Teritoriul României de astăzi a fost locuit încă de acum aproximativ acum un milion de ani în urmă. Primii trăitori pe aceste meleaguri au fost niște hominizi numiți Homo Erectus. Pe teritoriul țării noastre au fost de altfel descoperite și primele rămășițe de om modern din Europa.
În diferite epoci geologice, teritoriul de astăzi al României a fost total diferit față de ce știm noi astăzi. O bună parte a fost, de exemplu, acoperit de ape, iar în epoca marilor glaciațiuni, nordul de astăzi, al țării noastre, făcea parte din uriașele câmpii cu loess est-europene, străbătute de megalo-fauna paleolitică, de la rinoceri lânoși și până la mamuți uriași.
Acum aproximativ un milion de ani, spun specialiștii, pe teritoriul de astăzi al României ar fi existat și primii hominizi din spațiul carpato-danubiano-pontic. A fost începutul locuirii în acest areal.
În apropiere de oraşul Anina, judeţul Caraş-Severin, au fost descoperite, în 2002, cele mai vechi rămăşiţe din Europa ale omului modern. Fosilele din Peştera cu Oase, un sistem de 12 galerii carstice, una din cele 200 de peşteri din Munţii Aninei, au fost găsite de un grup de speologi de la Timişoara. Maxilarul de homo sapiens a fost botezat Ion, supranumit şi John of Anina, şi este vechi de circa 40.000 de ani.
Cel mai vechi om modern din Europa
”Cel mai vechi om modern din Europa. Cele mai vechi resturi de om modern sunt în Africa, iar în Europa, până la descoperirea din Munţii Aninei, erau undeva în jurul a treizeci şi ceva de mii de ani”, a spus speologul Silviu Constantin. Între timp, în 2011, au fost identificate resturi umane moderne în Marea Britanie, la Kents Cavern, vechi de vreo 44.200 ani, şi în Italia, la Grotta del Cavallo, cam 45.000 ani vechime…
Ion şi Vasile și Maria…
Totuşi, rămăşiţele de la Anina sunt importante, susţin specialiştii, pentru că datează exact din perioada în care homo sapiens intra în Europa, timpuri în care omul de Neanderthal dispărea din Europa. Momentul apariţiei Omului de Neanderthal a fost plasat, în general, între acum 240.000 şi 100.000 ani, dar au fost propuse şi date mergând până la 450.000 î.e.n. Oricum, omul de Neandertal a rezistat până către 35.000-25.000 î.e.n.
Cercetătorii au analizat ADN-ul din mandibula lui Ion și au descoperit că 6-9% din genom provine de la neandertalieni, mai mult decât la orice alt om al cărui ADN a fost secvențiat până în prezent. Acest lucru arată că primii oameni moderni care au venit în Europa s-au încrucișat cu neandertalienii. Toți oamenii de astăzi cu rădăcini în afara Africii sub-sahariene au 1-3% ADN neandertalian în genomul lor.
„Ion de la Anina”, cel mai vechi om modern din Europa
Omul modern, adică „Homo sapiens” a conviețuit alături de vânătorii neanderthalieni și pe teritoriul României de astăzi. Ba chiar s-ar fi și amestecat genetic. De altfel, pe teritoriul țării noastre au fost găsite urmele primului om modern din Europa.
A fost botezat „Ion” și practic a fost găsită doar o mandibulă din scheletul său. Descoperirea a avut loc în anul 2002 în Munții Aninei, când un grup de speologi din Timișoara efectua cercetări la una din cele 200 de peșteri din zonă.
Într-o zonă parțial inundată, speologii au găsit această fosilă umană. După ce a fost cercetată și datată s-a ajuns la concluzia că este vorba despre cele mai vechi vestigii ale omului modern, din Europa.(sursa:adevarul.ro)