Marea Britanie:Românii din regat pericol de a isi pierde job-urile si dreptul de a inchiria case.Avertismentul proprietarilor si al angajatorilor

Românii din UK, în pericol de a rămâne pe drumuri.Avertismentul proprietarilor

Românii care locuiesc în Marea Britanie sunt expuși riscului de a rămâne fără casă, avertizează o asociaţie britanică a proprietarilor, in cazul in care nu-si primesc statutul, nemaiputand inchiria.

Statutul pentru drepturile din regat a fost simplificat si se poate face si online, iar pana acum peste 100.000 de romani, au facut cerere pentru settled status.

Potrivit schemei de inregistrare a statutului, cetatenii UE care traiesc continuu in Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de inregistrat, in baza caruia beneficiaza de aceleasi drepturi de a munci si a studia si acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca in prezent.

Cetățenii europeni, inclusiv românii care locuiesc în Marea Britanie, sunt expuși riscului de a rămâne fără casă, în cazul în care guvernul nu le confirmă statutul după Brexit, a avertizat o asociaţie britanică a proprietarilor.

Marea Britanie: Românii din regat pericol de a isi pierde job-urile si dreptul de a inchiria case.Avertismentul proprietarilor si al angajatorilor

Conform Legii privind Imigrației din 2014, toți cetăţenii europeni din Regatul Unit au în mod automat dreptul de a închiria proprietăți în Marea Britanie. Potrivit Asociației Residential Landlords Association (RLA), 66% dintre cetățenii europeni (cu excepția celor din Irlanda) care trăiesc în Marea Britanie locuiesc în locuințe private închiriate, relatează The Independent.

De asemenea, RLA a avertizat că, având în vedere că scenariul referitor la un Brexit fără acord pare mai posibil decât oricând, chiriașii și proprietarii au nevoie de clarificări cu privire la drepturile pe care le vor avea cetățenii europeni de a închiria proprietăți după Brexit.

Grupul a mai spus că, fără consiliere oficială, proprietarii nu vor ști dacă ar trebui să continue contractele de închiriere până la reînnoirea lor sau să încheie altele noi pentru cetățenii europeni.

Într-o scrisoare oficială adresată ministrului pentru Brexit, Dominic Raab, grupul cere guvernului să emită „de urgență” un ghid de consiliere cu privire la drepturile cetățenilor europeni de a închiria proprietăți atât înainte, cât și după ce Marea Britanie va părăsi UE, inclusiv în cazul unei ieşiri fără acord.

Marea Britanie: Românii din regat pericol de a isi pierde job-urile si dreptul de a inchiria case.Avertismentul proprietarilor si al angajatorilor

În acelaşi timp, Satbir Singh, directorul executiv al Consiliului Mixt pentru Bunăstarea Imigranților (JCWI), a criticat guvernul pentru refuzul „de neînțeles” de a oferi cetățenilor europeni, care solicită statut stabil, un document care să le confere dreptul de a trăi în Marea Britanie după Brexit „în special în contextul ostil în care proprietarii sunt forţaţi să le verifice situaţia de imigranţi”.

Marea Britanie: Românii din regat pericol de a isi pierde job-urile si dreptul de a inchiria case.Avertismentul proprietarilor si al angajatorilor

Singh a afirmat că cercetarea realizată de JCWI a arătat că proprietarii nu vor efectua verificări complexe cu privire la situaţia imigranţilor, dacă ar putea să închirieze cuiva cu pașaport britanic.

„Nu ne putem aştepta ca proprietarii să aibă rolul unor polițiști de frontieră, iar a le cere să facă acest lucru înseamnă a ne juca cu viețile imigranților și ale minorităților etnice. Acest lucru trebuie să înceteze”, a adăugat acesta.