Plata ca pe vremuri la bumbac, și ei vorbesc de CRIZA șoferilor de TIR? Hai sictir, mai întâi de vorbe, respectul, că..s ne rupem cârcile!

Numărul șoferilor profesioniști din Germania scade de la an la an, dar cererea este în continuă creștere. Cifrele prezentate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt de-a dreptul alarmante.

Cauzele lipsei de șoferi

Lipsa personalului în transporturile din Germania, ca și în alte țări europene, rezultă din atractivitatea scăzută a profesiei.Acest lucru se datorează imaginii slabe a șoferului, costurilor ridicate de obținere a calificărilor, veniturilor relativ scăzute și costurilor legate de muncă.

La acestea se mai adaugă si: stresul constant, presiunea din punct de vedere al timpului, separarea de familie și incertitudinile legislative (reglementările UE și cele naționale sunt din ce în ce mai restrictive).

Merită să menționăm și lipsa respectului pentru șoferi, în ciuda faptului că aceștia joacă un rol-cheie pentru întreaga economie și societate.

În Germania, lipsa personalului din sectorul transporturilor a fost impactată și de eliminarea obligațiilor de serviciu militar. Cei care plecau din Bundeswehr aveau adesea premise de conducere. Armata germană a instruit aproximativ 15 mii de șoferi auto anual.

Câștigurile șoferilor din Germania

Poate că dificultățile meseriei de șofer ar fi mai ușor de suportat dacă șoferul ar fi plătit adecvat.Companiile de transport germane încep încet să realizeze acest lucru, crescând astfel prețurile de transport pentru a investi mai mult în personal.

Revista germană Stern a scris un articol amplu despre salariile șoferilor de camioane din Germania, după ce a efectuat un sondaj extins.

Concluzia? Salariul unui șofer de camion depinde de experiența sa, locul de muncă și sediul companiei.

Un șofer începător câștigă de obicei mai puțin de 1 800 euro ca salariu de bază. La rândul său, un șofer de camion cu experiență, care efectuează transport pe distanțe lungi, transportând materiale periculoase, primește lunar până la 4,5 – 5 000 euro.

Cu toate acestea, astfel de câștiguri nu sunt foarte des întâlnite, acestea fiind de multe ori excepții.Potrivit companiei de consultanță Compensation Partner, remunerația medie anuală a unui șofer de camion în Germania, în 2016, a ajuns până la 28,7 mii euro (adică aproximativ 2,400 de euro pe lună).

Comparativ, salariul unui angajat începător în salubritate, care nu are educație sau permis de conducere pentru un camion, este, potrivit publicației Stern, de 1,5-2 000 euro.

La rândul său, un angajat cu drept de a conduce vehicule grele de marfă poate câștiga între 3 000 și 3,5 00 euro.

Creșteri salariale sunt necesare în industria transporturilor

Potrivit lui Marcin Wolak de la platforma de recrutare TransJobs.eu, sunt necesare creșteri salariale semnificative pentru ca meseria de șofer profesionist să devina din nou atractivă .

Pe platforma noastră observăm ce se întâmplă pe piața muncii în industria transporturilor și dacă câștigurile nu încep să crească, să nu vă așteptați la miracole. Fără o creștere a salariilor, nu vor exista nici șoferi disponibili, mai ales într-o perioadă ca aceasta în care nivelul șomajului este la un nivel minim record „- spune Marcin Wolak.

„Desigur, în cele din urmă, aceasta va afecta întreaga economie, pentru că pentru salarii mai mari, va fi nevoie de costuri de transport mai mari. Prin urmare, transportatorii vor trebui să accepte prețuri mai ridicate, care să permită creșterea salariilor în industrie” mai afirmă acesta.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania, numărul șoferilor profesioniști a scăzut semnificativ în ultimii patru ani – de la 18,3 mii până la 16,9 mii. În plus, ponderea șoferilor care au depășit vârsta de 55 de ani a crescut de la 23% la 28%, în aceeași perioadă.

„Multe companii ar angaja șoferi profesioniști pe salarii bune, dar nu există prea multi doritori care să preia aceste posturi” declară șeful agenției, Kay Senius.

Problema pare a fi una destul de serioasă. În ultimii ani Germania a devenit un important hub logistic. Companii mari precum Zalando(magazin online de îmbrăcăminte) șiKNV (vânzarea de cărți și jocuri) și-au înființat sediul aici tocmai din rațiuni care țin de logistică.

Este posibil însă că aceste companii – și multe altele, de altfel – să ia în calcul și o posibilă relocare, dacă situația forței de muncă nu devine mai bună.

Lipsa de șoferi profesioniști în toată Europa

Germania nu este singura țară afectată de problema lipsei de șoferi de camion. Există, de asemenea, un deficit mare de șoferi în Polonia (un deficit de aproximativ 100 de mii), Franța (deficit de aproximativ 15 mii), Spania, Marea Britanie sau Austria.

Dacă situația de pe piața muncii și imaginea industriei nu se schimbă, transportatorii vor avea și mai multe dificultăți în ceea ce privește ocuparea posturilor vacante.

În următorii zeci de ani, majoritatea șoferilor de camion vor ieși la pensie. De exemplu, până la 72 de procente dintre șoferii din Spania sunt persoane de peste 50 de ani.

„În următorii 15 ani, 2/3 dintre șoferi se vor retrage sau vor ieși la pensie”avertizează Markus Olligschläger de la asociața germană de transport DSLV.

De asemenea, vârsta medie a unui șofer britanic de camion este acum 55 de ani.În 2017, când acesta ajunsese la 53 de ani, 13 la sută dintre șoferi aveau peste 60 de ani și doar 2 procente dintre angajați aveau sub 25 de ani.

Potrivit presei britanice, deficitul de personal din industria britanică de transport crește cu 50 de șoferi pe zi.Companiile occidentale din industria de transport apelează la diverse soluții pentru a atrage angajații – de la creșteri salariale, la beneficii precum acțiuni în companie sau un program de economii.

Șoferul de camion este cheia pentru întreaga economie.”După cum subliniază BBS, consilierea în carieră ar trebui să promoveze profesia de șofer de camion „care este crucială pentru întreaga economie”.

Pentru aceasta, este nevoie de sprijin, de exemplu, printr-o campanie socială.În plus, asociația speculează nevoia de a reduce vârsta minimă necesară pentru a obține permisul de conducere a unui camion de la 21 la 18 ani. Educația în această direcție ar deveni mai atractivă din acest motiv.

De asemenea, BBS sugerează facilitarea recrutării de șoferi de camion din afara Uniunii Europene. O altă soluție propusă de asociație este „pre-calificarea accelerată” pentru șomeri.

BBS estimează, că în Germania există un deficit de 14.000 de parcări, iar până în 2030 acest număr va fi dublat (organizația managerilor privați ai parcărilor VEDA vorbește, de asemenea, despre lipsa deja a 30.000 de locuri de parcare).

Interzicerea înoptării în cabinăBBS critică, de asemenea, interdicția din Germania, din mai 2017, în ceea ce privește odihna săptămânală în cabina camionului.