Ard „plămânii planetei”. Flăcările din pădurea Amazoniana care produce 20% din oxigenul Terrei se extind, si nimanui nu-i pasă

Ard plămânii planetei. Flăcările din pădurile din Amazonia se extind într-un ritm alarmant. De la începutul anului şi până acum s-au înregistrat aproape 73 de mii de incendii.

Pădurea amazoniană produce aprozimativ 20% din oxigenul Planetei și este adesea numită ”plămânul Lumii”. Conform WWF, dacă va fi distrusă irevocabil, ar putea să emită carbon în loc de oxigen, și asta ar duce la schimbarea majoră a climei globale.

Ard „plămânii planetei”. Flăcările din pădurile amazoniene se extind într-un ritm alarmant, si nimanui nu-i pasă

Institutul Naţional de Cercetare Spaţială a precizat că anul trecut, numărul acestora era în jumătate. NASA a anunţat că în ultima săptămână au fost identificate peste 9500 de noi incendii în Bazinul Amazonului, cea mai mare suprafaţă de păduri tropicale din lume.

„Casa noastră arde, la propriu. Pădurea Amazoniană, plămânii care produc 20% din oxigenul planetei noastre, ard”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

Ard „plămânii planetei”. Flăcările din pădurile amazoniene se extind într-un ritm alarmant, si nimanui nu-i pasă

„Plămânii Planetei”, cuprinși de flăcări. Președintele Franței Emmanuel Macron: Pădurea Amazoniană, care produce 20% din oxigenul Terrei, arde. Această ”criză internațională” trebuie discutată de urgență la summitul G7

Focul violent face ravagii între Bolivia şi statul brazilian Randonia. Fumul dens însă a ajuns la peste 2500 de kilometri distanţă, în Sao Paulo. În plină zi, în oraş s-a lăsat bezna, fiind provocate şi deconectări de la energie electrică. Preşedintele Braziliei crede însă că situaţia nu e scăpată de sub control.

Jair Bolsonaro susţine că, de regulă, în această perioadă fermierii curăţă terenurile pentru a le pregăti pentru anul următor. Pădurile tropicale din Amazonia sunt considerate plămânii planetei, întrucât absorb cea mai mare cantitate de bioxid de carbon.

Ard „plămânii planetei”. Flăcările din pădurile amazoniene se extind într-un ritm alarmant, si nimanui nu-i pasă

Comunitatea internaţională face presiuni asupra autorităţilor braziliene pentru a proteja fâşiile forestiere de exploatările ilegale sau activităţile miniere.

El a avertizat că sănătatea Amazonului reprezintă o problemă care creează îngrijorare internațională.O reacție a venit și din partea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a spus că este ”profund preocupat” de incendiile din Amazon, potrivit Digi24.
”În mijlocul crizei climatice globale, nu ne putem permite mai multe daune unei surse majore de oxigen și biodiversitate. Amazonul trebuie protejat”, a spus el.

Ard „plămânii planetei”. Flăcările din pădurile amazoniene se extind într-un ritm alarmant, si nimanui nu-i pasă

Replicându-i președintelui francez, preşedintele Braziliei l-a acuzat pe liderul de la Paris de mentalitate colonialistă. În fața dezastrului Jair Bolsonaro spune că nu are resurse şi îi acuză pe ecologişti de comploturi.
El a spus că este deschis la dialog despre incendii dacă ar fi ”bazat pe date obiective și respect reciproc”.
”Sugestia președintelui francez ca problemele amazoniene să fie discutate la G7, fără participarea țărilor din regiune, evocă o mentalitate colonialistă nepotrivită, care nu aparține în secolul XXI”, a scris preşedintele Braziliei.

Potrivit unor documente publicate de un ONG britanic, citat de The Independent, preluat de Digi24, air Bolsonaro, preşedintele extremist al Braziliei s-ar afla la originea dezastrului din pădurea amazoniană.Guvernul brazilian intenţionează să construiască poduri, autostrăzi şi o centrală hidroelectrică în junglă pentru a ”contracara presiunea internaţională” pentru protejarea celei mai mari păduri tropicale din lume.

2 thoughts on “Ard „plămânii planetei”. Flăcările din pădurea Amazoniana care produce 20% din oxigenul Terrei se extind, si nimanui nu-i pasă

Comments are closed.