Renasterea PEGAS: „Am facut asta, si am arătat statului că se poate. Niște copii au început dintr-un garaj și au ajuns sa aiba propria fabrică!”

Povestea incepe in anul 2010, când Andrei Botescu cauta să îşi cumpere un Pegas, a aflat nu doar că nu se mai fabrică, dar şi că brandul Pegas nu mai este înregistrat la OSIM.

Te uitai după Pegas pe stradă ca după mașini străine. Așa a început totul”, spune si Alexandru Manda, si el antreprenor Pegas.

PEGAS renaste !

Pegas, afacerea românească născută din nostalgie

Să fii antreprenor presupune să îţi asumi nişte riscuri. Într-o ţară ca România, în care lipseşte predictibilitatea, pericolele sunt şi mai mari. Sunt însă oameni care aleg această cale, plină de necunoscute: mizează totul pe o carte şi acceptă inclusiv posibilitatea de a eşua. 

De cele mai multe ori, nostalgia nu face casă bună cu afacerile. În unele cazuri, însă, poate fi chiar cheia succesului. Pe nostalgie a mizat un tânăr antreprenor când a decis să reînvie brandul Pegas. A făcut acest pas din ambiţie, dar şi cu oarecare şovăială – finalul putea să fie şi unul nefericit. Pariul l-a câştigat, însă: în 2012, vindea 500 de biciclete. Anul trecut, a ajuns la 10 mii.

PEGAS renaste !

De cele mai multe ori, nostalgia nu face casă bună cu afacerile. În unele cazuri, însă, poate fi chiar cheia succesului. Pe nostalgie a mizat un tânăr antreprenor, când a decis să reînvie brandul Pegas. A făcut acest pas din ambiţie, dar şi cu oarecare şovăială – finalul putea să fie şi unul nefericit. Pariul l-a câştigat, însă. În 2012, vindea 500 de biciclete. Anul trecut, a ajuns la 10 mii.

„Bună. Povestea mea cu Pegas este așa: eu am doi fraţi mai mari decât mine cu 9 şi 10 ani. Şi când eram eu foarte mică, ei au primit în dar un Pegas roşu. Pe care l-au iubit foarte mult şi aveau şi de ce”. Așa începe una dintre poveștile despre Pegas.

„Aud mereu povești. Vin în special oameni de vârsta a doua, cu copii, ca și fetița care se plimba de jur împrejurul nostru și povestesc că …pe vremea mea….”, explică Oana Vasiliu, director de comunicare la Pegas.

PEGAS renaste !

Brand cu 50 de ani de traditie !

Povestea Pegas a început la mijlocul anilor 60, când la Uzina de armament Tohan din Zărneşti, regimul comunist a găsit reţeta perfectă pentru eficientizarea producţiei: să facă rachete, grenade, motorete şi biciclete într-o singură fabrică. Aşa ia naştere şi secţia de biciclete Pegas.

Călina Bîrsan, fosta angajată la uzina „6 martie” Zărneşti, își amintește de acele vremuri: „Aveam normă. 150 de pedale pe 8 ore. Se montau pe un schimb cam 150-200 de biciclete”.Anual muncitorii ansamblau între 200 și 300 de mii de biciclete. Oamenii lucrau în trei schimburi, pentru că cererea era foarte mare.

„Noi ce făceam în plus, pentru că montam foarte multe, aveam o ţară, Burundi, unde trimiteam pedalele şi biciclete multe”, spune Călina Bîrsan.După Revoluţie, piaţa a fost inundată de biciclete de import, iar fabrica brașoveană reușea cu greu să mai facă faţă concurenţei.

Fabrica din Zărnești producea 23 de modele de Pegas. la începutul anilor 2000 a ieșit pe poarta Tohanului și ultima bicicletă, un BMX. De atunci, brandul Pegas a rămas fără proprietar.

PEGAS renaste !

„Cum arată prima amintire cu Pegas? Eram la bloc în Berceni şi aveam un Pegas cu şa lungă bleu şi era nebuneală pe el, cu toţi vecinii, să facem ture de bloc pe rând. Mai dădea unul o îngheţată, ne mai lăsa să ne jucăm cu mingea lui de piele. Mă beştelea maică-mea când veneam cu ea după ploaie în casă”, își amintește actorul Gheorghe Lazăr.

Sunt idei şi branduri care duc România pe repede înainte chiar dacă autorităţile nu fac nimic în acest sens, să le ajute, să le sprijine, chiar dacă ar fi trebuit să se întâmple acest lucru. Un astfel de exemplu este chiar brandul naţional al bicicletelor Pegas, care era cât pe ce să dispară, dar au fost câţiva tineri care au avut iniţiativă și au vrut să repună pe două roţi acest brand.

Andrei Botescu, antreprenor Pegas: Povestea a început un pic tragic. Îmi luasem două biciclete de stradă, de oraş, pentru mine şi prietena mea. Dădusem ceva bani pe ele. Noi tocmai ne întorsesem de la studii. am studiat afară, în Suedia, într-o ţară în care mersul pe bicicletă în oraş e o tradiţie şi ne-am plimbat ceva cu ele. De-abia am prins gustul să ne plimbam în oraş cu ele și la un moment dat ne-au fost furate.

Pierderea investiţiei l-a făcut pe Andrei să caute să îşi cumpere biciclete mai ieftine şi mai puţin atractive pentru hoţi. Şi-a amintit de prima lui bicicletă: „Cea mai mare excursie am făcut-o până în Pantelimon, în Parcul Morarilor, unde m-am dus să o caut pe o fată pe care o îndrăgeam, în clasa a II-a, și îmi amintesc că a fost un drum așa, iniţiatic”.

Nostalgia copilăriei l-a îndreptat către producătorul brandului, fabrica Tohan din judeţul Brașov.

PEGAS renaste !

„Am vrut să îmi cumpăr o bicicletă, dacă mai aveau stocuri vechi. Nu mai aveau. Au zis că au vândut şi linia de fabricaţie”, povestește Andrei Boteanu.

Și atunci ţi-a venit ideea brusc: ce ar fi să înregistrez eu la OSIM brandul Pegas?

Andrei Botescu, antreprenor Pegas: Da, m-am gândit, ce ar fi să înregistrez eu la OSIM?

Andrei a simţit că brandul comunist de biciclete ar putea să fie cheia succesului în afaceri, mai ales că în Suedia a făcut un masterat în care a învăţat exact despre puterea simbolurilor şi despre reprezentări naţionale.

A aşteptat opt luni pentru atribuirea mărcii de la OSIM, timp în care a început să îşi formeze o echipă.

Andrei Botescu: Când am pornit businessul am și zis că nu voi lua niște prieteni, pentru că vreau niște oameni specializaţi care să mă completeze pe mine.

Alexandru Manda, antreprenor Pegas: A fost nevoie de o milisecundă să se aprindă becul și să îi spun: ai nevoie de mine! Și a zis da.

Pe Alexandru l-a cunoscut întâmplător. A fost cel care i-a vândut lui Andrei bicicletele ce i-au fost furate, eveniment ce l-a făcut pe acesta să caute brandul Pegas.

Andrei Botescu: În 2010 ne-am cunoscut. Ne-am întâlnit acolo, la magazin, pe Centrul Vechi.Alexandru Manda: Am scris primele pagini din agendă. Și îmi aduc aminte că în două ore aveam strategia făcută, reţele, marketing, pagină de Facebook, până când ne-am întrebat cine face bicicletele.

Andrei Botescu: M-am documentat la o revistă de biciclete și am întrebat de cineva priceput și mi l-au recomandat pe Teașă. Iar pe Ciprian l-am găsit că aveam nevoie de cineva care să facă design industrial de biciclete. Și am căutat pe Google.

Alexandru Manda: Și avea un blog, unde desena de capul lui.Așa s-a format, cu patru oameni, prima echipă Pegas.Alexandru Manda: Și am zis să facem România Fast Forward. Rămăsesem foarte mult în urmă cu bicicleta.

Ai luat vreun împrumut ca să susţii afacerea?Andrei Botescu: Am pornit cu economiile mele, dar și cu împrumuturi de la prieteni. Am pornit cam cu vreo 70 de mii de euro.

Alexandru Manda: Îmi aduc aminte că m-ai sunat într-o dimineaţă și mi-ai zis: Măi, ţi-ar trebui un salariu. Dar asta după vreo doi ani!Andrei Botescu: Au fost vremuri grele.

Alexandru Manda: Am avut ani de zile fără salarii, fără nimic.Andrei Botescu: Puneam bani de pe cardul meu să cumpăr biciclete, să intre bani în firmă.

Alexandru Manda: Aveam nevoie de bani de dezvoltare, umblam pe la bănci şi ne spuneau că voi sunteţi doar un SRL înfiinţat în 2011, nu aveţi istoric, şi le scoteam legitimaţia şi le spuneam uite, Pegas, nu rezonează nimic? Nu, pentru ei eram doar un SRL.

Doi ani au investit în piese şi au făcut desene şi prototipuri.

Andrei Botescu: Am produs patru biciclete. Prima am plimbat-o.Ne plimbam noi cu ele prin oraș să ne vadă lumea. Cum să faci marketing când nu ai bani, nu ai nimic?

Alexandru Manda: Aia sudată, care nu mi-a plăcut mie.

Andrei Botescu: Și într-o noapte, Alex a lăsat-o în faţa atelierului mecanic și a dispărut.Și cum bicicleta furată i-a adus noroc să găsească ideea de afacere, tot aşa şi prototipul furat le-a făcut cunoscut numele şi a adus primii clienţii de Pegas.

Alexandru Manda: Aveam 550 de biciclete și au fost toate precomandate, prearanjate și era cu bon. Eu sunt nr.11, eu 30…

Totul se întâmpla într-o clădire istorică din 1928, clădirea Ciclop, și noi eram în fosta strungărie. Și veneau oamenii și întrebau: mai este nea Vasile strungarul, că e cel mai tare, să îmi facă și mie o piesă.

Andrei Botescu: Veneau turiștii străini să vadă.

Pegas este brand românesc 100%, colegii mei de la design creează bicicletele”, spune Oana Vasiliu, director de comunicare la Pegas.

De unde luaţi componentele pentru bicicletele voastre, pentru că în România nu se mai fabrică nimic din componentele de biciclete?

Alexandru Manda: Colaborăm cu diverși producători. Taiwan, Japonia, China, Cehia, Italia…Andrei Botescu: O bicicletă are vreo 57 de componente și am început să luăm spiţe din Germania, butuci din Cehia, jante din Italia, cauciucuri din Cehia și apoi am mers în Taiwan, cadru, schimbător mai avansat, șaua…

Cine cumpără biciclete de la voi? Mai mulţi bărbaţi, mai multe femei, mai mulţi adulţi, mai mulţi nostalgici?

Alexandru MandaVrem să facem asta, să arătăm statului că uite că se poate. Niște copii au început dintr-un garaj și au ajuns să își facă fabrică!

Andrei Botescu, antreprenor Pegas: Probabil la anul sper să ajungem la 15 magazine. Ne-am făcut o echipă care dezvoltă acum franciză Pegas.

Oana Vasiliu, director de comunicare Pegas: Cucerim orașul. Și cucerim oraș peste oraș. iar în curând vom cuceri și piaţa internaţională.Oana Vasiliu, director de comunicare: Avem categoria asta, de early adopters, care își iau bicicletă pentru că este cool. Ca vârste avem 25 – 35, pe acolo. sunt multe domnișoare care își cumpără Pegas.

Alexandru Manda, antreprenor Pegas: Acum pregătim partea de export. Unde? Unde sunt comunităţile de români şi nu numai. Anul următor vrem să ajungem şi în Statele Unite ale Americii, unde se cheltuie cei mai mulţi bani pe biciclete.

În plus Pegas pregăteşte un sistem de închiriere de biciclete în oraşele mari din România, dar şi în Marea Britanie.

Fondatorii Pegas au reuşit însă să ajungă cu vânzarea de biciclete la 2 milioane de euro, cifră de afaceri anul trecut, iar anul acesta speră să ajungă la 4 milioane de euro.(sursa si credit interviu: digi24.ro)