Anuntul Ambasadei Romaniei in Marea Britanie: Numai 140.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în regat! Restul?

Digi 24 ne prezinta reactia ambasadei Romaniei in Marea Britanie in privinta inregistrarii romanilor pentru noul drept de sedere si munca din Regat.

Peste 140.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie, anunță Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, pe pagina de Facebook.

În cadrul primei lor întâlniri, ce a avut loc astăzi (vineri – n.r.), ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, şi ministrul român de Externe, Ramona Mănescu, i-au felicitat pe cei peste 140.000 de români din Marea Britanie care s-au înregistrat deja pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie şi i-au încurajat pe restul românilor să se înscrie cât mai repede în acest proces care este uşor de accesat și care le garantează drepturile în Regatul Unit după Brexit”, arată Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, potrivit Mediafax.

Ambasada Romaniei din Marea Britanie: Peste 140.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în regat! Au mai ramas mai putin de 60 de zile, restul?

Reprezentanții Ambasadei Marii Britanii la București mai precizează că sunt încurajaţi, în special, să facă acest demers studenţii români în Marea Britanie, „inclusiv cei ale căror cursuri încep în acest semestru”.

Ei ar trebui „să profite de ocazia de a se înscrie în sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană pentru obţinerea noului statut de şedere în Regatul Unit, statut de rezident permanent şi statut de stabilire provizorie”, potrivit ambasadei.

Ambasada Romaniei din Marea Britanie: Peste 140.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în regat! Au mai ramas mai putin de 60 de zile, restul?

Parlamentul de la Londra a aprobat miercuri un proiect de lege menit să evite ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord.

Ulterior, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie, dar propunerea a fost respinsă de parlamentarii din Camera Comunelor.

Au rămas mai puțin de 60 de zile până ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, iar procesul de obținere a rezidenței pentru cetățenii europeni este greoi, complicat și cu multe probleme tehnice. Românii pot primi două tipuri de rezidență: “settled” (o formă de rezidență “deplină”) sau “pre-settled” (o rezidență condiționată și mult mai scurtă)

Ambasada Romaniei din Marea Britanie: Peste 140.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în regat! Au mai ramas mai putin de 60 de zile, restul?

Diferențele dintre statutul pre-settled și cel settled. Avantaje și dezavantaje

Principalele diferențe între settled și pre-settled sunt legate de: perioada de timp pe care o persoană o poate petrece în afara țării câtă vreme are statut de rezident; drepturile pe care  le au la naștere; accesarea serviciilor sociale, cum ar fi ajutorul de șomaj, alocații și subvenții menite să ajute rezidenții într-o perioadă mai dificilă din viața lor.

Conform Ministerului Afacerilor Externe, într-un răspuns adresat ziarului Libertatea, “obținerea statutului pre-settled sau settled conferă cetățenilor români aceleași drepturi pe care le au și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii”.

Cu statut pre-settled, o persoană poate sta în afara Regatului Unit maximum 6 luni, pe când una cu statut settled poate pleca pe o perioadă de până la 5 ani fără să-și piardă rezidența. MAE avertizează că, “după acumularea a cinci ani de ședere continuă pe teritoriul britanic, cetățenii care au obținut statutul pre-settled trebuie să facă demersurile necesare pentru a solicita statutul settled, care nu va fi acordat automat”.

Pre-settled? Ți se cer acte de fiecare dată când soliciți ajutor din partea statului!

Cei care nu au obținut acest statut trebuie să facă dovada rezidenței ori de câte ori solicită ajutor din partea statului – ajutor de șomaj, pensie pe caz de boală și chiar sprijin în cazul violenței domestice. Felul în care se va face dovada nu e clar încă, pentru că o bună parte din procesul de tranziție e încă discutat și negociat la nivel politic între guvernul britanic și oficialii europeni.