Monopolul TIR-ului: CARRION, AQUILA, Alexandrer, VOS, Duvenbeck greii transportului romanesc.

În total, în domeniul transportului rutier de măr­furi activează peste 30.000 de companii.Carrion Expedition, VOS Logistics, Duvenbeck Logistik sau XPO Transport sunt in topul acestora.
Sectorul de transport rutier de mărfuri re­prezintă aproape jumătate din businessul ge­nerat de toate companiile din transporturi.

Sectorul de transport rutier s-a dez­voltat în ciuda faptului că infrastructura de drumuri a României este una dintre cel mai puţin dezvoltate din Europa. România are în prezent aproape 750 de kilometri de autostrăzi, faţă de peste 3.500 km de autostrăzi şi drumuri express cât are Polonia.

Carrion Expedition, VOS Logistics, Duvenbeck Logistik sau XPO Transport sunt doar câteva nume de jucători care au urcat rapid în topul celor mai mari transportatori rutieri de mărfuri, deşi în urmă cu zece ani unii dintre ei nici nu intraseră pe piaţă.

Însă, în această perioadă s-au dezvoltat alte companii româneşti precum Interna­tional Alexander sau Filip Spedition. De exemplu, International Alexan­der, com­panie fondată de Simion Ioan Apreutese, a intrat în top zece trans­porta­tori rutieri de mărfuri în 2017.În ultimul deceniu, busi­nessul companiilor din sectorul de transport rutier de mărfuri s-a dublat, ajungând în 2016 (ultimele date disponibile) la aproape 45 miliarde de lei (circa 10 mil. euro). Astfel, acest sector reprezintă aproximativ jumătate din toată piaţa de transport.

ZF a luat în calcul companiile cu cod CAEN 4941 (Transpor­turi rutiere de mărfuri) şi 5229 (Alte activităţi anexe transporturilor). Companii precum Havi Logistics ar fi putut fi prezente în top, însă au un cod CAEN diferit deşi activează în sectorul de transport.

Carrion Expedition din Cluj şi Aquila Part Prod Com din Prahova au fost anul trecut cei mai mari doi angajatori din sectorul transportului rutier de mărfuri, având fiecare peste 2.000 de salariaţi la finalul anului trecut, arată datele de la Inspecţia Muncii, care a furnizat către ZF un top anonimizat.Instituţia a furnizat numărul de angajaţi la finalul anului trecut şi nu a realizat o medie anuală, aşa cum sunt înregistrate datele la Ministerul de Finanţe. Datele luate în considerare de ZF se referă la companiile cu domeniul de activitate „transporturi rutiere de mărfuri“.

Carrion Expedition, care are acţionar spaniol, conform datelor din Monitorul Oficial, este cel mai mare angajator din domeniu, având peste 2.400 de salariaţi la finalul anului trecut. Compania avea în 2016 un rulaj de 646 de milioane de lei, fiind şi unul dintre cei mai mari jucători din domeniu ca nivel al businessului.
Pe de altă parte, Aquila Part Prod Com a terminat anul trecut cu mai bine de 2.200 de salariaţi, conform datelor de la Inspecţia Muncii, şi cu afaceri de 798 mil. lei anul trecut. Compania, care face parte din grupul cu acelaşi nume, are şi activităţi de distribuţie, conform datelor de pe site-ul societăţii. Grupul este deţinut de către antreprenorii Alin Dociu şi Cătălin Vasile.

Carrion Expedition şi Aquila Part Prod Com sunt singurele firme din sectorul transportului rutier de mărfuri cu peste 1.000 de angajaţi fiecare.

Dintre primii zece angajatori, patru sunt deţinuţi de români. Una dintre cele mai rapide evoluţii a consemnat-o compania de transport şi logistică Quehenberger Logistics ROU, parte a grupului Augustin Quehenberger, cu sediul în Austria, care a ajuns la peste 700 de angajaţi anul trecut, recrutând peste 400 de persoane în ultimul an. Astfel, jucătorul a ajuns pe poziţia a treia în topul celor mai mari angajatori din domeniul transportului rutier de măr­furi. Compania şi-a propus să în­che­ie anul acesta cu 1.200 de salariaţi proprii.

Clasamentul întocmit de ZF ia în calcul doar entităţi fiscale şi nu grupuri de firme. Piaţa transporturilor rutiere de marfă este formată din 1.350 de firme, dintre care există aproximativ 100 de firme care au o flotă de peste 100 de camioane, 150 de firme cu flotă între 50 şi 99 de camioane şi peste 2.300 de fir­me cu flotă între 10 şi 49 de camioane – restul fiind reprezentat de trans­por­tatori mici operând 1-10 camioane, po­trivit datelor Uniunii Naţionale a Trans­por­ta­torilor Rutieri din România (UNTRR).

Industria transporturilor rutiere reprezintă 5% din PIB prin cele peste 35.000 de firme de trans­port mărfuri şi persoane active, care operează 173.738 de autovehicule li­cenţiate de transport marfă de peste 3,5 to­ne şi de transport persoane de peste 9 lo­curi, angajând 358.184 şoferi pro­fesionişti potrivit ultimelor date ale UNTRR.Conform Eurostat, trans­portul intracomunitar operat de trans­por­tatorii români (în tone) a fost în creştere.În ceea ce priveşte transportul în afara UE, principalele trei puncte de interes sunt Rusia, Turcia şi China.

sursa:zf.ro

5 thoughts on “Monopolul TIR-ului: CARRION, AQUILA, Alexandrer, VOS, Duvenbeck greii transportului romanesc.

  1. Pingback: holosun 507c
  2. Pingback: bear compound bow

Comments are closed.