vivacredit.ro

Aproape 1/2 din romanii din Marea Britanie, au aplicat pentru statut online: 190K de romani cer sa ramana in regat, situaţia comunităţii româneşti unul din subiectele intens discutate de britanici.

vivacredit.ro
vivacredit.ro

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), românii sunt a doua cea mai numeroasă comunitate care a depus cereri pentru noul statut.

vivacredit.ro

„România acordă o atenţie deosebită monitorizării cât mai cuprinzătoare a implementării sistemului de înregistrare pentru obţinerea noului statut (…) pentru a se asigura că toţi cetăţenii noştri vor beneficia în continuare de aceleaşi drepturi ca în prezent”, a spus Ciamba.

Discuţiile s-au concentrat pe tema drepturilor cetăţenilor români şi britanici, în contextul generat de procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a arătat că ‘pregătirile la nivel legislativ pe acest palier au intrat în etapa finală, evidenţiind totodată abordarea generoasă a Executivului român care urmăreşte protejarea drepturilor cetăţenilor britanici din România, în orice circumstanţe, dovadă a aprecierii pentru contribuţia acestora în societatea românească’.

După data retragerii, cetăţenii români care nu locuiesc în Marea Britanie

George Ciamba a precizat că România sprijină eforturile echipei de negociere a UE privind continuarea dialogului cu partea britanică, în încercarea de a identifica propuneri viabile care să permită avansarea procesului. Pentru a beneficia în continuare de drepturile de care se bucură în prezent, este necesar ca toţi cetăţenii români care locuiesc în Marea Britanie să se înregistreze şi să obţină aşa numitul statut special – settled/pre-settled status, de preferinţă cât mai curând posibil.

După data retragerii, cetăţenii români care nu locuiesc în Marea Britanie vor putea intra în continuare fără viză în regat, cu paşaportul sau cartea de identitate, pentru vizite scurte, de până la trei luni. Misiunile diplomatice şi consulare ale României din Marea Britanie desfăşoară în mod regulat campanii de informare, atât în mediul online, cât şi în diferite oraşe britanice pentru cetăţenii români aflaţi în regat, aminteşte MAE.

Pagina web a Ambasadei României la Londra (londra.mae.ro) oferă informaţii detaliate şi actualizate cu privire la procedurile necesare. Potrivit celor mai recente estimări, comunitatea română din Marea Britanie este de aproximativ 500.000 de persoane. Detalii despre Sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană pot fi obţinute pe https://www.gov.uk, inclusiv în limba română.