CUTREMUR! Cel mai puternic cutremur de anul acesta, s-a petrecut ASTAZI in ROMANIA! Ce intensitate a avut?

Un cutremur  avut loc astazi la ora 13:36. Potrivit INFP, seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 130 km. Este cel mai puternic cutremur din acest an.

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) transmite că un cutremur s-a produs, miercuri
Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) transmite că un cutremur s-a produs, miercuri
Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) transmite că un cutremur s-a produs, miercuri

ACTUALIZARE: INFP a revizuit cutremurul la 4,4 pe scara Richter și adâncimea la 130 km. Magnitudinea anunţată iniţial a fost de 4,2 grade, iar adâncimea de  129 km.

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) transmite că un cutremur s-a produs, miercuri, la ora 13:36:02, în zona seismică Vrancea.

Seismul a avut magnitudinea de 4,2 grade scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 150 de kilometri.Intensitatea cutremurului în zona epicentrala a fost de III grad(e) Mercalli, au mai transmis specialiştii.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (41km), Odobeşti (51km), Buzău (51km), Râmnicu Sărat (52km), Covasna (56km).

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de urgenţă au transmis că în acest moment se verifică în judeţele din zona seismică dacă au fost apeluri referitoare la eventuale efecte în urma cutremurului.

Pe 28 octombrie, anul trecut, în România s-a produs un seism cu o intensitate de 5,8 pe scara Richter. Epicentrul a fost în judeţul Buzău, la o adâncime de 151 km şi a fost resimţit puternic şi în Bucureşti.

Conform INFP, cutremurul a avut 5,7 magnitudine pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 200 de kilometri.Seismul s-a produs în apropiere de localitatea Comandău (9km), Covasna, la ora 3:38.

În luna aprilie, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu a estimat că viitorul mare cutremur va avea o magnitudine cuprinsă între 7,2 şi 7,9 grade, posibil chiar 8 grade.

„(Cutremurul – n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu, care a participat la Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pământului.

Un cutremur cu magnitudinea de 3 pe scara Richter s-a produs în noaptea 3 mai, la ora locală 1:41, în judeţul Buzău, la o adâncime de 127 kilometri, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

În data de 25 aprilie a avut loc, în aceeaşi zonă, un cutremur cu magnitudinea de 4,6 pe Richter, unul similar fiind înregistrat şi în data 14 martie, dar în judeţul Vrancea. Acestea două sunt practic cele mai puternice seisme din 2018.

În luna martie a anului 2018, în România, au avut loc 11 cutremure cu magnitudinea între 2 şi 4,6 pe scara Richter, cele mai multe fiind înregistrate în zona seismică Vrancea.În data de 17 martie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3,9 pe scara Richter, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea.

Pe data de 26 ianuarie 2018, a avut loc un cutremur de 3,1 grade pe scara Richter, de la 2,9 grade, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea.Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs și pe data de 3 februarie în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

În 2017, cel mai mare cutremur de pe teritoriul ţării a fost înregistrat pe 8 februarie, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 5 pe Richter, în timp ce în 2016 au avut loc două cutremure de peste 5 grade, unul în septembrie, iar celălalt în decembrie.