Patroni pedepsiti cu închisoarea pentru că i-au pus pe șoferii romani de TIR să „umble” cu magnetul la tahograful.

Săptămâna trecută, un tribunal din a emis o sentință în cadrul unui proces care a durat mai bine de 10 ani și în care era implicat un transportator acuzat de practici ilegale privind manipularea tahografului.

Transportator pedepsit cu închisoarea pentru că i-a constrâns pe șoferi să folosească magnetul

Tribunalul i-a condamnat pe doi dintre reprezentanții unei companii locale de transport la 8 ani și 4 luni și, respectiv, la 7 ani și 6 luni de închisoare. În plus, fiecare dintre ei a primit și o amendă de 2500 euro.

Judecătorul a acceptat aproape complet cererea procurorului, găsind reprezentanții companiei vinovați de accidentul grav suferit de unul dintre șoferi în Franța în anul 2008.

Transportator pedepsit cu închisoarea pentru că i-a constrâns pe șoferi să folosească magnetul

Incidentul a avut loc în condițiile în care șoferul depășise limita zilnică a orelor de lucru, utilizând aşa-numitul “magnet”, despre care acesta a declarat că l-a folosit în conformitate cu instrucțiunile angajatorului.

Ancheta desfășurată de autorități a dezvăluit că șoferii romani ai companiei depășeau în mod regulat timpul de condus, folosind dispozitive de manipulare a tahografelor și riscându-și astfel viețile, dar și pe cele ale celorlalți participanți la trafic.

Transportator pedepsit cu închisoarea pentru că i-a constrâns pe șoferi să folosească magnetul

Deloc surprinzător, avocatul transportatorului a argumentat că șoferii erau de fapt cei vinovați pentru că au acceptat propunerea angajatorului lor.

Chiar dacă într-un final s-a făcut dreptate, este trist că uneori adevărul despre astfel de practici ajunge la lumină numai atunci când apare un accident. Poate că astfel de sancțiuni vor trage un semnal de alarma suficient de puternic pentru transportatori astfel încât aceștia să respecte viețile șoferilor mai mult decât interesele financiare proprii.