Tiriști:Măsuri extreme pentru atragerea de șoferi profesioniști:Bonusuri substanțiale pentru recrutarea de candidați de la concurență

Problema lipsei de șoferi profesioniști nu este una nouă pentru Germania și se pare chiar că aceasta se adâncește de la un an la altul. Din acest motiv, transportatorii vin cu tot felul de soluții din ce în ce mai creative pentru atragerea și păstrarea personalului.

Trans.INFO a scris deja despre o parte din aceste soluții, care includ construirea de locuințe sau  acordarea de bonusuri atractive în bani și autovehicule personale, dar și măsuri mai putin convenționale precum instruirea refugiaților.

Tiriști: Măsuri extreme pentru atragerea de șoferi profesioniști: Bonusuri substanțiale pentru recrutarea de candidați de la concurență

Dar, in ciuda măsurilor, in Germania deficitul de șoferi se adâncește de la an la an, în loc să scadă. În plus, să nu uităm că vârsta medie a șoferilor profesioniști din această țară este destul de ridicată; conform datelor DSLV, 2/3 din totalul șoferilor de camion care sunt actualmente activi vor ieși la pensie în următorii ani.

Nu e deci de mirare că angajatorii trebuie să utilizeze metode neobișnuite de recrutare a angajaților. O practică ce poate fi considerată mai puțin ortodoxă, dar care câștigă din ce în ce mai mult teren, este aceea prin care angajaților li se oferă bonusuri pentru recomandarea unui candidat pentru o poziție de șofer de camion.

Bonusul poate echivala cu un salariu în anumite cazuri, deși de cele mai multe ori acesta se află în jurul valorii de 500 de euro – și are ca scop încurajarea șoferilor să recruteze alți șoferi de camioane chiar în timpul curselor lor.

Tiriști: Măsuri extreme pentru atragerea de șoferi profesioniști: Bonusuri substanțiale pentru recrutarea de candidați de la concurență

Cu alte cuvinte, se încurajează o practica ce vizează  “furtul” de angajați de la concurență.

Cotidianul german Hessenschau citează chiar și un exemplu concret – cel al unei companii de transport – Spedition Sobek din Mörfelden-Walldorf (în landul Hesse).

“Comenzi există, însă nu sunt șoferi” – spune Heinz-Peter Sobek, proprietarul companiei.

Transportatorul caută în prezent șoferi în Mörfelden și dar și în filialele sale din Stuttgart și Mannheim. Până îi va găsi, camioanele din flota proprie nu vor circula.

“O staționare a vehiculului timp de 20 de zile lucrătoare, ne costă aproximativ 3.000 de euro” – spune Sobek.

Cu această situație problematică nu se confruntă doar compania sa, ci și mulți transportatori din Hesse și din întreaga țară.

Potrivit statisticilor BAG (Oficiul Federal al Transportului de Bunuri), aproximativ 30.000 de șoferi ies în fiecare an la pensieși doar 15.000 își obțin anual permisele. Prin urmare, lipsa de personal din industrie crește cu 15.000 de persoane pe an.

Bonusuri pentru “head-hunter-i

Sobek confirmă pentru cotidianul Hessenschau că șoferii săi primesc un bonus de 500 de euro pentru recrutarea unui angajat nou.“Ne întrebăm însă dacă nu ar trebui să plătim chiar 1.000 de euro” spune antreprenorul.

Tiriști: Măsuri extreme pentru atragerea de șoferi profesioniști: Bonusuri substanțiale pentru recrutarea de candidați de la concurență

În prezent, se pare Germania nu vede altă modalitate mai eficienta de a găsi șoferi, recrutarea prin aceasta metodă având, se pare, o rata de succes mai mare decât folosirea metodelor clasice.

Deloc surpinzător, Uniunea Transporturilor de Mărfuri din Germania (Fachverband Güterkraftverkehr) critică astfel de practici, considerându-le ca fiind „imorale și cu impact negativ asupra relațiilor corecte dintre antreprenori„.

Președintele organizației, Claus Herzig, conduce de asemenea o companie de transport, însă, atunci când recrutează personal, acesta declară că se bazează în primul rând pe platformele de comunicare socială, dar și pe reclame și pe informațiile afișate pe remorci.

Evident că este destul de iritant ca după ce instruiești un șofer, acesta să fie recrutat de altcineva – declară Herzig.

Cât de eficiente sunt metodele clasice de recrutare?

Metodele clasice utilizate de angajatori – anunțurile pe prelatele vehiculelor, pe bannere online și platformele de comunicare socială – nu mai aduc rezultatele așteptate.

De asemenea, la nivelul industriei există încă o reticență în utilizarea serviciilor unei agenții de recrutare, deși serviciile acesteia pot fi mai puțin costisitoare decât ținerea pe loc a unui camion sau demisia unui angajat.

Tiriști: Măsuri extreme pentru atragerea de șoferi profesioniști: Bonusuri substanțiale pentru recrutarea de candidați de la concurență

Să nu uităm că există însă și alternative.

Una dintre acestea este Platforma TransJobs.eu – o platformă de recrutare bazată pe un sistem care automatizează o parte a procesului și datorită căruia costurile de recrutare ale unui șofer profesionist sunt mai mici decât, de exemplu, într-o agenție de ocupare a forței de muncă.

Platforma este disponibila în zece versiuni lingvistice, inclusiv în limba română, și poate fi accesată atât de șoferi (care își pot completa profilurile pentru a fi recrutați) cât și de către angajatori – care au acces la o baza de date importanta de șoferi profesioniști.

2 thoughts on “Tiriști:Măsuri extreme pentru atragerea de șoferi profesioniști:Bonusuri substanțiale pentru recrutarea de candidați de la concurență

  1. Pingback: ryo supplies
  2. Pingback: Demo Slot PG

Comments are closed.