dimineață! Coridorul, și aici este doar glet dat și trebuie să pun filtru pe care îl vedeți jos”.

Așa arată o zi de muncă din viața lui Bogdan. Angajat la o firmă de construcții din Danemarca, o locuință din centrul capitalei Copenhaga. În medie, salariile pornesc de la 2.500 de euro pe lună.

Bogdan Țiba, muncitor construcții Danemarca: ”Salariul destul de mulțumitor, echipament în prima zi, nu prea sunt patronii să pună presiun, se vorbeste frumos cu muncitorii, în mare parte este ok”.

5.000 de români ajung anual în Danemarca

Și Irina s-a stabilit în Danemarca împreună cu familia. Lucrează cu soțul ei în domeniul curățeniei, unde salariile încep de la 3.000 de euro, dar pot ajunge până la 5.000 de euro.

Danemarca anunta ca primește muncitorii români cu brațele deschise cu salarii ajungand și pana la 5.000 de euro.

Irina Neamț, muncitor în curățenie în Danemarca: ”Salariile sunt mult mai mari decât în România, se vede diferența foarte mult și suntem foarte fericiți. Copiii merg aici la școală, la grădiniță. Pentru școală nu plătim caiete, nu plătim cărți, absolut nimic, decât penarul și ghiozdanul, doar atât”.

În medie, spun asociațiile de români din Danemarca, aproximativ 5.000 de români ajung anual în regat și 80 % se stabilesc acolo. În ultima perioadă, mulți au plecat din Marea Britanie, speriați de Brexit.

De la începutul anului, Regatul Unit a impus vize, iar muncitorii trebuie să demonstreze că au oferte de lucru, salariu corespunzător și cunosc limba engleză. Or, mulți români lucrează acolo la negru.

Valentina Răduță, Asociaţia de Prietenie Româno-Daneză din Copenhaga: ”Sunt care vin din Anglia și se stabilesc în Danemarca sau mă mai întreabă despre cum este viața în Danmerca, merită să lase Anglia pentru Danemarca și din punctul meu de vedere sunt foarte interesați de a-și găsi un loc de muncă în Danemarca”.

Transferurile de bani din Danemarca în România s-au dublat în ultima lună

Mai bine de 40 % dintre românii ajunși în regat lucrează în ferme, 30 % în curățenie, în special în hoteluri. Pe alții îi găsim în distribuție de ziare sau în construcții, mai ales că Danemarca a început lucrările de construcție la cel mai lung tunel submarin rutier și feroviar din lume, la granița cu Germania.

Danemarca anunta ca primește muncitorii români cu brațele deschise cu salarii ajungand și pana la 5.000 de euro.

Kati Nicolae, angajată a unui sindicat în domeniul construcțiilor: ”50, 60, 70 % din forța muncii sunt români. Majoritatea sunt muncitori necalificați, dar care și-au dobândit o experiență în decursul anilor pe diferite șantiere, în restul Europei”.

Numărul mare de români care lucrează în Danemarca se vede și prin intermediul banilor trimiși în țară. Potrivit unei platforme de specialitate, transferurile de acolo au înregistrat o creștere de 100 % la începutul acestei luni, comparativ cu luna anterioară.

Sumele trimise încep de la câteva sute, dar pot depăși și 1.000 de euro. Bani vin și din Belgia, țară asaltată în ultima perioadă de români plecați din Italia ori Spania.(sursa:stirileprotv.ro)

4 thoughts on “Danemarca anunta ca primește muncitorii români cu brațele deschise cu salarii ajungand și pana la 5.000 de euro.

  1. Pingback: ai nude

Comments are closed.