Marea Britanie:Desi strigau in gura mare ca nu mai vor români necalificati in regat,britanicii au ajuns sa roage romanii sa vina inapoi la munca:”Daca nu vin romanii,inseamna blocaj total”

In urma cu aproximativ o luna, cand britanicii se bateau cu pumnii in piept ca nu mai vor romani necalificati in regat, si introduceau sistemul de scoring, si spuneau despte romani sa stea la ei in tara, karma nu doarme.In contextul actualei crize, guvernul britani „cheama inapoi la munca romanii”

Marea Britanie:Desi strigau in gura mare ca nu mai vor romani necalificati in regat,britanicii au ajuns sa roage romanii sa vina inapoi la munca:”Daca nu vin romanii,inseamna blocaj total”

va amintim scurt cum suna comunicatul de acum mai bine de o luna (scurt review):

„Noua politică a atras critici din partea angajatorilor, în special din cauza adăugării chelnerilor şi a lucrătorilor „elementari” din agricultură şi pescuit pe lista muncitorilor necalificaţi. Industria şi sectorul hotelier, spun reprezentanţii, vor fi afectate grav.

Dimpotrivă, în domenii unde salariul minim este mai mare de 23.000 de lire sterline, cei care cer viză de muncă va trebui să câștige mai mult, pentru a nu pune în pericol locurile de muncă ale britanicilor, scrie The Sun.

Începe prigonirea muncitorilor romani din regat. Priti Patel cere companiilor britanice să angajeze muncitori britanici, si sa lasa pe dinafara romanii, polonezii si celelalte minoritati. Vrem sa dam banii alor nostrii, nu in est”

Marea Britanie:Desi strigau in gura mare ca nu mai vor romani necalificati in regat,britanicii au ajuns sa roage romanii sa vina inapoi la munca:”Daca nu vin romanii,inseamna blocaj total”

Lipsesc muncitorii în agricultură

Potrivit ”The Guardian”, Marea Britanie are nevoie să aducă de urgență, muncitori în agricultură din Europa de Est. În caz contrar, legumele de pe câmpul țării vor rămâne neculese.

Concordia, cea mai mare agenție de recrutare din acest domeniu, a lansat un apel atât către britanici să se implice în activitățile agricole.

Unele ferme se aflau într-o situaţie dificilă înainte ca această criză să lovească. O piaţă a muncii încordată, o combinaţie între Brexit şi economiile în creştere puternică din Europa de Est care se dovedeşte mai atractivă pentru muncitorii sezonieri au dus la un declin al numărului de culegători care merg la lucru în Marea Britanie.

În același timp, agenția încearcă să găsească soluții pentru aducerea de mână de lucru din România, Moldova, Bulgaria, Ucraina, etc. Una dintre soluțiile prezentate de către această agenție este aducerea, de urgență, a est-europenilor, cu avioane speciale.

Muncitori aduși cu avioane charter

Câteva mari ferme au închiriat deja avioane în sistem charter pentru a aduce forţă de muncă din Europa de Est. Însă organizaţiile de fermieri şi agenţiile de recrutare susţin că, în contextul unei tulburări uriaşe a sectorului agricol cauzată de răspândirea epidemiei de coronavirus, guvernul britanic trebuie să intervină şi să organizeze mai multe zboruri.

Marea Britanie:Desi strigau in gura mare ca nu mai vor romani necalificati in regat,britanicii au ajuns sa roage romanii sa vina inapoi la munca:”Daca nu vin romanii,inseamna blocaj total”

Circa 90.000 de locuri de muncă sunt disponibile, iar majoritatea trebuie ocupate în numai câteva săptămâni. Concordia caută să aducă circa 10.000 de lucrători, jumătate din Uniunea Europeană, iar restul din Rusia, Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia şi Barbados. Dar toate ţările non-UE şi-au închis graniţele. Miercuri, Ucraina şi-a extins starea de urgenţă până pe 23 aprilie.

Recrutarea din afara UE este blocată

Stephanie Maurel, directorul executiv al Concordia, a declarat: „Recrutarea noastră în afara UE a fost blocată, deci am rămas doar cu Lituania care şi-a închis graniţele, România care nu operează curse aeriene şi Bulgaria, micul nostru far”.

Deşi Bulgaria este de asemenea blocată, muncitorii agricoli sunt clasificaţi drept muncitori cheie şi se pot deplasa prin ţară. Dar majoritatea companiilor aeriene care operează în Bulgaria, inclusiv EasyJet, sunt ţinute la sol. „Vorbim despre închirierea de avioane charter pentru a aduce muncitori. Costă circa 10.000 de lire sterline un zbor de o oră care aduce 229 de persoane – 45.000 de euro din Sofia în Londra, adică circa 250 de euro per persoană”, a spus Maurel.

Maurel, care a spus că planul este activ discutat cu Uniunea Naţională a Fermierilor şi Asociaţia Furnizorilor de Forţă de Muncă, a solicitat guvernului britanic să contribuie la clarificarea situaţiei. „Dacă pun deoparte rezerve şi garanţii [pentru a asigura un zbor charter], trebuie să ştiu că poate decola”, a spus ea.

Fermele britanice intră într-o perioadă fără precedent

„Din cauza lipsei de forţă de muncă, deja am pierdut câteva ferme. Această criză le va pune capac altora. Nu veţi găsi fructe şi legume în magazine. Sparanghelul şi fasolea încep în câteva săptămâni, castraveţii la începutul lui aprilie, roşiile se fac tot anul, în mai e sezonul fructelor moi – căpşune, zmeură, salata este în pământ încă din decembrie”, a spus Maure.

Marea Britanie:Desi strigau in gura mare ca nu mai vor romani necalificati in regat,britanicii au ajuns sa roage romanii sa vina inapoi la munca:”Daca nu vin romanii,inseamna blocaj total”

Nick Marston, preşedintele British Summer Fruits, care reprezintă cultivatorii de fructe moi, a recunoscut că industria sa „intră într-o perioadă fără precedent”. Anul trecut, 98% dintre culegătorii de fructe – acum clasificaţi drept „lucrători-cheie” – au venit din afara Marii Britanii, marea majoritate din Bulgaria şi România.

Personalul concediat din domeniul ospitalității este recrutat pentru ferme

Producătorii britanici au contactat companii din sectorul ospitalităţii pentru a recruta personal concediat. Site-ul britanic Summer Fruits are o hartă interactivă care arată locaţiile fermelor din Marea Britanie şi locurile de muncă oferite.

„Suntem foarte optimişti cu privire la capacitatea rezidenţilor din Marea Britanie de a veni în ajutor şi de a ne ajuta. S-ar putea să fie oameni din estul Europei care lucrează aici în sectorul ospitalităţii, care sunt relativ tineri şi nu au atât de multe conexiuni şi îşi doresc un loc de muncă care să plătească salarii rezonabile în condiţii rezonabile”, a spus Marston.

Peste 400.000 de români sunt rezidenţi în Marea Britanie, dar cererile de muncă în UK sunt în continuare crescute.