Marea Britanie:  Vize pentru romani, permis de munca, si prag de castig anual pentru a munci si locui in continuare in regat

Cele 4 tipuri de statut de care vor putea beneficia românii din Marea Britanie, printre ele se numără statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni, implicit români care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut.

Vezi mai jos detaliat, toate tipurile de status pentru romani, si conditiile ce trebuie indeplinite!

„Există 2 tipuri de statut pentru cetăţenii europeni, care se raportează la perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcţie de care se va determina statutul dumneavoastră“, notează ambasada, şi anume Statutul de settled (Settled Status) şi Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status).

– Statutul de settled (Settled Status)

„Cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mullt, vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obţineţi Settled Status, vă veţi păstra aceleaşi drepturi pe care le aveţi şi în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată“, arată comunicatul.

– Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)

„Cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Dacă primiţi Pre-Settled Status, veţi putea să locuiţi în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obţine Settled Status.

Daca obţineţi pre-Settled Status, vă veţi păstra aceleaşi drepturi pe care le aveţi şi în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, după cinci ani de şedere continuă trebuie să aplicaţi pentru Settled Status, ca NU va fi acordat automat“, notează ambasada.

Marea Britanie: SETTLED STATUS-ul, anunțul așteptat de toți românii din regat!

Câștigi sub 37.000 de lire sterline pe an, pleci din Marea Britanie!

Romanii care traiesc in Marea Britanie: Daca nu atingi pragul de 36.700 lire pe an, pleci din regat dupa Brexit! Anuntul facut chiar de ministrul de interne

Cine nu câștigă cel puțin 36.700 de lire sterline după ce Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană va trebui să părăsească țara, a anunțat ministrul de Interne Priti Patel.

Romanii care traiesc in Marea Britanie: Daca nu atingi pragul de 36.700 lire pe an, pleci din regat dupa Brexit! Anuntul facut chiar de ministrul de interne

Patel, ea însăși fiica unor imigranți din Uganda, a declarat că își va onora astfel promisiunea de a restabili „integritatea” sistemului de imigrație din Marea Britanie, toți imigranții fiind obligați să câștige nu mai puțin de 36.700 de lire pe an după Brexit.

În acest moment, acest salariu trebuie demonstrat doar de imigranții care nu sunt din Uniunea Europeană. Însă, după ieșirea din UE, ministrul de Interne va solicita ridicarea pragului salarial minim pentru toți cei care vin în Marea Britanie, pentru a proteja astfel lucrătorii britanici cu salarii mai mici.

Potrivit The Sun, asta înseamnă că restricția va fi aplicată și lucrătorilor UE după Brexit.

Declarațiile ministrului de Interne vin după ce premierul Boris Johnson a anunțat că dorește ca în Marea Britanie să vină doar „cele mai strălucite minți din lume”, după Brexit.

Romanii care traiesc in Marea Britanie: Daca nu atingi pragul de 36.700 lire pe an, pleci din regat dupa Brexit! Anuntul facut chiar de ministrul de interne

De pragul salarial ar putea fi scutite sectoare precum NHS, pentru a permite lucrătorilor care câștigă mai puțin decât 36.700 de lire sterline să vină să lucreze în continuare în Marea Britanie.

Acestea nu sunt insa singurele vesti din regat.

Probleme mari pentru economia britanică. Lira se depreciază rapid, investitorii se tem de recesiune

Lira sterlină s-a depreciat după publicarea datelor ONS, investitorii fiind îngrijorați că economia britanică s-ar putea confrunta cu o recesiune, deoarece incertitudinile privind Brexitul duc la reducerea cheltuielilor și a investițiilor.

Romanii care traiesc in Marea Britanie: Daca nu atingi pragul de 36.700 lire pe an, pleci din regat dupa Brexit! Anuntul facut chiar de ministrul de interne

Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg , lira sterlină va scădea la cel mai redus nivel din ultimii 34 de ani dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără un acord.

Banca Angliei a avertizat și că un Brexit fără acord va afecta economia și va duce la o deprecierea suplimentară a lirei sterline.

Premierul Boris Johnson vrea să renegocieze acordul de retragere, ceea ce UE exclude. Dacă eșuează în tentativa sa de renegociere, Johnson a promis să scoată țara din UE și fără acord.

Oficialii britanici au făcut precizări detaliate privind situaţia românilor care trăiesc sau vor să călătorească în Marea Britanie după Brexit.

Oficialităţi britanice au oferit o serie de lămuriri românilor din Marea Britanie, în cadrul a două sesiuni de informare şi discuţii organizate la Manchester şi Londra de ambasada britanică la Bucureşti cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din Regatul Unit, la data de 11 şi respectiv 15 februarie.

La discuţii, care au avut ca subiect principal clarificarea situaţiei cetăţenilor europeni post-Brexit, inclusiv accesul la beneficii sau statutul de şedere permanentă (settled status) şi procesul specific de aplicare şi înregistrare în acest sistem, au luat parte reprezentanţi ai Ambasadei României la Londra, ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi oficiali din Ministerul de Interne din Marea Britanie şi din Departamentul pentru ieşirea Marii Britanii din UE (DexEU).

În timpul sesiunii din capitala Marii Britanii, găzduită de ICR Londra, oficiali britanici au transmis celor câteva zeci de români prezenţi că au călătorit la Manchester şi Londra pentru a discuta cu comunităţile româneşti deoarece guvernul britanic doreşte ca cetăţenii români să înţeleagă cât de importanţi sunt pentru ţara în care au ales să trăiască şi pentru a le oferi claritate în legătură cu viaţa lor în Marea Britanie după 29 martie 2019, dată la care Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană cu sau fără un acord cu Bruxellesul.

Marea Britanie: SETTLED STATUS-ul, anunțul așteptat de toți românii din regat!

Înţelegerea la care s-a ajuns şi care este inclusă în textul acordului de retragere a Marii Britanii din UE le va oferi siguranţă celor circa 400.000 de români care trăiesc în Regatul Unit în legătură cu perpetuarea drepturilor lor, a fost mesajul transmis românilor prezenţi la eveniment.

Acordul le va permite cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi cetăţenilor britanici din UE să continue să trăiască la fel cum o fac şi în prezent în ţările în care au ales să trăiască.

Majoritatea întrebărilor formulate de românii prezenţi la evenimentul de la Londra au inclus termenul de ‘settled status’ – sau statutul de şedere permanentă – care poate fi cerut şi obţinut de către un cetăţean european care a locuit şi lucrat timp de cinci ani în Regatul Unit.

Oficiali britanici au explicat că această schemă nu reprezintă un sistem de vize şi că obţinerea acestui statut este un proces simplu, online, scopul acestuia nefiind de a respinge cererile, ci de a acorda rezidenţă.

Marea Britanie: SETTLED STATUS-ul, anunțul așteptat de toți românii din regat!

Totodată, românii prezenţi la discuţii au primit asigurări că vor putea circula în Marea Britanie pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate indiferent dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană cu sau fără acord.

Copiii sunt incluşi în aplicaţie şi primesc aceleaşi drepturi ca şi părinţii lor. Mai mult, oficialii britanici au dat asigurări că, dacă unul dintre părinţi are un statut mai bun în Marea Britanie, atunci şi copilul va primi aceleaşi drepturi cu cele ale părintelui cu un statut mai favorabil.

Marea Britanie: SETTLED STATUS-ul, anunțul așteptat de toți românii din regat!

Dovada rezidenţei se poate face în multe moduri, inclusiv prin prezentarea unei programări la medic sau a unui bilet de avion.

Oficialii britanici prezenţi la eveniment au insistat că această schemă este un sistem gândit ca cel care aplică să nu fie refuzat, iar dacă este totuşi refuzat, poate aplica din nou.

Ministerul de Interne al Marii Britanie va acorda totodată o atenţie specială grupurilor vulnerabile (persoane fără adăpost, persoane exploatate, victime ale traficului etc).

Există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni, care se raportează la perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcţie de care se va determina statutul.

Marea Britanie: SETTLED STATUS-ul, anunțul așteptat de toți românii din regat!

TIPURILE DE STATUSURI PENTRU ROMANI

Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut.

Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Al doilea tip îl reprezintă statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status.

Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status.

Marea Britanie: SETTLED STATUS-ul, anunțul așteptat de toți românii din regat!

Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent – dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii – însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.

În aplicaţiile pentru noul statut, solicitanţii trebuie să furnizeze informaţii generale despre ei şi să-şi declare istoricul infracţional, cu menţiunea că doar istoricul infracţional serios şi/sau persistent ar urma să afecteze solicitarea.

În declaraţii acordate AGERPRES înaintea sesiunii de informare de la Londra, ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, a explicat că procedura pentru ″settled status″⁣ este functionala.

Marea Britanie: SETTLED STATUS-ul, anunțul așteptat de toți românii din regat!

Andrew Noble le-a transmis totodată românilor să nu se grăbească să se înregistreze în acest sistem, deoarece este timp suficient