O premieră mai puţin dorită.Cum au schimbat oamenii anotimpurile de pe Pământ in ultima vreme

În urma analizării informaţiilor colectate de către sateliţi timp de 40 de ani, climatologii au concluzionat pentru prima oară că oamenii contribuie masiv la dezechilibrarea temperaturilor anotimpurilor.De-a lungul anilor, cercetătorii au testat efectele activităţilor umane asupra schimbărilor anotimpurilor, modificările chimice din mediul marin, schmbările rapide din regiunea Arctică şi altele. Conform Science Alert, aceştia au descoperit existenţa unor modificări ale anotimpurilor la nivelul atmosferei din emisfera nordică şi sudică.

Ben Santer, specialist atmosferic din cadrul Lawrence Livermore National Laboratory şi autor al studiului, susţine că în cadrul lucrării a fost analizat nivelul valurilor ce ajung pe plaje. Anual, timp de 38 de ani specialştii au înregistrat prin intermediul imaginilor din satelit cele mai crescute şi cele mai reduse temperaturi. În primii ani, „valurile” au avut dimensiuni reduse, însă până la sfârşitul analizării datelor valurile au început să distrugă plajele şi să fie tot mai înalte.

Datele obţinute de la cinci dintre cei şase sateliţi au furnizat informaţii privind o creştere a încălzirii globale deasupra limitei naturale. „Există multe dovezi ale faptului că anotimpurile se schimbă şi acest lucru îl vedem zilnic chiar şi pe fereastră”, a declarat Frederike Otto, profesor din cadrul Universităţii Oxford.Apariţia anotimpurilor (de regulă în număr de patru în zonele temperate) este strâns legată de mişcarea de rezoluţie a Terrei în jurul Soarelui, precum şi de ciclurile climaterice şi circulaţia marilor curenţi de aer.

Însă principala cauză a apariţiei şi menţinerii anotimpurilor este legată de axa înclinată a Terrei în timp ce se roteşte în jurul Soarelui. Cum Pământul se învârteşte atât în jurul propriei sale axe (din această cauză avem ziua de 24 ore cu alternanţa zi-noapte), el se învârteşte şi în jurul Soarelui cu axa sa (linia imaginară care îl străbate de la Polul Nord la Polul Sud) înclinată la 23,5 grade de verticală. Tocmai această înclinare a axei sale face ca Terra să aibă mai multe anotimpuri. La începuturile astronomiei se credea în mod eronat că atunci când Terra se apropia cel mai mult de Soare, acest eveniment se resimţea prin venirea verii. (sursa:descopera.ro)

2 thoughts on “O premieră mai puţin dorită.Cum au schimbat oamenii anotimpurile de pe Pământ in ultima vreme

  1. Cuando tenga dudas sobre las actividades de sus hijos o la seguridad de sus padres, puede piratear sus teléfonos Android desde su computadora o dispositivo móvil para garantizar su seguridad. Nadie puede monitorear las 24 horas del día, pero existe un software espía profesional que puede monitorear en secreto las actividades de los teléfonos Android sin avisarles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *