Sofer de TIR, cea mai fascinanta meserie din lume: „TIR-ul iti este tovarăș de nădejde și colegul de drum pe care trebuie să te poți baza zi de zi, noapte de noapte. „

Pe langa grijle si nemultumirile soferilor, privind diurna, pretul per km, discutiile si mesajele primite de la dispeceri, parerile impartite despre patroni, opririle din salariu pentru depasire, cauciuciuri, sau consum, cei mai multi soferi iubesc ceea ce fac si pentru asta trec cu vederea toate impedimentele meseriei.

Nu mai aducem in discutie, viata din parcari, dormitul in cabina, „dusul cu servetele umede” precum relateaza unii, sau distanta de cei dragi. Viata la butelie, sau autostrazile care par sa nu se mai termine, se „sting bine” de exemplu, cu colegii dupa o cursa cu „fata de la Timisoara” de exemplu.Daca te vei regasi in acest articol, nu uita sa il distribuie! Astfel lumea, ne va cunoaste mai bine, atat ca oameni cat si ca importanta ! Drumuri bune colega!

Viata de sofer de TIR, o meserie fascinanta, ce impune dedicatie si trecerea peste impedimentele zilnice.

Meseria de șofer de TIR este, fără îndoială, una dintre cele mai fascinante meserii din lume. Și una dintre cele mai grele. Zeci de mii de kilometri parcurși anual, drumuri grele, așteptări lungi, foarte multă responsabilitate. Dar cu toate acestea, cei care au această meserie sunt extrem de dedicați ei, pasionați și de mare încredere. Și nu și-ar schimba-o pentru nimic în lume.

TIR-ul sau camionul care le este și casă, masă și mașină în același timp este universul lor. Pericolele sunt peste tot, încărcătura trebuie păzită în permanență, timpii de odihnă respectați, orele de condus noaptea sunt de cele mai multe ori mai ușoare decât orele de stat la vamă și înaintat cu viteza melcului.

Viata de sofer de TIR, cea mai fascinanta meserie!

Un lucru care face diferența în această meserie este comunitatea. Oriunde te-ai duce găsești imediat oameni care să te ajute, să te îndrume, să-ți fie alături în orice problemă ai avea. Comunitatea de „colegi” pe care, de cele mai multe ori, nu îi vezi în carne și oase, ci doar îi auzi prin stația de la bord.

Poveștile șoferilor de TIR care cutreieră lumea în lung și în lat sunt și ele fascinante. Aici am strâns doar câteva.

Viata de sofer de TIR, cea mai fascinanta meserie!

Ion, 47 ani. Eu am condus TIR-ul prin România de la Oradea la Constanța, de la Iași la Timișoara, toată România am bătut-o în lung și în lat. Apoi am emigrat în Canada și acum merg pe autostrăzile lor pustii, unde sute de kilometri nu vezi o așezare umană. E liniște și pace, drumul bun și curățat tot de zăpadă mereu. Dar chiar și așa, tot serpentinele de pe Dealul Negru îmi sunt cele mai dragi.

Viata de sofer de TIR, cea mai fascinanta meserie!

Dan, 60 ani. Pe vremea cealaltă eram un fel de Moș Crăciun pentru copiii din bloc. Când veneam de pe traseu aduceam banane, ciocolată, portocale și câte și mai câte. Când vedeau copiii că intru în scară chiuiau și strigau „A venit Moș Dan Crăciun!”

Viata de sofer de TIR, cea mai fascinanta meserie!

Marian, 35 ani. Eu mi-am făcut ucenicia pe un camion luat de la un camionagiu bătrân. Îi spunea „Bebelușa”, deși avea vreun milion de kilometri. Tot de la el am auzit vorba „Viață de camionagiu, ziua vesel, noaptea viu.” Așa mi-a zis, că asta nu e o meserie, e o viață de om. Nu ai zi, nu ai noapte. Greu tare, dar și frumos de tot. Tu cu drumul tău. Liber.

Alt lucru despre care orice tirist va zice, că-i foarte important e tirul, normal. El e tovarăș de nădejde și colegul de drum pe care trebuie să te poți baza zi de zi, noapte de noapte. Așa că toți șoferii de TIR pe care-i vei întreba îți vor spune ce important e să-ți alegi un tir bun. Și unde să mergi în altă parte decât la cel mai mare parc din Europa de camioane și semiremorci la mâna a doua?

Viata de sofer de TIR, cea mai fascinanta meserie!

Numele lui e Kleyn Trucks și are de toate: tiruri si camioane complete sau pe bucăți (tractoare sau semiremorci), remorci, basculante, betoniere, conteinere, motostivuitoare. Au sisteme sigure de verificare completă, inclusiv tehnic, apoi le livrează internațional. Pe deasupra, documentele sunt gata imediat. Deci ne-am înțeles. Dacă te bate gândul să intri în comunitatea asta fascinantă și să-ți scrii propria poveste la drum, știi unde să mergi pentru camionul tău, partener de încredere.

One thought on “Sofer de TIR, cea mai fascinanta meserie din lume: „TIR-ul iti este tovarăș de nădejde și colegul de drum pe care trebuie să te poți baza zi de zi, noapte de noapte. „”

Comments are closed.