Americanii de la CNN:”Munții Apuseni,sunt cel mai frumos loc de pe pământ.Românii ar trebui sa fie mândrii,de aceasta comoara”

Munții Apuseni se află in topul CNN cu cele mai frumoase locuri din Europa.Jurnaliștii de la CNN Travel descriu munții românești ca fiind cel mai bine păstrat secret din Europa de Est.

„Munţii sunt izolați, cu păduri străvechi, peșteri de calcar și viață sălbatică din abundență”.

Americanii de la CNN: „Munții Apuseni sunt cel mai frumos loc de pe pământ. Românii ar trebui sa fie mândrii”

Munții Apuseni sunt un lanț muntos din Transilvania, parte a Carpaților Occidentali. Cel mai înalt vârf este Vârful Bihor, din munții Bihor cu o altitudine de 1849 de metri.

Sunt delimitați la nord de Râul Barcău, la sud de Râul Mureș, la vest de Dealurile și Câmpia de Vest, iar la est de Depresiunea Colinară a Transilvaniei.

Americanii de la CNN: „Munții Apuseni sunt cel mai frumos loc de pe pământ. Românii ar trebui sa fie mândrii”

În Munții Apuseni se află peste 400 de peșteri.

În vestul masivului sunt situaţi Munţii Pădurea Craiului (vârful Oarza, 970 m), alcătuiţi din calcare şi fliş cretacic şi munceii Codrului (Vârful Pleşu, 1.112 m), alcătuiţi dintr-o culme largă sculptată în roci permacarbonifere şi mezozoice (calcare), despărţiţi prin Depresiunea Beiuşului.

În sudul masivului central se găsesc Munţii Zarandului, alcătuiţi dintr-o culme principală sculptată în şisturi cristaline, fliş cretacic, piroclastite andezitice, etc., peste care se ridică măguri înalte, iar în estul lor se află Munţii Metaliferi, cu aspect de muncei, alcătuiţi din roci vulcanice şi calcare.

Americanii de la CNN: „Munții Apuseni sunt cel mai frumos loc de pe pământ. Românii ar trebui sa fie mândrii”

În estul masivului central se întind masivul muntos Gilău-Muntele Mare şi Munţii Trascăului (vârful Seciului, 1.281 m), alcătuiţi din şisturi cristaline şi granite, cu altitudini cuprinse intre 1.000 şi 1.600 m.

În clasamentul menţionat, Munţii Apuseni au fost surclasaţi de Lacul Inari din Finlanda, Insulele Lofoten din Norvegia, Insulele Shetland din Scoţia, Regiunea grecească Zagori şi Regiunea Yorkshire Dales din Anglia.

6 thoughts on “Americanii de la CNN:”Munții Apuseni,sunt cel mai frumos loc de pe pământ.Românii ar trebui sa fie mândrii,de aceasta comoara”

  1. Pingback: Apple gift card

Comments are closed.