Ambasada României din Londra, restantă 75.000 de lire sterline la chirie

Ambasada României din Londra datorează 75.000 de lire sterline chirie restantă, spune proprietarul clădirii din Hyde Park, locul unde s-a aflat reședința ambasadorului.

Ambasada României din Londra, restantă 75.000 de lire sterline la chirie

Potrivit acestuia, statul român a refuzat să plătească datoria, în ciuda unei ordonanțe a Înaltei Curți din Londra, din decembrie.

Proprietarul, Christopher Christos, 67 de ani, din Kensington, spune că diplomații bucureșteni se consideră „de neatins” din cauza imunității diplomatice.

Ambasada României a închiriat proprietatea de pe strada Hyde Park numărul 18, din Londra, pentru perioada aprilie 2008 – aprilie 2019, scrie The Times.

La sfârșitul anului trecut, instanța a dispus plata a 73.270 de lire sterline, după ce Oficiul pentru Externe și Commonwealth (FCO) a intervenit în numele proprietarului.

Barry Nicholas, șeful misiunilor diplomatice de la FCO, s-a întâlnit cu atașatul administrativ de la Ambasada României de mai multe ori, pentru a solicita guvernului României său să plătească banii datorați.

Ambasada României din Londra, restantă 75.000 de lire sterline la chirie

Când România a refuzat să plătească, proprietarul s-a adresat instanței. La 11 decembrie anul trecut, aceasta a fost obligată să plătească chiria datorată plus 3.660 de lire sterline taxe legale.

Ambasada spune că între proprietarul imobilului și noul ambasador român, Dan Mihalache, a fost instituit un „gentleman’s agreement”, scrie The Times.

Proprietarul, care a cumpărat clădirea cu 2,8 milioane de lire sterline în 2007, spune că acest acord a fost făcut pe baza faptului că ar fi putut găsi un alt chiriaș. În orice caz, spune el, ambasadorul României a rămas până la sfârșitul formal al contractului, în aprilie 2019.

„Din cauza imunității diplomatice, cred că sunt de neatins”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al ambasadei a declarat pentru The Times: „Ambasadorul României la Londra și proprietarul clădirii de pe Hyde Park Street au avut un „gentleman’s agreement” în cadrul unei întâlniri din iunie 2018, cu privire la rezilierea contractului de închiriere. În urma acestui acord, proprietarul a fost înștiințat în scris de ambasada României cu privire la rezilierea contractului cu o perioadă de grație de trei luni. ”

„În această perioadă convenită de trei luni, ambasada României a continuat să plătească chiria pentru proprietatea respectivă, așa cum s-a convenit cu proprietarul.

Citeste si:Nesiguranta romanilor din Marea Britanie, privind statutul: Britanicii au decis, ofera romanilor libera circulatie in regat pana in 2023.

Incertitudinea din ultimele zile, iesirea Marii Britanie din UE din 31 ianuarie 2020, cat si toate stirile si comunicatele venite din regat, privind faptul ca romanii care sunt a 2-a minoritate ca numar din Marea Britanie, nu vor mai avea acces la libera circulatie din regat, a impartit pe toata lumea in 2 tabere.

Proprietarul nu ne-a informat cu privire la nicio schimbare în poziția sa, astfel încât decizia sa de a ignora acordul de reziliere și de a pretinde încălcarea contractului a venit surprinzător. La sfârșitul perioadei de notificare de trei luni, Ambasada României a abandonat spațiul, reședința șefului misiunii fiind relocată.”

O purtătoare de cuvânt a FCO a declarat: „Este o dispută financiară privată între Ambasada României și proprietarul proprietății.Este o situatie de-a dreptul inconfortabila penteu ambele parti. ”(preluare ziarulromanesc.net)

4 thoughts on “Ambasada României din Londra, restantă 75.000 de lire sterline la chirie

  1. Pingback: bacon999

Comments are closed.