
Românii din Marea Britanie vor putea, în anumite condiții, să rămână legal acolo și după Brexit. Aceasta se va întâmpla atât în scenariul ieșirii conform acordului încheiat între Guvernul de la Londra și Uniunea Europeană (UE), cât și în ipoteza ieșirii fără niciun acord, conform unui comunicat al MAE.
Aceste informații sunt cu atât mai importante cu cât termenul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se apropie – e vorba de 31 octombrie 2019.
Românii din Marea Britanie vor putea să rămână legal acolo, chiar și după Brexit, dacă îndeplinesc o serie de condiții, conform unui comunicat apărut pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Este important de menționat că posibilitatea de menținere a reședinței legale, în Marea Britanie, va exista atât în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniune, printr-un acord, cât și în ipoteza în care nu va exista niciun acord. Acest lucru a fost confirmat, luni, și de Ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba.
Condițiile care trebuie îndeplinite pentru obținerea statutului
Dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană conform acordului la care Guvernul acesteia a ajuns cu UE, „toți cetățenii români (precum și membrii de familie) […] vor putea continua să locuiască în Marea Britanie și să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislația UE și după data retragerii Marii Britanii din UE”, dacă vor fi îndeplinite anumite condiții. Acestea sunt:
Acei cetățeni să aibă, până la 31 decembrie 2020, stabilită reședința legală în Marea Britanie;acei cetățeni să obțină un nou statut (numit „settled status”) , în cel mult șase luni de la încheierea perioadei de tranziție (30 iunie 2021) – termenul-limită pentru aplicațiile de obținere a statutului;statutul va putea fi obținut doar de cetățenii români care, la momentul solicitării lui, vor fi avut reședința legală, în Marea Britanie, pentru cinci ani, fără întrerupere;
cei care vor fi avut reședința legală pentru mai puțin de cinci ani vor trebui să aplice pentru un permis de reședință temporară (faptic, însă, ei vor putea să obțină statutul care să le permită să rămână pe teritoriul Marii Britanii fără întrerupere, după ce se vor fi împlinit cei cinci ani de reședință continuă; așadar, deși este numit „temporar”, statutul va fi transformat într-un unul pe perioadă nedeterminată, la termenul menționat anterior);
statutul va fi acordat pe o perioadă nedeterminată (însă va fi obligatoriu, pentru românii care îl dobândesc, să nu lipsească mai mult de cinci ani consecutivi din Marea Britanie, pentru a nu îl pierde);
în privința membrilor de familie (indiferent dacă locuiesc în Marea Britanie sau se alătură cetățenilor români de acolo), aceștia vor obține statutul de rezident permanent, în același condiții, dacă ei locuiesc sau se mută până la finalul perioadei de tranziție (31 decembrie 2020);
după această dată, doar membrii apropiați de familie (soți, parteneri civili, părinți și bunici aflați în întreținere, copii aflați în întreținere) vor putea să se alăture, însă relația de familie trebuie să fi existat la 31 decembrie 2020.Ce se întâmplă dacă Marea Britanie părășește Uniunea fără un acord
În ipoteza în care ieșirea Marii Britanii din UE se va face fără un acord, Guvernul a declarat că va continua implementarea procedurilor menționate mai sus, însă cu anumite modificări ale termenelor:
Termenul limită pentru aplicații nu va mai fi 30 iunie 2021, ci 31 decembrie 2020, conform Guvernului Marii Britanii;termenul la care solicitanții trebuie să fi avut reședința pe teritoriul Marii Britanii nu va mai fi 31 decembrie 2020, ci data ieșirii (la acest moment, 31 octombrie 2019);
membrii de familie trebuie să locuiască sau să se fi mutat în Marea Britanie până la 31 octombrie 2019;dacă e vorba de membrii de familie apropiați (mutați ulterior ieșirii), va exista o data limită la care aceștia se pot alătura cetățenilor români rezidenți în Marea Britanie (29 martie 2022) și relația de familie trebuie să fie existat la31 octombrie 2019.
Având în vedere evoluțiile actuale din Marea Britanie (suspendarea Parlamentului până la 14 octombrie), scenariul ieșirii acesteia din UE, fără un acord, este unul real. Așadar, este important să se ia în considerare termenele si aplicatiile online.
Settled si Pre-settled, rezidenta online a romanilor din Marea Britanie, pe ultima 100 de metrii. In sfarsit ceva concret.
Peste 170K de mii de români au cerut rezidență permanentă în Marea Britanie si chiar li s-a acordat. Fie ca a fost SETTLED sau numai PRE-SETTLED, tot mai multi se afla in fata aflarii tipului de rezidenta primita, iar stresul provocat de iesirea UK din Europa este la cote maxime. Numărul este cel oficial, iar românii sunt al doilea cel mai mare grup de imigranți care a făcut asemenea cereri.
Românii sunt al doilea cel mai mare grup de imigranți care a făcut asemenea cereriDoar polonezii sunt mai mulți, a informat ministerul de Interne de la Londra.
De câteva săptămâni, din ce în ce mai mulți români stabiliți în Marea Britanie au început să primească statut pre-settled, deși susțin că îndeplinesc condițiile pentru statut settled. Deosebirile dintre cele două forme de rezidență sunt considerabile, cu impact asupra vieții sutelor de mii de români din Marea Britanie.
Au rămas mai puțin de 45 de zile până ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, iar procesul de obținere a rezidenței pentru cetățenii europeni este online live. Românii pot primi două tipuri de rezidență: “settled” (o formă de rezidență “deplină”) sau “pre-settled” (o rezidență condiționată și mult mai scurtă).
Acordul le va permite cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi cetăţenilor britanici din UE să continue să trăiască la fel cum o fac şi în prezent în ţările în care au ales să trăiască.
Majoritatea întrebărilor formulate de românii prezenţi la evenimentul de la Londra au inclus termenul de ‘settled status’ – sau statutul de şedere permanentă – care poate fi cerut şi obţinut de către un cetăţean european care a locuit şi lucrat timp de cinci ani în Regatul Unit.

Pre-settled? Ți se cer acte de fiecare dată când soliciți ajutor din partea statului!
Cei care nu au obținut acest statut trebuie să facă dovada rezidenței ori de câte ori solicită ajutor din partea statului – ajutor de șomaj, pensie pe caz de boală și chiar sprijin în cazul violenței domestice. Felul în care se va face dovada nu e clar încă, pentru că o bună parte din procesul de tranziție e încă discutat și negociat la nivel politic între guvernul britanic și oficialii europeni.
Conform statisticilor puse la dispoziția ziarului Libertatea de cei de la Home Office, până la finalul lunii iunie, guvernul britanic a primit 125.500 de aplicații pentru rezidență din partea cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie. 55% dintre românii care au aplicat pentru rezidență în Marea Britanie au primit statut pre-settled, iar 45% au primit drept de rezidență settled.

Există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni, care se raportează la perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcţie de care se va determina statutul. Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut.
Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Al doilea tip îl reprezintă statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status.
Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent – dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii – însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.
În aplicaţiile pentru noul statut, solicitanţii trebuie să furnizeze informaţii generale despre ei şi să-şi declare istoricul infracţional, cu menţiunea că doar istoricul infracţional serios şi/sau persistent ar urma să afecteze solicitarea.
Digi 24 ne prezinta reactia ambasadei Romaniei in Marea Britanie in privinta inregistrarii romanilor pentru noul drept de sedere si munca din Regat.
Peste 140.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie, anunță Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, pe pagina de Facebook.
În cadrul primei lor întâlniri, ce a avut loc astăzi (vineri – n.r.), ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, şi ministrul român de Externe, Ramona Mănescu, i-au felicitat pe cei peste 140.000 de români din Marea Britanie care s-au înregistrat deja pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie şi i-au încurajat pe restul românilor să se înscrie cât mai repede în acest proces care este uşor de accesat și care le garantează drepturile în Regatul Unit după Brexit”, arată Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, potrivit Mediafax.

Reprezentanții Ambasadei Marii Britanii la București mai precizează că sunt încurajaţi, în special, să facă acest demers studenţii români în Marea Britanie, „inclusiv cei ale căror cursuri încep în acest semestru”.
Ei ar trebui „să profite de ocazia de a se înscrie în sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană pentru obţinerea noului statut de şedere în Regatul Unit, statut de rezident permanent şi statut de stabilire provizorie”, potrivit ambasadei.
Parlamentul de la Londra a aprobat miercuri un proiect de lege menit să evite ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord.Ulterior, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie, dar propunerea a fost respinsă de parlamentarii din Camera Comunelor.
Au rămas mai puțin de 45 de zile până ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, iar procesul de obținere a rezidenței pentru cetățenii europeni este greoi, complicat și cu multe probleme tehnice. Românii pot primi două tipuri de rezidență: “settled” (o formă de rezidență “deplină”) sau “pre-settled” (o rezidență condiționată și mult mai scurtă)