£11.600 pentru românii care stau și muncesc în regat, și se apucă de studii: „Sunt nerambursabili, și-ți iei și o DIPLOMĂ” 

[contact-form][contact-field label=”Nume” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Sit web” type=”url” /][contact-field label=”Mesaj” type=”textarea” /][/contact-form]

Noul trend al romanilor din Marea Britanie este sa se apuce de facultăți în regat, și sa primească bani de la statul britanic. Și nu vorbim de bani putini, ci pana la 11.600 de lire pe an. E aproape un salariu. 

Dacă începi studiile în septembrie în regat, primesti £11.600 bani de buzunar, împrumut pentru fiecare an de studiu (returnabili numai după terminarea studiilor, și numai dacă vei avea venituri/salariul de peste £25.000 pe an).

Detalierea programelor de licență oferite de britanici romanilor : Cum poți începe studiile și întra în posesia banilor

O primă variantă de finanțare a studiilor tale se poate realiza prin intermediul împrumutului guvernamental Tuition Fee Loan, care acoperă taxa de școlarizare în procent de 100%, având o valoare de 9.250 £ /an.

Împrumutul funcționează în felul următor: aplicantul trimite prin poștă formularul de aplicație alături de o copie a buletinului. După admiterea la universitate și începerea programului de studiu, universitatea primește banii aferenți întregii taxe de școlarizare de la Guvern în numele studentului.

Avantajul împrumutului este faptul că acesta se achită doar după finalizarea studiilor, indiferent de durata acestora, iar rambursarea va începe din momentul în care vei depăși pragul de 25.000 de lire ca venit anual, iar tu va trebui să dai înapoi 9% din suma care depășește acest prag. Taxa este luată lunar din salariu de către Guvern.

Dacă nu dorești să îți construiești o viață în Marea Britanie și dorești să părăsești țara, se va aplica același principiu de calcul în funcție de pragul stabilit de guvern, pentru țara în care te afli. Spre exemplu, pentru Romania pragul stabilit este de £10.000/an.

Cel mai tare este faptul că taxa de școlarizare nu se va modifica pe parcursul anilor de studiu. De asemenea, consilierii EDMUNDO recomandă contractarea împrumutului la începutul studiilor, pentru a garanta acordarea acestuia indiferent de statutul Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Rambursarea și dobânda împrumutului

Pe perioada studiilor, nu trebuie să rambursezi nimic. Vei începe să faci acest lucru numai după terminarea studiilor și numai în momentul în care venitul tău anual depășește un anumit prag.

• Pentru cei care rămân în Marea Britanie după studii:

Pentru a începe să rambusezi acest împrumut, va trebui să câștigi peste pragul stabilit, și anume 25.000 de lire pe an. După ce vei câștiga peste 25.000 de lire pe an, vei începe să returnezi 9% pe an din tot ce depășeste acest prag.

citește si:Noua moda a romanilor din Marea Britanie: Isi cumpara apartamente si garsoniere in tara, prin PRIMA CASA sau IPOTECAR, muncind in regat.”Inchiriat, se plateste singur!”

EX: daca castigi 26.000 de lire pe an, vei înapoia 9% pe an din ce depășește 25.000, adica 26.000 – 25.000 (pragul) = 1000 – rezultând 9% pe an din cei 1000 de lire. Plățile se vor face lunar și vor fi luate din salariu, la fel ca taxele.

• Pentru cei care vor să părăsească Marea Britanie după terminarea studiilor:

Returnarea împrumutului se face pe același principiu – 9% pe an din ce depășește pragul stabilit de guvern pentru țara în care te afli după terminarea studiilor.

EX: Pentru Romania, pragul pe care trebuie să îl depășești este de 10.000 de lire pe an. Astfel, dacă câstigi 11.000 de lire pe an, vei plăti 9% pe an din cei 1000 de lire diferență dintre câștigul tău și pragul impus. În cazul în care nu vei restitui suma conform statusului, sumei datorate i se va adăuga și dobânda de 6.1% aplicată sumei îndatorate.

Fiind un împrumut, va avea și o dobandă. Pe perioada studiilor (până în luna aprilie a anului următor celui în care ai terminat studiile) dobânda este RPI (inflația din UK în anul respectiv), adică 3,3% în momentul de fața + 3%. Așadar, pentru cei care au început studiile în 2018, dobânda este de 6,3% pentru primul lor an de studiu. RPI-ul diferă în fiecare an și în funcție de acest indicator, astfel ți se va modifica și dobânda (de regulă RPI este în jur de 3 – 3,5%).

Citește si: Afacerea infloritoare a romanilor din Marea Britanie: Inchiriaza case, pe care mai apoi le subinchiriaza mai scump romanilor din regat.

Începând cu luna aprilie a anului următor celui în care ai terminat studiile, vei avea dobânda, care diferă în funcție de venit. Vei plăti numai RPI-ul dacă venitul tău este sub 25.000 lire/an, crescând până la RPI + 3% dacă venitul tău este peste £45.000.

Daca vei câștiga între 25.000 si 45.000 lire/an, dobânda va fi RPI + între 0 și 3% în funcție de venitul tău (Student Loan Company îți va calcula dobânda exactă).

Atenție! Dacă nu informezi Student Loan Company periodic de veniturile tale, dobânda va fi cea maximă și anume RPI + 3%, indiferent dacă venitul tău este sub £45,000 sau nu.