Romanii din Marea Britanei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent – dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii – însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat. Cei respinsi se intorc in tara?
De câteva săptămâni, din ce în ce mai mulți români stabiliți în Marea Britanie au început să primească statut pre-settled, deși susțin că îndeplinesc condițiile pentru statut settled. Deosebirile dintre cele două forme de rezidență sunt considerabile, cu impact asupra vieții sutelor de mii de români din Marea Britanie.
Cei care nu au obținut acest statut trebuie să facă dovada rezidenței ori de câte ori solicită ajutor din partea statului – ajutor de șomaj, pensie pe caz de boală și chiar sprijin în cazul violenței domestice. Felul în care se va face dovada nu e clar încă, pentru că o bună parte din procesul de tranziție e încă discutat și negociat la nivel politic între guvernul britanic și oficialii europeni.
Settled Status
Conform statisticilor puse la dispoziția ziarului Libertatea de cei de la Home Office, până la finalul lunii iunie, guvernul britanic a primit 280.000 de aplicații pentru rezidență din partea cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie. 55% dintre românii care au aplicat (adica numai 30%, din cei 500K romani din regat) pentru rezidență în Marea Britanie au primit statut pre-settled, iar 45% au primit drept de rezidență settled.
Există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni, care se raportează la perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcţie de care se va determina statutul.
Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut.
Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.
Pre-settled Status
Al doilea tip îl reprezintă statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status.
În aplicaţiile pentru noul statut, solicitanţii trebuie să furnizeze informaţii generale despre ei şi să-şi declare istoricul infracţional, cu menţiunea că doar istoricul infracţional serios şi/sau persistent ar urma să afecteze solicitarea.
Digi 24 ne prezinta reactia ambasadei Romaniei in Marea Britanie in privinta inregistrarii romanilor pentru noul drept de sedere si munca din Regat.
Peste 280.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie, anunță Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, pe pagina de Facebook.
În cadrul primei lor întâlniri, ce a avut loc astăzi (vineri – n.r.), ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, şi ministrul român de Externe, Ramona Mănescu, i-au felicitat pe cei peste 280.000 de români din Marea Britanie care s-au înregistrat deja pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie şi i-au încurajat pe restul românilor să se înscrie cât mai repede în acest proces care este uşor de accesat și care le garantează drepturile în Regatul Unit după Brexit”, arată Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, potrivit Mediafax.
Reprezentanții Ambasadei Marii Britanii la București mai precizează că sunt încurajaţi, în special, să facă acest demers studenţii români în Marea Britanie, „inclusiv cei ale căror cursuri încep în acest semestru”.
Ei ar trebui „să profite de ocazia de a se înscrie în sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană pentru obţinerea noului statut de şedere în Regatul Unit, statut de rezident permanent şi statut de stabilire provizorie”, potrivit ambasadei.
Parlamentul de la Londra a aprobat miercuri un proiect de lege menit să evite ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord.Ulterior, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie, dar propunerea a fost respinsă de parlamentarii din Camera Comunelor.
Au rămas mai puțin de 20 de zile până ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, iar procesul de obținere a rezidenței pentru cetățenii europeni este greoi, complicat și cu multe probleme tehnice. Românii pot primi două tipuri de rezidență: “settled” (o formă de rezidență “deplină”) sau “pre-settled” (o rezidență condiționată și mult mai scurtă)