Dupa incidentul podului din Genova, 87 de viaducte ale A24 și A25 din Italia nu oferă standarde de siguranță adecvată

Un raport al Biroului de inspecție teritorială din Roma al Ministerului Transporturilor arată că, pe 87 de viaducte ale autostrăzilor A24 și A25, circulația trebuie limitată, iar vehiculelor grele trebuiesc ținute sub control.Potrivit agențiilor italiene de presă, textul raportului afirmă că pe unele viaducte degradarea întreținerii, asociată cu creșterea încărcărilor de trafic în comparație cu perioada construcție, nu pot oferi standarde de siguranță adecvate nivelului actual de trafic.

Drumuri intracomunitare
Sofer de TIR

Raportul adaugă faptul că viaductele au dat rezultate foarte scăzute în ceea ce privește coeficientul de siguranță, în urma verificării părții structurale ale acestora.Pe baza acestor concluzii, Biroului de inspecție teritorială din Roma recomandă efectuarea de teste de încărcare la capacitate maximă, cel puțin pe unul dintre viaductele inspectate, respectiv verificarea deformări grinzilor sub acțiunea încărcărilor de funcționare.Aceste activități trebuiesc întreprinse de concesionarul celor două autostrăzi, Strade dei Parchi, care vor trebui să vină și cu un plan de gestionare a situațiilor de urgență cu autoritățile locale competente dacă pragurile de alertă sunt depășite.

În plus, i se solicită concesionarului să acorde atenție circulației vehiculelor grele, eventual s-o reglementeze, deoarece acest tip de vehicule, determină solicitări critice în special asupra grinzilor și plăcilor.De asemenea, Biroului de inspecție teritorială din Roma a abordat și problema a 14 tuneluri care trebuiesc reabilitate până la 30 aprilie 2019. Dacă acest lucru nu se întâmplă, tunelurile vor trebuie închise circulației.

Soferia/ Stil de viata

Raport a fost trimis pentru informare prefecturilor din L’Aquila, Teramo, Pescara și Chieti.

Autoritatile acorda atentie sporita, dupa dramaticul incident cu podul de la Genova 2018. După prăbușirea acestui pod – cel mai sângeros accident de acest tip din Europa după 2001 – echipele de salvare au luptat toată noaptea de marți spre miercuri în încercarea de a găsi supraviețuitori.Prăbușirea bruscă și încă neexplicată a acestui pod masiv din beton datând din anii 1960 și denumit Morandi după numele proiectantului său, a antrenat căderea a circa 35 de mașini și câteva camioane într-un vid de 45 de metri.Podul cu o lungime de 1,18 km – dintre care s-au prăbușit peste 200 de metri – a fost construit între 1963 și 1967 în mare parte cu beton armat precomprimat. Încă din primele decenii de existență au fost efectuate lucrări de mentenanță importante legate în special de degradarea betonului, accentuată de vibrațiile traficului.

Noul guvern populist italian a trecut la atac miercuri promițând urmărirea vinovaților și acuzand societatea care gestionează autostrada, Autostrade per l’Italia.

Ministrul pentru Infrastructuri și Transporturi Danilo Toninelli a cerut directorilor societății să demisioneze și a lansat o procedură în vederea unei eventuale revocări a tuturor concesiunilor societății.”Timp de ani de zile s-a spus că gestionarea autostrăzilor de către companii private este mai bună decât de către stat. Acum avem unul dintre cei mai mari concesionari europeni care ne spune că acest pod era sigur și că nimic nu lăsa să se întrevadă o prăbușire”, a acuzat Luigi Di Maio, vicepremier și liderul Mișcării 5 Stele (M5S, populiști).”Revocarea concesiunilor este un minim” de acțiuni necesare, a spus și Matteo Salvini, șeful Ligii (extrema dreaptă).

Potrivit societății italiene a autostrăzilor, „lucrări de consolidare erau în curs la baza viaductului”, care era obiectul unor „activități constante de supraveghere și vigilență”.
Autostrada A10 leagă Genova de Vintimille, la granița cu Franța. Din cauza reliefului foarte accidentat al regiunii, între mare și munte, parcursul său este jalonat de lungi viaducte și tuneluri.Echipele de pompieri – 400 de oameni au luat parte la operațiune,cu ajutorul câinilor. Două mari macarale au fost aduse pentru a ajuta la operațiunile de salvare.

Drama a avut loc dimineața, când o porțiune foarte mare a podului s-a prăbușit. Din cauza vibrațiilor foarte puternice, locuitorii din zonă au crezut că au de-a face cu un cutremur.(sursa:infotrucker.ro)