Donald Tusk, președintele Consiliului European, a vorbit despre cazul când ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea fi evitată.
În cazul în care Parlamentul britanic va respinge acordul pentru Brexit, se va întâmpla una din aceste două variante: fie ieşirea Marii Britanii din UE fără încheierea unui acord, fie anularea Brexit, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European, citat de Sky News.
„Dacă acest Acord va fi respins de Camera Comunelor, ne rămân următoarele variante alternative: niciun acord sau anularea Brexit. Vreau să asigur că Uniunea Europeană este pregătită pentru orice scenariu”, a subliniat Tusk.
Pe 11 decembrie Parlamentul britanic va decide dacă aprobă acordul convenit între Marea Britanie și Uniunea Europeană cu privire la Brexit, după cum a anunţat prim-ministrul Theresa May.
Acordul pentru Brexit asupra căruia au convenit Guvernul May și Bruxelles-ul prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea acordurilor comerciale.
După ce liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminică, la Bruxelles, acordul privind ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra, prim-ministrul britanic, Theresa May, a susținut ieri Acordul încheiat cu UE într-o dezbatere a parlamentului Regatului Unit.
„Va trebui să decidă [Camera Comunelor, nota red.] dacă doreşte sau nu ca noi să răspundem votului poporului britanic”, a declarat Theresa May.
Şefa executivului britanic a promis în faţa deputaţilor un ‘vot însemnat’ asupra acordului care stabileşte termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar.
”Datoria noastră în următoarele săptămâni este de a examina acest acord în detaliu, de a-l dezbate cu respect, de a ne asculta alegătorii şi de a decide ce este în interesul nostru naţional”, a spus şefa guvernului britanic, notează Agerpres.
Acordul Brexit, negociat timp de 17 luni între Londra şi Bruxelles, mai trebuie de acum ratificat de Parlamentul European şi în special de Parlamentul britanic înainte de a intra în vigoare.