ROMANII din Marea Britanie care cer rezidenta online intampina probleme: Oficial, britanicii ne vor la ei. Neoficial, ne pun bețe-n roate

Oficial, englezii ne vor la ei. Neoficial, ne pun bețe-n roate

Au rămas mai puțin de 60 de zile până ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, iar procesul de obținere a rezidenței pentru cetățenii europeni este greoi, complicat și cu multe probleme tehnice. Românii pot primi două tipuri de rezidență: “settled” (o formă de rezidență “deplină”) sau “pre-settled” (o rezidență condiționată și mult mai scurtă).

De câteva săptămâni, din ce în ce mai mulți români stabiliți în Marea Britanie au început să primească statut pre-settled, deși susțin că îndeplinesc condițiile pentru statut settled. Deosebirile dintre cele două forme de rezidență sunt considerabile, cu impact asupra vieții sutelor de mii de români din Marea Britanie. Libertatea a documentat zeci de cazuri, iar oamenii ni s-au plâns de sistemul complicat de obținere a rezidenței.

Din cauza erorilor aplicației și a cerințelor vagi, mulți dintre ei se resemnează cu statutul de pre-settled, deși ar putea contesta decizia. Când a primit vestea că va primi rezidență limitată în Marea Britanie, Roxana (35 de ani) era în drum spre încă una din multele ture de noapte la un azil de bătrâni din Canterbury.

“Sistemul are multe lipsuri și este imposibil ca până pe 31 octombrie toți cetățenii UE să-și asigure statutul aici”

În câteva rânduri, guvernul britanic o înștiința că nu îndeplinește condițiile pentru rezidență deplină, dar că “are plăcerea să o informeze că va primi statut pre-settled”, o formă de rezidență cu drepturi limitate. Roxana nu e singura care a primit o astfel de scrisoare.

În ultima lună, “Libertatea” a documentat cazurile a zeci de români aflați în aceeași situație. Nimeni nu se obosește să lămurească neclaritățile Fără să primească explicații clare de la autoritățile britanice, oamenii se trezesc cu notificări mai puțin favorabile când vine vorba de aplicația pentru rezidență.

În sensul că ei aplică pentru ceea ce britanicii numesc statut settled și primesc statut pre-settled, o formă de rezidență cu mult mai puține drepturi și cu implicații serioase asupra liberei circulații, cetățeniei copiilor sau a diferitelor ajutoare sociale la care, teoretic, ar fi îndreptățiți ca orice alt locuitor din Regat.

În cazul Roxanei , autoritățile nu găsesc în baza lor de date doi ani de muncă. Femeia spune că în loc să o contacteze pentru a lămuri situația, oficialii Home Office au considerat că ea probabil a fost plecată din Marea Britanie în acea perioadă, deci nu se califică pentru rezidență deplină, întrucât nu are cel puțin 5 ani de ședere în Regat. Așa că i-au acordat o rezidență limitată – pre-settled. “Am muncit cu acte, legal, într-un restaurant. Nu înțeleg cum de lor nu le apare în sistem”.

Probleme mari pentru românii din Marea Britanie care aplică online pentru rezidență: „Oficial, englezii ne vor la ei. Neoficial, ne pun bețe-n roate”

“Doar că nu e așa cum spun ei”, mărturisește Roxana, într-o conversație telefonică. “Eu și soțul meu am venit în Anglia în februarie 2011 și nu am plecat decât pentru scurte vacanțe în țară. Ei  susțin că-mi lipsesc 2015 și 2016, doi ani în care nu apar în baza lor de date că aș fi locuit aici. Dar eu am muncit atunci. Cu acte, legal, într-un restaurant. Nu înțeleg cum de lor nu le apare în sistem”, susține, indignată, femeia.

Pre-settled? Ți se cer acte de fiecare dată când soliciți ajutor din partea statului!

Cei care nu au obținut acest statut trebuie să facă dovada rezidenței ori de câte ori solicită ajutor din partea statului – ajutor de șomaj, pensie pe caz de boală și chiar sprijin în cazul violenței domestice. Felul în care se va face dovada nu e clar încă, pentru că o bună parte din procesul de tranziție e încă discutat și negociat la nivel politic între guvernul britanic și oficialii europeni.

Conform statisticilor puse la dispoziția ziarului Libertatea de cei de la Home Office, până la finalul lunii iunie, guvernul britanic a primit 125.500 de aplicații pentru rezidență din partea cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie. 55% dintre românii care au aplicat pentru rezidență în Marea Britanie au primit statut pre-settled, iar 45% au primit drept de rezidență settled.

Oficial, englezii ne vor la ei. Neoficial, ne pun bețe-n roate

Frustrați, oamenii renunță Frustrați de timpii lungi de așteptare, de erorile aplicației și buimăciți de cerințele vagi, oamenii se resemnează cu statutul de pre-settled, deși ar putea să conteste decizia sau chiar să aplice din nou, conform legislației. Nu puține au fost cazurile în care oamenii au renunțat la întregul proces, în așteptarea unei soluții mai simple pentru obținerea rezidenței.

Odată cu declanșarea procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, autoritățile din Regat au demarat o vastă acțiune de informare a cetățenilor europeni cu privire la drepturile acestora de ședere post-Brexit.Printr-o serie de campanii în presă, informări în spațiul virtual și o aplicație pe telefon – teoretic, aceasta ar trebui să ușureze procesul , guvernul britanic și-a propus să faciliteze procesul acordării rezidenței celor care se află pe teritoriul Marii Britanii înainte de 31 octombrie 2019, data la care britanicii vor ieși din UE cu sau fără un acord.

Trebuie menționat aici că ultima zi până la care românii pot aplica pentru rezidență este 31 decembrie 2020. Aplicația merge numai pe Android, e înceată și dă multe erori Doar că problemele semnalate de românii care locuiesc acolo sunt numeroase. În primul rând, aplicația poate fi folosită doar pe sistemele Android, astfel că mulți dintre cei care vor să aplice nu au cum.

Oamenii se plâng și că aplicația este înceată, dă erori în mod frecvent și de multe ori nu se încarcă. “Libertatea” a testat aplicația Home Office pentru rezidență pe un telefon cu sistem Android. Am descoperit astfel că ea nu funcționează atunci când o persoană ajunge la partea în care ar trebui scanat pașaportul. Camera foto se blochează și refuză să scaneze documente.