Danemarca, devine visul românilor! O locatie de munca tot mai atragatoare pentru romani

Danemarca are in acesti ani onoarea de a fi recunoscuta ca un model economic de urmat. Ceea ce in mod special a uimit Europa sunt cresterea economica ridicata si nivelul scazut al somajului, si aceasta recunoastere ne bucura.

Danemarca visul romanilor!

Totusi, nici in Danemarca nu cresc copacii pana la cer. Puternica noastra societate a bunastarii este afectata de lipsa de forta de munca – ne lipsesc bratele si capetele/creierele necesare functionarii unui intreg sir de locuri de munca. De aceea, danezii pun mare pret pe forta de munca din strainatate. Pur si
simplu, nu ne putem descurca fara aceasta.

Danemarca este un stat prosper si bine organizat, membru al Uniunii Europene, si care intampina cu bratele deschise muncitorii din strainatate.

Danemarca are o piata a muncii unica. Aceasta se remarca prin faptul ca aici patronii si sindicatele de comun acord isi asuma raspunderea pentru majoritatea aspectelor legate de piata muncii, aspecte care in alte tari sunt reglementate prin lege. Rolurile partenerilor astfel stabilite asigura relatii civilizate, salarii mari si conditii de munca bune. Totodata, este posibil ca muncitori straini sau firme din strainatate sa devina membri ai diverselor organizatii (sindicale sau patronale) daneze.

Denmark

In Danemarca se aplica aceleasi conditii de salarizare si de muncitorilor straini ca si muncitorilor danezi. Muncitorii straini nu trebuie sa fie considerati de rangul doi. Mai exista si alte avantaje. De exemplu, un muncitor strain, dupa numai trei luni de munca in Danemarca, obtine cartea nationala de asigurare de sanatate daneza si, in acest fel, asistenta medicala este gratuita.

Danemarca este un stat prosper si bine organizat, membru al Uniunii Europene, si care intampina cu bratele deschise muncitorii din strainatate.
Danemarca are o piata a muncii unica. Aceasta se remarca prin faptul ca aici patronii si sindicatele de comun acord isi asuma raspunderea pentru majoritatea aspectelor legate de piata muncii, aspecte care in alte tari sunt reglementate prin lege. Rolurile partenerilor astfel stabilite asigura relatii civilizate, salarii mari si conditii de munca bune.

Copenhagen, Denmark

Totodata, este posibil ca muncitori straini sau firme din strainatate sa devina membri ai diverselor organizatii (sindicale sau patronale) daneze. In Danemarca se aplica aceleasi conditii de salarizare si de angajare muncitorilor straini ca si muncitorilor danezi. Muncitorii straini nu trebuie sa fie considerati de rangul doi. Mai exista si alte avantaje. De exemplu, un muncitor strain, dupa numai trei luni de munca in Danemarca, obtine cartea nationala de asigurare de sanatate daneza si, in acest fel, asistenta medicala este gratuita.

Atunci cand am deschis piata daneza a muncii pentru noile tari membre ale Uniunii Europene, nu am acceptat compromisuri cu privire la bunele noastre conditii de munca. Acest lucru i-a facut pe unii muncitori sa aiba impresia ca este greu de patruns pe piata de munca daneza. De fapt, este mult mai usor de gasit un loc de munca in Danemarca decat se crede. Guvernul danez lucreaza in permanenta pentru imbunatatirea conditiilor care sa-i atraga pe straini sa-si caute de lucru in Danemarca. Una dintre initiativele care deja a intrat in vigoare este pagina de internet www.workimport.dk.

Aici se poate citi in mai multe limbi despre posibilitatile de a gasi un loc de munca in Danemarca si tot aici se gasesc si sfaturi utile cu privire la cautarea unui loc de munca. Aici se gasesc raspunsuri la intrebari, cum ar fi cele referitoare la permisul de munca si de sedere, precum si la modul cum se poate cauta un serviciu concret. In final, Ambasada Danemarcei va sprijina cu informatii referitoare la posibilitatea gasirii unui loc de munca.

Care sunt insa posibilitatile concrete daca un cetatean roman isi cauta de lucru in Danemarca? Primul punct pe program este desigur cautarea locului de munca si, in acest sens, cel care cauta un loc de munca in Danemarca poate locui in Danemarca o perioada de pana la sase luni. In aceasta perioada, persoana trebuie sa fie in masura sa se intretina pe cont propriu.

In momentul cand serviciul a fost obtinut, muncitorul strain trebuie sa ceara permis de sedere si de munca in Danemarca. Aceste aspecte trebuie sa fie rezolvate inaintea inceperii activitatii la noul loc de munca, cu exceptia cazului in care intreprinderea in care muncitorul strain si-a gasit de lucru este una din cele 2000 de intreprinderi daneze care au deja permisiunea de a angaja forta de munca din Europa de Est.

In prima zi de lucru, multi muncitori straini probabil ca vor ramane uimiti de tonul informal, degajat de adresare – asta chiar si in relatia dintre angajat si seful sau. Altii vor remarca posibilitatea oferita de a lucra independent si de a influenta propria activitate.

Daca mai tarziu muncitorul strain va dori sa-si schimbe locul de munca, acest lucru va face necesara obtinerea unui nou permis de munca si de sedere. Intre timp, muncitorul poate continua sa munceasca la vechiul loc de munca in timp ce cererea de prelungire a permisului de munca si de sedere este procesata. Aceste conditii nu mai sunt valabile daca muncitorul strain a lucrat timp de un an intreg, neintrerupt, in Danemarca. Scopul este, desigur, de a-i mentine pe nou-angajati cat mai mult timp posibil la locurile lor de munca. In acelasi timp, suntem convinsi ca muncitorii straini vor avea numai de castigat si vor duce cu ei acasa, in tara lor de origine, experienta castigata astfel.

Danemarca are, precum se vede, mult de oferit. Avem locuri de munca si conditii de munca bune, precum si salarii mari, punand totodata mare pret pe muncitorii veniti din strainatate. Speram, totodata, ca cei care vor alege sa lucreze in Danemarca sa plece acasa, pe langa salariul obtinut, cu experienta si deschiderea castigate la locul de munca. Speram ca munca in Danemarca sa fie o experienta pe viata.