Mesajul in limba romana,din magazinul Tesco-Marea Britanie,prin care sunt „acuzati indirect toti romanii”,creeaza un val de indignare in cadrul comunitatii din regat.

Unul dintre cele mai mari supermarketuri din regat,frecventat de majoritatea romanilor,a starnit un val de indignarea,la adresa romanilor din regat si nu numai, in momentul in care au decis sa afiseze mesaje in limba romana.

Intri în magazin și vezi așa un avertisment pus între rafturi: „Avertisment pentru hoții din magazine! Hoții din magazine prinși vor fi urmăriți penal!”.

Intri în magazin și vezi așa un avertisment pus între rafturi: „Avertisment pentru hoții din magazine! Hoții din magazine prinși vor fi urmăriți penal!”.

Mesajul de avertizare în limba română se găseşte la raionul de băuturi alcoolice.

Toți știm că nu e bine să furăm, pe toți ne învață părinții și școala că așa ceva nu se face și că există un Cod penal care pedepsește acest lucru. Furtul se pedepsește penal. Se pare că unii o fac și atunci e bine să mai avertizăm o dată.

Mai jos pe afiș scrie: „Ofițeri de poliție îmbrăcați civil acționează în această zonă”. Un avertisment care încearcă să te demotiveze în caz că ai venit la magazin să furi. Preventiv, instructiv.

Iolanda M. B. Costide (PNL Marea Britanie) atrage atenţia că Tesco practică discriminarea pe motive etnice prin aceste afişe şi transmite directorului executiv al lanţului de magazine un mesaj prin care cere îndepărtarea lor.

„Avertisment pentru hoții din magazine! Hoții din magazine prinși vor fi urmăriți penal!”.

“Nu este demn ca un lanț care se prezintă ca progresist, în serviciul oamenilor, cum ar fi Tesco, să permită profilarea etnică în magazinele sale. Imaginea prezintă un avertisment, în limba română, împotriva hoțului.

Trebuie să credem că toți românii sunt hoți, sau poate doar aceia care nu stăpânesc limba bardului și au nevoie ca acest mesaj scandalos să fie explicat în limba română?

Dar cel mai grav în această situație este faptul că nicio instituție nu se sesizează: nici în Marea Britanie, țară „civilizată”, nici în România.

Corect ar fi ca instituțiile abilitate să ceară eliminarea acestei aberații  și să amendeze compania. Instituțiile românești să-și protejeze cetățenii. Oare cu ce se ocupă Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în afară de pregătirea de alegeri?

Intre timp:

MAE dezaprobă acest tip de mesaje discriminatorii care nu reflectă imaginea reală a comunității române din Marea Britanie, bine integrată și care aduce o contribuție reală la dezvoltarea societății și economiei britanice.

Precizări de presă MAE – Cu referire la informațiile apărute în spațiul public privind mesajul afișat în incinta unei filiale a unui cunoscut lanț de magazine alimentare din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord:

„Cu referire la informațiile apărute în spațiul public privind mesajul afișat în incinta unei filiale a unui cunoscut lanț de magazine alimentare din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-a autosesizat și a întreprins, în regim de urgență, demersuri atât pe lângă conducerea companiei, cât și pe lângă autoritățile centrale și locale, inclusiv la nivelul ministerului de externe britanic (Foreign, Commonwealth and Development Office), pentru a exprima surprinderea și dezacordul părții române față de apariția mesajului respectiv, ce are un puternic caracter discriminatoriu.(sursa:libertatea si ziarulromanesc.net)