Renasterea WABERER’S in 2019. Cum se va numi COLOSUL, si de ce a disparut de pe piata tranporturilor?

Compania Waberer’s va trebui să-și schimbe numele în 2018, atunci când drepturile de folosință pentru actualului nume și logo vor expiră. Cum se va numai incepand cu 2019, colosul ?

Intr-un interviu acordat publicației Világgazdaság, György Waberer, fondatorul și fostul CEO al companiei de transport maghiare a anunțat că fosta sa companie va trebui să-și schimbe numele, după ce drepturile de folosință a numelui și logo-ului actual vor expira anul viitor.

Waberers renaste in 2019.Cum se va numi fostul colos maghiar, si care va fi sigla sub care vor lucra?

Acesta nu s-a arătat dispus să reînnoiască contractul pentru utilizarea actualului nume.György Waberer a explicat pentru Világgazdaság că a dezvoltat compania timp de 22 de ani, dar că de un an, aceasta nu-i mai aparține, motiv pentru care consideră important ca acesta să nu mai aibă nicio legătură cu el.

În aceste condiții, Mid Europa Partners, fondul de investiții care a preluat controlul companiei de transport maghiare în vara lui 2016, va trebui să caute un nou nume și logo nou pe care să-l utilizeze pe cele aproximativ 4.000 de vehicule din flotă.După vânzarea companiei, György Waberer a decis să părăsească sectorul transporturilor rutiere, reorientându-se către piața imobiliară.

Waberers renaste in 2019.Cum se va numi fostul colos maghiar, si care va fi sigla sub care vor lucra?

Totuși, acesta a rămas președinte al asociației transportatorilor maghiari MKFE, argumentând că intenționează să se opună „măsurilor protecționiste“, puse în aplicare de țările din Europa de Vest și intenționează să dezvolte un pachet de măsuri pentru a le compensa.

Stirea ca Waberer a decis sa se retraga in vara acestui an din firma care inca ii poarta numele a venit ca un soc in lumea transporturilor maghiare si nu numai. Dupa ce cu cateva luni in urma declara ca nimic nu l-ar determina sa se retraga din aceasta companie cu care tintea pozitia de lider pe piata europeana de transport, nedorindu-si mai multi bani – fiind, oricum, printre primii 10 cei mai bogati maghiari din lume – dupa cateva neintelegeri cu actionarii majoritari ai firmei (fondul de investitii MidEuropa Partners), Gyorgy Waberer a decis totusi sa cedeze pachetul sau minoritar de actiuni si sa se implice in noi afaceri imobiliare.

Iesirea din joc a lui Waberer in 2016, ridicat intrebari si in randul TRANPORTATORILOR romani, daca lucrurile se fac cum trebuie in domeniul transportului de marfa

Waberers renaste in 2019.Cum se va numi fostul colos maghiar, si care va fi sigla sub care vor lucra?

Iesirea din joc a lui Waberer ne ofera un motiv in plus de reflectie asupra sustenabilitatii unei companii de transport sau din orice alt domeniu, in care intra in joc un fond de investitii, care isi urmareste clar intentia de a face profit mare pe termen scurt, care sa fie impartit rapid investitorilor. Ce s-a intamplat cu firma care si-a amanat poate prea mult listarea la bursa? A fost oferita catre cumparare altor colosi dornici sa investeasca in acest domeniu,sau care investesc deja, firma maghiara avand active importante atat in Ungaria (centre logistice, terminale feroviare, autobaze), cat si prin alte tari europene.

Dar ceea ce e cel mai important de invatat din „divortul” lui Waberer de fondul de investitii este ceea ce a lasat in urma lui in materie de parteneriat cu guvernul maghiar, care a inteles ca serviciile de transport contribuie la PIB-ul maghiar cu aproape 6%, dar cu profituri realizate nu in Ungaria, ci mai ales in diferite state europene. Si, pentru a mentine competitivitatea firmelor maghiare in Europa, Viktor Orban i-a lasat lui Waberer pe mana un intreg sector economic, cooptandu-l in guvern la elaborarea strategiei de transport si logistica a tarii.

Waberers renaste in 2019.Cum se va numi fostul colos maghiar, si care va fi sigla sub care vor lucra?

Astfel, in timp ce la noi ISCTR ii vaneaza mai ales pe transportatorii romani, Waberer a reusit sa puna pe picioare un sistem de control care sa vizeze preponderent transportatorii straini, ceea ce, de altfel, autoritatile maghiare faceau cu succes de multi ani. Iar daca la noi s-a incercat in mai multe randuri impozitarea diurnei, Waberer a ridicat in mai multe trepte cota neimpozabila a diurnei pentru soferi, pentru a fi competitivi pe pietele est-europene.
Returnarea unei cote din acciza la combustibili a adus incasari uriase la bugetul companiilor maghiare de distributie de motorina, mai ales dupa ce in Romania acciza a crescut enorm, iar sistemul de returnare a accizei a dovedit ca nu functioneaza.

Waberers renaste in 2019.Cum se va numi fostul colos maghiar, si care va fi sigla sub care vor lucra?

Masura cea mai uimitoare a fost returnarea unei parti a taxei de drum catre operatorii de transport maghiari, in timp ce pentru firmele de transport straine care tranziteaza Ungaria nu exista aceeasi posibilitate, plus alte facilitati fiscale pentru firmele de transport maghiare.Toate facilitatile obtinute de Waberer pentru aceasta breasla au adus companiei reduceri de cost importante, care au dictat, insa, retragerea investitiilor de pe anumite piete, cum a fost retragerea celor aproape 300 de camioane inmatriculate in Romania si reintroducerea lor pe piata maghiara, pentru a contribui la bugetele de stat si locale din Ungaria cu taxe si impozite pe vehicule si salarii in schimbul facilitatilor oferite de guvernul lui Viktor Orban.

O ultima masura, pomenita si de noi, se refera la programul de formare profesionala finantat de guvernul maghiar pentru reducerea impactului lipsei de soferi profesionisti de pe piata, prin care 6.000 de soferi au beneficiat de cursuri de instruire gratuita.

Din colaborarea dintre breasla transportatorilor, reprezentata de un om de afaceri sclipitor cum este Waberer, si guvernul maghiar ar trebui sa invete atat clasa politicienilor romani, cat mai ales breasla transportatorilor din Romania. Nu exista in Romania un manager de transport cu viziune si care sa aiba inteligenta de a se face ascultat atat de competitori, cat si de guvernanti? Cu siguranta ca exista. Haideti sa ne uitam in jurul nostru si sa copiem lucrurile care dau roade. Putine mai sunt de inventat. La noi poate doar increderea trebuie reinventata sau regasita.

Compania Waberer’s a anunțat pe Facebook că a făcut o investiție de 19 miliarde de forinți (aprox. 62 milioane euro), la inceputul lui 2018 pentru modernizarea și extinderea flotei de vehicule.

Waberers renaste in 2019.Cum se va numi fostul colos maghiar, si care va fi sigla sub care vor lucra?

În urma licitației anuale pentru achiziția de noi vehicule, patru producători europeni au primit comenzi ferme din partea Waberer’s pentru livrarea a mai mult de 1.000 de vehicule, din care 700 de camioane DAF și Volvo, respectiv 348 de remorci Kögel și Schmitz.Toate camioanele sunt echipate cu motoare de ultimă generație Euro VI C și vor fi livrate în perioada februarie – octombrie 2018.

Dintre cei șase producători de camioane europeni invitați să participe la licitație, Waberer’s a ales să achiziționeze 400 de unități DAF XF și 300 de unități Volvo FH datorită comenzii. Prin această achiziție, maghiarii vor extinde flota actuală cu încă 100 de vehicule.Dintre cei cinci ofertanți pentru achiziția de remorci, Kögel este marele câștigător cu 278 de unități, în timp ce Schmitz va livra 70 de unități.Toate vehiculele comandate vin echipate cu anvelope Michelin X-Line, cele mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

Waberers renaste in 2019.Cum se va numi fostul colos maghiar, si care va fi sigla sub care vor lucra?

De asemenea, camioanele sunt configurate cu cele mai noi sisteme de siguranța și confort pentru șofer, cum ar fi climă de staționare, sistem de control predictiv al vitezei de croazieră, sistem de menţinere a benzii de rulare și alarmă.În fiecare an, Waberer’s întinerește flota sa de vehicule cu scopul de a diminua emisiilor de carbon pentru a satisface cererea corporativă de durabilitate ecologică.

Waberers renaste in 2019.Cum se va numi fostul colos maghiar, si care va fi sigla sub care vor lucra?

Odată cu aceste achiziții regulate, pe lângă faptul că întinerește parcului auto, compania maghiară crește organic business-ul de transport internațional.Nu mai departe de anul trecut, Waberer’s (care urmeaza sa se redenumeasca la sfarsitul anului 2018) a achiziționat operatorul de transport polonez Link Spedition contra sumei de 32 milioane euro.