E OFICIAL: Min. Transporturilor UE confirma: Schimbari majore pentru SOFERII DE TIR romani, incepand din aceasta luna in toata EUROPA!

Reglementari privind introducerea tahografelor inteligente, mai multe drumuri europene taxabile și noi restricții pentru camioane – iată, pe scurt, la ce să vă așteptați în 2019.

Tahografe digitale

Tahografele inteligente vor fi obligatorii de la jumătatea lunii iunie 2019 în noile camioane produse în UE. Dispozitivele nu numai că sunt eficiente în prevenirea oricărei interferențe în timpul înregistrării, ci facilitează de asemenea și activitatea agenţilor de control. Datele înregistrate de tahografele inteligente pot fi citite de la distanță, datorită noilor tehnologii. De asemenea, dispozitivele vor înregistra traseul pe care se deplasează vehiculul (marcând locația acestuia la fiecare trei ore) și informează conducătorul auto în timp real despre eventualele erori.

E OFICIAL: Min. Transporturilor UE confirma. Schimbari majore pentru SOFERII DE TIR romani, incepand din aceasta luna in toata EUROPA!

Taxe de drum mai mari

Austria

Ministerul Federal al Transporturilor, Inovării și Tehnologiei (BMVIT) a prezentat recent un proiect de regulament privind ratele de taxare în Austria pentru anul 2019.

Deși proiectul prevede o ajustare legală a inflației costurilor de infrastructură în valoare de 2,2%, pentru camioanele care respectă standardul de emisii EURO 6, taxele vor crește aproape de trei ori. Pentru prima dată, tarifele pentru această clasă de vehicule iau în considerare și costurile externe asociate cu poluarea aerului. Transportatorii austrieci critică aspru majorarile.

Creșterile sunt următoarele:

– 6,2% pentru camioanele Euro 6 cu 2 sau 3 osii,

– 5,3% pentru camioanele Euro 6 cu 4 osii.

Toate celelalte tarife vor crește cu 2,2%.

Belgia

Începând cu 1 ianuarie 2019, rețelei de drumuri taxabile din Belgia i se vor adăuga trei noi secțiuni de drumuri:

– o nouă secțiune a autostrăzii A11 (Bruges-Knokke),

– N36 de la Roulers (R32) la Zarren (N35),

– N722 de la Hasselt (N80) până la St Trond (N718).

În Wallonia, administratorul de taxe Sofico a publicat noi valori ale taxelor care se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2019. Motivul creșterii este legat de ajustarea prețurilor la realitățile pieței, luând în considerare rata inflației.

E OFICIAL: Min. Transporturilor UE confirma. Schimbari majore pentru SOFERII DE TIR romani, incepand din aceasta luna in toata EUROPA!

Germania

Printre modificările planificate pentru 2019 în Germania, cea mai controversata este cea legata de creșterea taxelor de drum. Conform autorităților, valoarea noilor taxe a fost stabilită ținând cont de costurile de construcție, exploatare și întreținere a rețelei rutiere.

Una dintre cele mai importante organizații de logistică din Germania (BGL) a criticat creșterea taxelor, care pot ajunge la o valoare cu 60% mai mare în cazul camioanelor cu 4 osii care îndeplinesc standardul Euro 6.

Ungaria

Taxe mai mari de drum vor fi aplicate și în Ungaria din acest an. În Monitorul Maghiar din 8 noiembrie 2018 (MK 170) au fost publicate modificări semnificative ale taxelor de drum care vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019; creșterile vor fi proporționale cu distanța parcursă, informează Asociația patronală a Transportatorilor Rutieri Privați din Ungaria (NiT).

Noile taxe îi vor afecta cel mai mult pe transportatorii care dețin vehicule Euro III și inferior – aceștia vor plăti din ianuarie cu 32% mai mult pe drumurile taxabile din Ungaria. Camioanele Euro V-VI vor plăti cu 12,5% mai mult din ianuarie.

Guvernul maghiar nu a majorat taxele rutiere în ultimii 3 ani, așadar autoritățile au considerat că o astfel de majorare este mai mult decât necesară, se arată într-un comunicat al Ministerului Inovării și Tehnologiei (ITM).

E OFICIAL: Min. Transporturilor UE confirma. Schimbari majore pentru SOFERII DE TIR romani, incepand din aceasta luna in toata EUROPA!

Restricții privind odihna săptămânală în cabină și noi taxe pentru camioane

Spania

În luna ianuarie a anului trecut, Ministerul spaniol al Transporturilor a anunțat interzicerea efectuării odihnei săptămânale normale în cabina camionului. Acesta urma să intre în vigoare în luna iulie 2018. În cele din urmă, termenul a fost amânat până la 1 ianuarie 2019. Potrivit informațiilor furnizate de Asociația spaniolă a Transportatorilor Rutieri (ASTIC), amenda pentru efectuarea odihnei în cabina vă porni de la 1000 de euro. Spania se alătură astfel altor ţări europene care aplica aceasta interdicție, printre care Italia, Olanda și Franța.

Franța

Salariul minim va creşte în Franța din 2019. Un articol detaliat despre modul de calculare a acestuia puteți citi aici.

De asemenea, Franța plănuiește să introducă noi taxe pentru camioanele străine. Ministrul francez al Transporturilor, Élisabeth Borne, a anunțat recent planurile guvernului de a introduce aceasta nouă taxă care, potrivit rapoartelor publicate de presa locală, va avea valori diferite – pe zi, pe săptămână, pe lună și pe an.

În prezent nu se cunoaște valoarea exacta a taxelor și nici data la care vor fi implementate. Cert este că transportatorii vor fi nevoiți să plătească mai mult, multi dintre aceștia acuzând deja planurile de introducere de noi taxe ca fiind în linie cu tendințele protecționiste ale țărilor vest-europene.

E OFICIAL: Min. Transporturilor UE confirma. Schimbari majore pentru SOFERII DE TIR romani, incepand din aceasta luna in toata EUROPA!

Marea Britanie

Autoritățile britanice au confirmat recent că Marea Britanie va rămâne în Convenția privind Regimul de Tranzit Comun (CTC) după Brexit.

Prezența ca membru în Convenție va asigura un comerț transfrontalier simplificat pentru companiile din Regatul Unit care își exportă bunurile în spațiul comunitar.

CTC reglementează circulația mărfurilor între statele membre ale UE și țările AELS (Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția), precum și Turcia, Macedonia și Serbia. Faptul că Marea Britanie va rămâne membru al CTC și după Brexit este foarte important pentru companiile de transport. Cu toate acestea, situația nu este definitiv încheiată și s-ar putea schimba radical în funcție de tipul de acord prin care Marea Britanie va părăsi oficial Uniunea Europeana. Să ne reamintim că există încă posibilitatea unui “No-Deal Brexit” – în acest caz, ieșirea Marii Britanii din UE urmând a fi realizata în lipsa unui acord concret, fapt care va îngreuna semnificativ relațiile comerciale dintre UK și statele membre ale UE.