Făerag, minunea naturala uitata a Romaniei.Povestea legendarului cel mai vechi lac artificial tara.

Cel mai vechi lac artificial din România se află în Munții Metaliferi. Lacul Făerag din Hunedoara a fost amenajat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, pentru minele de aur din Certej.

Un drum forestier, de circa trei kilometri, urcă abrupt din localitatea minieră Certejul de Sus, pe versantul unde se află Lacul Făerag din Hunedoara, cunoscut ca fiind cel mai vechi lac de acumulare din judeţul Hunedoara.

Lacul Făerag din Hunedoara, numit și Tăul Făerag, ocupă o suprafaţă de patru hectare şi are o adâncime de până la nouă metri și a fost amenajat în epoca habsburgic pentru alimentarea exploatării aurifere Certej şi a satelor din Munții Metaliferi

Cel mai vechi lac artificial din România

Unii autori susțin însă că lacul din Munții Metaliferi este, de fapt, cel mai vechi lac artificial din România, al cărui baraj s-a păstrat până în zilele noastre.

Unii autori arătau că barajul său a fost construit în jurul anului 1861, sub Vârful Făerag, pe valea pârâului Făerag. O arată și hărțile militare habsburgice din secolul al XIX-lea, pe care apare cartografiat.

Pădurile de argint, așa cum au fost numite de localnici, acopereau munții în care se află satele comunei Certej.

În pădurea Certejului, la fel ca și în prezent, animalele sălbatice își făceau adesea simțită prezența.

În satele comunei Certej au rămas ruine ale fostelor exploatări aurifere, unele vechi de peste două secole. Lacul Făerag din Hunedoara este folosit ca sursă de alimentare cu apă pentru localnici și ca loc de agrement.(sursa:adevarul.ro)