Atentionare primita de romanii din Marea Britanie: Zeci de mii de români nu vor mai putea sa rămâne în Regatul Unit, avand in vedere statulul actual.

Din cele peste 280.000 de aplicații ale românilor din Regatul Unit pentru rămânerea în această țară după Brexit, doar 39% au primit permis de ședere permanent (settled status), cel mai mic procent dintre țările Uniunii Europene.

Ministerul de Interne britanic arată că 280.610 români au aplicat pentru noile forme de rezidență în Marea Britanie, 95% dintre cereri fiind depuse în Anglia.

Atentionare pentru romanii din Marea Britanie: Zeci de mii de români nu vor mai putea sa rămâne în Regatul Unit, avand in vedere statulul actual.

Până inainte de sfarsitul lui 2019, 224.030 au primit una dintre formele puse la dispoziție de autoritățile britanice, ceea ce înseamnă că 56,580 de români nu au primit dreptul de a continua să locuiască și să lucreze pe teritoriul britanic după ieșirea țării din UE.

Peste 1,8 milioane de persoane au aplicat pentru drept de ședere în Regatul Unit după ieșirea din Uniunea Europeană, în perioada 28 august 2018-30 septembrie 2019, conform documentului publicat pe site-ul Ministerului de Interne britanic, citat de ProTV.

De câteva săptămâni, din ce în ce mai mulți români stabiliți în Marea Britanie au început să primească statut pre-settled, deși susțin că îndeplinesc condițiile pentru statut settled. Deosebirile dintre cele două forme de rezidență sunt considerabile, cu impact asupra vieții sutelor de mii de români din Marea Britanie.

Pre-settled? Ți se cer acte de fiecare dată când soliciți ajutor din partea statului!

Cei care nu au obținut acest statut trebuie să facă dovada rezidenței ori de câte ori solicită ajutor din partea statului – ajutor de șomaj, pensie pe caz de boală și chiar sprijin în cazul violenței domestice. Felul în care se va face dovada nu e clar încă, pentru că o bună parte din procesul de tranziție e încă discutat și negociat la nivel politic între guvernul britanic și oficialii europeni.

Conform statisticilor puse la dispoziția ziarului Libertatea de cei de la Home Office, până la finalul lunii iunie, guvernul britanic a primit 125.500 de aplicații pentru rezidență din partea cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie. 55% dintre românii care au aplicat pentru rezidență în Marea Britanie au primit statut pre-settled, iar 45% au primit drept de rezidență settled.

Ambasada Romaniei din Marea Britanie: Peste 140.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în regat! Au mai ramas mai putin de 60 de zile, restul?

Există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni, care se raportează la perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcţie de care se va determina statutul. Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut.

Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Marea Britanie: În sfârșit ceva concret! Condițiile în care românii vor putea merge în UK după Brexit. Actele necesare

Al doilea tip îl reprezintă statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status.

Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent – dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii – însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.

Marea Britanie: În sfârșit ceva concret! Condițiile în care românii vor putea merge în UK după Brexit. Actele necesare

În aplicaţiile pentru noul statut, solicitanţii trebuie să furnizeze informaţii generale despre ei şi să-şi declare istoricul infracţional, cu menţiunea că doar istoricul infracţional serios şi/sau persistent ar urma să afecteze solicitarea.

Dintre cele 1,8 milioane de cereri, 92% au fost făcute în Anglia, 5% în Scoția, 2% în Țara Galilor și 2% în Irlanda de Nord.

Cele mai multe cereri au fost depuse de polonezi, români și italieni, în fiecare dintre țările din Regatul Unit.

Dintre cererile depuse, aproximativ 1,5 milioane au fost acceptate până la data de 30 septembrie, 61% dintre acestea fiind pentru permis de ședere permanent și 38% pentru permis de ședere temporar.

Cetățenii care se vor muta în Marea Britanie până la finalul anului 2020 vor putea să ceară un permis de ședere temporară, care le garantează șederea până la împlinirea celor cinci ani necesari obținerii permisului permanent. Noile reguli se aplică tuturor cetățenilor din Uniunea Europeană și Elveția, precum și rudelor acestora.

În total, în Marea Britanie trăiesc, cu forme legale, aproximativ 392.000 de români, conform informațiilor publicate la finalul anului 2018 de Biroul Național de Statistică din Marea Britanie.