Germania: 51% din transportatori, refuză comenzi din cauza lipsei de șoferi. “Nimic nu indică faptul că situația se va îmbunătăți”

Raport BAG: “Nimic nu indică faptul că situația se va îmbunătăți”! În Germania există în prezent un deficit de aproximativ 45 de mii de șoferi, în creștere comparativ cu anii precedenți. Potrivit presei locale, dintre cei 1,5 milioane de șoferi activi în  2016, mai mult de un milion au vârste de peste 45 de ani.

Vorbim de vehicule blocate în parcări și de transportatori care trebuie să refuze comenzile.

Pur și simplu nu putem găsi șoferi” recunoaște Sebastian Lechner, membru al Consiliului Federal al Expeditorilor, în interviul acordat portalului Bayerischer Rundfunk. Există multe motive pentru lipsa de șoferi din Germania, aceasta nefiind o problemă nouă.

Transportatorii in Germania, lucreaza la 50% din capacitate din cauza crizei soferilor de tir!

Oficiul Federal al Transportului de Marfă (BAG) a publicat recent un raport pe această temă. Potrivit BAG, nimic nu indică faptul că situația se va îmbunătăți. Mai mult de 50% din respondenți au declarat că a fost nevoiți să refuze comenzi din cauza lipsei de șoferi.Deși în 2017 numărul de șoferi de camion a crescut ușor în Germania cu 1,7%, deficitul de angajați calificați în industria locală de transport și logistică este încă semnificativ.

Transportatorii in Germania, lucreaza la 50% din capacitate din cauza crizei soferilor de tir!

Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în luna iulie a acestui an, în Germania au fost înregistrate în total 20.867 de locuri de muncă disponibile pentru șoferi profesioniști , în timp ce 13.288 de șoferi sunt înregistrați ca șomeri.Potrivit raportului, datele demografice vor continua să acționeze împotriva angajatorilor din industrie. Ponderea șoferilor cu vârste sub 25 de ani în 2017 a fost de numai 2,6% în timp ce 29% dintre șoferii activi în prezent au peste 55 de ani – o diferență procentuală greu de ignorat.

Transportatorii in Germania, lucreaza la 50% din capacitate din cauza crizei soferilor de tir!

În industria transporturilor, lipsa șoferilor înseamnă – pur și simplu – blocaj.

Vorbim de vehicule blocate în parcări și de transportatori care trebuie să refuze comenzile.Lipsa de șoferi se reflectă și în creșterea salariilor, care în cazul șoferilor de camion a fost progresiva în ultimii ani.

Pentru acoperirea acestui deficit, transportatorii germani angajează de asemenea și șoferi străini (în special din Europa de Est). Ponderea acestora a ajuns la 18,1% în 2017, aceștia provenind în principal din Polonia, România, Bulgaria și Croația.

Transportatorii in Germania, lucreaza la 50% din capacitate din cauza crizei soferilor de tir!

Între 2012 și 2017, numărul de șoferi bulgari angajați în Germania a crescut anual cu o medie de 58,4%, ajungând la aproximativ 6.000 la sfârșitul anului 2017.

De asemenea, numărul de șoferi din România a avut și el o creștere dinamica –  ajungând la aproape 20.000 la sfârșitul anului trecut. Cu toate acestea, polonezii au cea mai mare pondere în rândul șoferilor străini de pe piața germană a transporturilor. La sfârșitul anului 2017, 22.600 de șoferi polonezi erau activi în Germania.

Transportatorii in Germania, lucreaza la 50% din capacitate din cauza crizei soferilor de tir!

Raportul BAG mai arată că, între 2015 și 2017, tarifele orare, în funcție de stat, au crescut în medie cu 2,6 până la 4,9 procente anual. Această creștere depășește în mod semnificativ creșterea indicelui prețurilor de consum, care a fost de 0,3% în 2015, 0,5% în 2016 și aproximativ 1,8% în 2017.La nivel de salarii, din totalul de șoferi angajați în Germania, cei care lucrau pentru companii înregistrate în Bavaria au câștigat cel mai mult în 2017, adică 13,10 euro pe oră.

Transporturile in pragul colapsului.

Un pic mai puțin  (12,88 euro pe oră) au câștigat șoferii din Renania de Nord-Westfalia. În Brandenburg, șoferii au primit 12,28 euro pe oră – toate aceste tarife fiind în creștere comparativ cu anii precedenți.Germania nu este singura țară europeană care se confruntă cu această problemă. Potrivit unui sondaj efectuat de Departamentul Transporturilor și Comunicațiilor al Camerei de Comerț din Austria (WKO), 77% dintre transportatorii locali nu pot accepta o parte din comenzi din cauza lipsei șoferilor.

sursa:trans.info (multumim, si vizitati pagina!)