„Planul” unui român care lucrează în Marea Britanie: „Imi aduc toata familia şi iau indemnizaţii sociale de peste 25.000£”

Un imigrant român care lucrează în Marea Britanie intenţionează să îşi aducă familia în această ţară şi să ceară indemnizaţii sociale în valoare de 25.000 de lire (31.000 de euro), cazul fiind criticat dur de un deputat britanic şi de publicaţia Daily Mail, care denunţă un comportament „neruşinat”.

Publicaţiile Daily Mail şi Daily Express prezintă cazul românului al carui nume nu il vom spune, în vârstă de 30 de ani, care lucrează la un centru de colectare a deşeurilor din Marea Britanie.

„Planul” unui român care lucrează în Marea Britanie: „Imi aduc toata familia şi iau indemnizaţii sociale de peste 25.000£”

Românul s-a mutat în Birmingham acum doi ani, iar Daily Mail susţine că acum ar intenţiona să îşi aducă în Marea Britanie soţia şi cei cinci copii, pentru care ar urma să ceară indemnizaţii sociale de 25.000 de lire sterline (31.200 de euro). „Este dreptul meu să cer indemnizaţii sociale în Marea Britanie”, afirmă romanul, conform Daily Express.

Cazul acestei familii este reprezentativ pentru atitudinile est-europenilor faţă de Marea Britanie, demonstrând că sistemul este expus abuzurilor„, a reacţionat deputatul britanic Khalid Mahmood.

Mulţi analişti britanici aşteaptă acum modul în care va fi aplicată o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind drepturile la indemnizaţii sociale.

Un stat membru al Uniunii Europene trebuie să aibă posibilitatea de a refuza acordarea de ajutoare sociale cetăţenilor străini care nu muncesc şi care vin dintr-o altă ţară UE doar pentru a obţine indemnizaţii sociale, a stabilit, marţi, Curtea de Justiţie a UE, sesizată într-o cauză cu români, de la o instanţă din Germania. Premierul Marii Britanii, David Cameron, a salutat decizia Curţii de Justiţie a UE privind accesul la indemnizaţii sociale, notând că este un verdict „semnificativ” şi „rezonabil”.

citeste si: Marea Britanie: 20 de români, descoperiti că locuiau într-o casă cu trei camere din Londra!1000£ chiria, si plateau 50£ de căciula!

Citeste mai jos si: MAREA BRITANIE: Român revenit în țară, traumatizat de viața românilor: „Chiria pe o cameră de 3/4 este 600 de lire. Sunt zece oameni la o toaletă şi zece oameni la bucătărie”! Multora le e ruşine să spună lucrurilor pe nume.

20 de muncitori români locuiau într-o casă cu trei dormitoare din Kingsbury. Aceștia plăteau în total 1.000 de lire sterline pe săptămână pentru a locui în niște condiții greu de suportat, potrivit Daily Mail.Când a fost întrebat de polițiști, proprietarul casei a spus că nu avea habar de ceea ce se întâmplă în locuință și a început să râdă când a văzut fotografiile pe care i le-au arătat oamenii legii.

Cazul a ajuns în atenție presei în toamna anului trecut. Pe podeaua din bucătărie era mâncare putrezită, baia era murdară, iar polițiștii s-au chinuit să intre în camere din cauza saltelelor îngrămădite acolo.Vecinii au declarat că s-au plâns consiliului timp de șase luni înainte ca poliția să ia măsuri.

Citeste si: Marea Britanie: Român revenit în țară, traumatizat de viața românilor: „Chiria pe o cameră de 3/4 este 600 de lire. Sunt zece oameni la o toaletă şi zece oameni la bucătărie”!

MAREA BRITANIE: Român revenit în țară, traumatizat de viața românilor: „Chiria pe o cameră de 3/4 este 600 de lire. Sunt zece oameni la o toaletă şi zece oameni la bucătărie”! Multora le e ruşine să spună lucrurilor pe nume.

O familie de români din Lugoj, stabilită la Londra, se întoarce acasă după aproximativ jumătate de an petrecut în Marea Britanie, dezvăluind condiţiile grele în care stau mulţi români din Anglia, care, în ciuda greutăţilor, nu au curajul să revină în ţară şi nici măcar să vorbească despre cum decurge cu adevărat viața lor acolo.

”Chiria pe o cameră de 3/4 este 600 de lire. Sunt zece oameni la o toaletă şi zece oameni la bucătărie. Nici acasă, nu povestesc mulţi. Sunt dedesubturi pe care nimeni nu le zice pentru că nu 0vor să spună cum trăiesc la Londra.

”Sunt multi care ar vrea să plece, dar în momentul de faţă nu mai pot pentru că sunt prinşi de sistem, de contracte. De exemplu, eu câştig undeva la 1.800 – 2.000 de lire, dar dau chiria 600 de lire, plus mâncare, plus abonament la transport, pe haine, mai rămân cu 100 sau 200 de lire. Trăieşti cu gândul că familia spune ” wow, eşti la Londra”, dar nu mulţi povestesc chestiile astea pentru a nu se face de râs în ţară”, a declarat Remus.

Din familia Lupu, prima care a plecat în Anglia a fost Gabriela. După trei luni în care ea a lucrat la un azil de bătrâni, a urmat-o și soţul ei, Remus.

După două săptămâni în care s-au rezolvat problemele cu actele, Remus s-a angajat la o firmă de construcţii. El spune că în dimineaţa în care s-a aflat rezultatul referendumului pentru ieşirea din Uniunea Europeană aproximativ 400 de europeni, dintre care 30 de români, au fost înştiinţaţi că este ultima zi de lucru.

”Noi făceam pereţii despărţitori ai unui bloc după ce o altă firmă ridica structura. Eu cred că s-a făcut o selecţie a europenilor. De aici se face selecţia pentru plecarea imigranţilor înapoi în ţările lor, pentru că dacă rămâi fără serviciu, rămâi pe stradă pentru că nu ai bani să îţi plăteşti chiria. Dacă nu ai bani să îţi plăteşti chiria, nu ai bani nici de mâncare. Atunci ajungi să rămâi pe stradă şi să furi. Dacă ai furat, te prinde Poliţia, te ţine o lună în arest şi te trimite acasă”, a explicat Remus pentru cotidianul Adevărul.

Lugojeanul susţine că această concediere nu i-a afectat viaţa, dar i-a afectat conştiinţa pentru că ”acolo nu rezişti mult psihic, daca ai idee despre ce sunt binele şi răul”.

MAREA BRITANIE: Român revenit în țară, traumatizat de viața românilor: „Chiria pe o cameră de 3/4 este 600 de lire. Sunt zece oameni la o toaletă şi zece oameni la bucătărie”! Multora le e ruşine să spună lucrurilor pe nume.

Remus Lupu susţine că mulţi români, bulgari, polonezi acceptă să trăiască într-un fel de sclavie modernă.

”Un european nu are ce să facă la Londra în afară de a munci şi a face 2-3 poze la roată sau la Big Ben cu care se mândrească apoi că sunt la Londra. Nu mulţi vor să vorbească despre viaţa adevarată de la Londra. Ştiţi de ce? Pentru că au un job de mai mulţi ani, de care trag şi cu dinţii, să-l păstreze, iar dacă spun ceva de rău, sunt daţi afară din companii.

Sunt multumiţi că primesc 1700-1800 de lire lunar, însă conditiile de trai nu vi le poate povesti nimeni, nici eu. România nu e pregătită pentru a-şi primi românii acasă. E un joc politic murdar din care avem de suferit”, mărturisește Remus Lupu.

”Pentru o familie tânără care visează să îşi facă un viitor în Anglia este o experienţă de viaţă care te lasă cu un gust amar. Este ca şi cum mănânci o cireaşă foarte frumoasă şi te lasă cu un gust rău. Am văzut foarte multe aici în două luni de zile, de la paradele homosexualilor până la drogaţi, beţivi, beţive, bătuţi pe stradă. Mi-a povestit un coleg de-al meu că pentru cinci lire, un negru a pus cuţitul la gât.

Românii şi în general europenii care vin aici trăiesc traume, dar nu vor să şi le arate pentru că ştiu ce e acasă. Se complac în ceea ce este aici şi devine un mod de viaţă, dar pentru cineva cu principii sănătoase, Anglia nu e o ţară în care să îţi realizezi un vis.

Când spuneai Anglia, spuneai că e un nivel superior, dar dacă vii aici să locuieşti şi vezi câteva dedesubturi nu mai ai aceeaşi părere. Să vezi în fiecare zi femei moarte de bete pe stradă, să vezi drogate în faţa ta, să-i vezi morţi de beţi în staţiile de autobuz. Nu e ţara care îţi oferă maxima siguranţă”, a declarat Remus.Lugojeanul a declarat că foarte mulţi români ar vrea să se întoarcă acasă, dar sunt prinşi într-un cerc vicios din care nu pot să scape.

”Chiria pe o cameră de 3/4 este 600 de lire. Sunt zece oameni la o toaletă şi zece oameni la bucătărie. Nici acasă, nu povestesc mulţi. Sunt dedesubturi pe care nimeni nu le zice pentru că nu vor să spună cum trăiesc la Londra.

Dacă în România sau în altă ţară din Uniunea Europeană ar merge zece la acceeaşi toaletă ar fi o problemă. Aici nu mai e o problemă. Te gândeşti că ai un câştig, dar câştigul tău se duce pe altceva. Îţi trebuie haine, echipamente de lucru, scule dacă eşti muncitor şi la sfârşitul lunii când tragi linie nu rămâi cu nimic”, a mai declarat Remus Lupu.

”Aici câştigi 1.700 de lire şi în România câştigi 1.700 de lei. Din banii ăştia, în Londra nu te alegi cu foarte mult. Să zicem că pui deoparte 200 de lire dacă nu bei şi nu fumezi. Ei, în România dacă ai un salariu de 1.7000 de lei, 600 de lei îi pui deoparte. Şi eşti acasă, nu te aşteaptă nimeni nimeni cu pancarte „Căraţi-vă acasă”.

Într-un restaurant am văzut următorul afiş: „Dacă lăsaţi copiii nesupravegheaţi, vor fi vânduţi ca şi sclavi”. Pune în România într-un restaurant un afiş din ăla. Pune-l şi vezi ce se întâmplă.Sunt chestii care sunt puse să te denigreze şi să lucreze în subconştientul tău şi să zici: „Asta e, sunt cel mai fraier, nu am ce să fac. Acuma sunt aici, trebuie să trag, am trei copii acasă trebuie să mă lupt”. Nu ai ce să faci. Foarte mulţi ar pleca, numai că nu pot din cauza sistemului sau pentru că nu au bani”, a mai spus lugojeanul. (sursa: 2daynews.ro)