DANEMARCA: Amendă record pentru un șofer român prins de două ori în două zile cu tahograful manipulat

Polițiștii danezi l-au oprit prima dată pe șoferul român în Vojens, miercuri, 2 mai, și au constat că acesta manipulase tahograful pentru a modifica datele înregistrate legate de timpul de odihnă obligatorie.

Pentru neregulile constatate conducătorul a primit o amendă de 349.000 DKK, echivalentul a aproximativ 47.000 de euro.

A doua zi, poliția a oprit în Padborg, la 55 de km distanță, un alt camion românesc. Șoferul acestuia era tocmai românul amendat cu o zi înainte.

După verificări agenții au constatat că și tahograful acestui vehicul a fost manipulat.

Și de data aceasta a fost sancționat cu o amendă în valoare de 100.000 DKK, adică circa 13.500 de euro, ajungând la un total de plată de peste 60.000 de euro.

DANEMARCA: Amendă record pentru un șofer român prins de două ori în două zile cu tahograful manipulat

Autoritățile daneze au pus cele două camioane sub sechestru până când amenzile vor fi achitate, informează jv.dk.

Sancțiunile în cazul manipulării tahografelor sunt extrem de mari, putând ajunge chiar și la sechestrarea vehiculelor sau la pedepse cu închisoarea, întrucât nerespectarea timpului obligatoriu de odihnă pune în pericol siguranța pe șosele cu consecințe ce pot fi tragice atât pentru participanții la trafic, cât și pentru familiile acestora.

Danemarca prelungește perioada de efectuare a controalelor la frontiera danezo-germană

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească pe teritoriul Regatului Danemarcei cu privire la decizia autorităților daneze de prelungire a perioadei de efectuare a controalelor, la frontiera de stat danezo-germană, până la data de 12 noiembrie 2019.

În aceste condiții, toate persoanele care călătoresc pe rutele aeriene, maritime (feribot) și terestre (rutiere și feroviare), dinspre Republica Federală Germania înspre Regatul Danemarcei, trebuie să facă dovada posesiei unui act de identitate valabil.

Cerința este obligatorie și pentru persoanele care tranzitează Regatul Danemarcei către Regatul Suediei.

Autoritățile de la Copenhaga avertizează şi asupra riscului întârzierilor la transportul feroviar, maritim și rutier (în special la autobuze/autocare), din cauza verificării actelor de identitate ale pasagerilor.

Persoanele care nu prezintă acte de identitate valabile sau refuză controlul autorităților daneze vor fi oprite de la tranzitul în Danemarca.

În aceste condiții, se recomandă cetățenilor români să se asigure că dețin în permanență asupra lor, pe timpul călătoriei în Regatul Danemarcei, un act de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate națională).