(audio) Vuietul dinaintea cutremurului.Explicatia acestuia si de ce cutremurele se petrec preponderent noaptea.2 intrebari la care se pare ca s-au gasit raspunsuri.

Mulți oameni spun că au auzit vuiete, anumite zgomote, înaintea unui cutremur. Există și o explicație în acest sens care explică de ce zgomotele se aud doar cu câteva secunde înainte de un seism.Unele persoane (printre care si eu) sustin ca au auzit vuiete inaintea unor cutremure. Acest lucru este greu de explicat, tinand cont ca undele seismice se propaga in scoarta terestra cu peste 3 km/sec de 10 ori mai rapid decat prin aer.

Ce este vuietul dinaintea unui cutremur?

Potrivit unui studiu publicat în revista „Science”, cutremurele de intensitate mică, asa-numitele seisme „tăcute”, durează zile, săptămâni sau chiar luni de zile, până când eliberează întreaga energie, în vreme ce cutremurele majore nu ţin mai mult de câteva zeci de secunde şi rar depăsesc un minut. De pildă, cutremurul din San Francisco din 1906 a durat 40 de secunde, iar cel din Alaska din 24 ianuarie 1964 a ţinut peste 7 minute. Multe cutremure produc o mişcare a solului asemănătoare cu legănatul unui vapor. În funcţie de intensitatea cutremurului, solul este mişcat în valuri fine sau smucit cu putere.Undele de volum se propagă în interiorul globului pământesc. Viteza lor de propagare depinde de materialul pe care acestea îl traversează, și, de o cauza generală, aceasta din urmă crește odată cu profunzimea, căci materia traversată devine mai densă.

Atentie:Impact emotional.

Există mai multe tipuri de unde. Vorbim despre undele P sau undele primare. Deplasarea pământului care acompaniază trecerea lor se face prin dilatații și compresii succesive. Ele se deplasează paralel cu direcția de propagare a undei. Acestea sunt cele mai rapide (6 km/s aproape de suprafață) și sunt primele înregistrate de seismografe. Ele sunt responsabile de zgomotul pe care îl putem auzi la începutul unui cutremur.Mai sunt și undele S sau undele secundare. La trecerea lor, mișcările solului se efectuează perpendicular pe sensul de propagare al undei. Ele apar al doilea pe seismograf.Oamenii de ştiinţă au analizat îndelung producerea unui cutremur şi au căutat să explice inclusiv de ce cutremurele s-ar produce mai ales după căderea serii.

De ce cutremurele puternice se produc mereu noaptea?

Savanţii au constatat că scoarţa terestră nu este nici netedă şi nici continuă. Crăpături adânci care ajung până la mantă fragmentează litosfera în mai multe plăci tectonice. Plăcile tectonice sunt mobile, ele deplasându-se pe suprafaţa mantalei cu 3-4 cm/an. În timpul deplasării plăcilor tectonice, acestea inevitabil vor întâlni alte plăci tectonice în cale.Acestea se vor ciocni iar placa mai grea va intra sub placa mai uşoară, se va afunda în mantaua Pământului şi se va topi. Acest proces se numeşte subducţie. Crăpătura scoarţei pe unde placa pătrunde în manta se numeşte fosa.”Poate să fie şi pur întâmplător. Există o anumită fluctuaţie, de multe ori apar mai multe primăvara, toamna, iarna, mai puţin vara. N-ar fi exclus să fie o altă influenţă, dar principalul motor si principala cauza a cutremurelor rămâne tot tectonica. Toate fenomenele secundare, astronomice, meteorologice, variatii de tot genul nu sunt cele care determină producerea cutremurelor mari”, a explicat Mircea Radulian Directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.Prin cartografierea şi observarea periodică a activităţii seismice se pot identifica zonele seismice şi frecvenţa cutremurelor, dar în prezent nu există nicio metodă ştiinţifică de predicţie a momentului producerii unui seism.

Seismografele

Seismografele sunt cele mai precise aparate de avertizare a cutremurelor. O altă metodă de observare a mişcării pământului este trimiterea unor semnale de pe sateliţi la diferite staţii de recepţie terestre.Aşadar, toate cercetările nu au reuşit să scoată la lumină momentul exact al producerii unui cutremur, însă este cert că plăcile tectonice au activitate de mişcare activă. Este încă un adevărat mister de ce majoritatea cutremurelor se produc noaptea, dar oamenii de ştiinţă caută cu mare interes răspunsul la această întrebare. Chiar şi aşa, aceştia au dezlegat multe mistere privind producerea cutremurelor.

Iată 20 lucruri pe care nu le stiai despre seisme:

1. Aproximativ 80% din totalul cutremurelor se produc de-a lungul Cercului de Foc al Pacificului, bordură care delimitează Pacificul, iar aici se află nu mai puţin de 452 de vulcani, aproximativ 75% din totalul vulcanilor activi şi adormiţi de pe Terra. Evenimentele naturale pentru erupţiile sau impactul meteoriţilor pot provoca seisme, dar majoritatea au loc din cauza mişcărilor plăcilor continentale.2. Suprafaţa pământului este formată din 20 de plăci care se mişcă constant. Presiunea creşte în cazul alunecării unei plăci, fapt care poate provoca o rupere a scoarţei terestre, generând cutremure.3. În fiecare an se produc aproximativ 1,3 milioane de seisme, majoritatea cu o magnitudine de 2,9 sau mai mică.4. Numai în California se produc aproximativ 10.000 de cutremure pe an.5. Cutremurele ucid anual aproape 8.000 de oameni. Se estimează că în ultimii 4.000 de ani, şi-au pierdut viaţa din cauza seismelor aproximativ 13 milioane de oameni.6. Seismele sunt cauzate în principal de faliile geologice, dar pot fi provocate şi de alunecările de teren, de testele nucleare şi testele cu rachete şi în urma activităţii vulcanice.7. Cutremurele pot trezi vulcanii, aşa cum s-a întâmplat în cazul Muntelui Sf. Elena din SUA în 1980, sau în cazul Muntelui italian Etna, care a erupt brusc în 2002.

8. În fiecare an, are loc cel puţin un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter.9. Un seism poate elibera de sute de ori mai multă energie decât o bombă nucleară, precum cea care a lovit Hiroshima, în Japonia, în 1945.10. Seismele care se produc într-o parte a Terrei pot zgudui cealaltă parte a planetei. Cercetătorii care au studiat cutremurul din 2004, cel care a generat tsunamiuri în Oceanul Indian, au descoperit că seismul a slăbit cel puţin o porţiune din falia San Andreas din California. Cutremurul din 1960 din Chile a generat trepidaţii timp de mai multe zile pe întreaga suprafaţă a Pământului.11. Cel mai ucigaş cutremur care a lovit vreodată Pământul, atestat prin documente, a avut loc pe 23 ianuarie 1556, în provincia Shansi din China. Se estimează că atunci şi-au pierdut viaţa 830.000 de persoane.12. Cel mai violent seism care ar fi avut loc, conform mitologiei si traditiei orale, s-ar fi produs în anul 1201 în estul Mediteranei. Atunci ar fi murit peste un milion de persoane.13. Cutremurul cu cea mai mare magnitudine, de 9,5, a fost înregistrat în Chile, pe data de 22 mai 1960. Cel mai mare seism care a lovit SUA a avut o magnitudine de 9,2 şi a lovit Prince William Sound în Alaska, pe 28 martie 1964.14. Cea mai gravă alunecare de teren generată de un cutremur a avut loc în anul 1920 în provincia Kansu din China. Alunecarea de teren a ucis aproximativ 200.000 de persoane. Cel mai mare tsunami generat vreodată de un cutremur s-a produs în Japonia în anul 1771, valurile atingând o înălţime de 85 de metri.

15. Unii oameni de ştiinţă consideră că animalele pot simţi trepidaţiile care preced un seism, în timp ce alţii afirmă că animalele pot detecta semnalele electrice generate de deplasarea plăcilor.16. Falia San Andreas din SUA se deplasează cu aproape 6 cm pe an.Cu această viteză, San Francisco şi Los Angeles vor sta alături în 15 milioane de ani.17. Cutremurul care a avut loc în 2011 în Japonia a mişcat masa Terrei spre centru, provocând o accelerare a mişcării de rotaţie a planetei şi o scurtare a zilei cu 1,6 microsecunde. Seismul din 2004 din Sumatra a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde.18. Soarele şi Luna pot, de asemenea, să genereze trepidaţii în scoarţa terestră. Se ştie de mult că Luna şi Soarele creează „valuri” în scoarţă, o versiune mai mică a valurilor oceanelor. Acum, cercetătorii susţin că influenţa pe care Soarele şi Luna o au asupra faliei San Andreas stimulează generarea de trepidaţii în falie, la adâncimi mari.19. Un astfel de mic „val” în scoarţă a determinat deplasarea unui oraş din Chile, Concepcion, cu peste 3 metri în urma cutremurului din 27 februarie 2010, care a avut o magnitudine de 8,8. De asemenea, cercetătorii afirmă că seismul a schimbat rotaţia planetei, scurtând ziua.20. In Romania cutremurul din 4 Martie 1977 a facut cele mai multe victime.

Cutremur

Cum simt animalele cutremurul? Ce specii te pot alerta

Animalele aud sunete de inalta frecventa pe care noi nu le auzim, sesizeaza schimbari de miros, de gust, sau sunt capabile sa simta vibratiile (pesti, reptile), modificari ale presiunii atmosferice.Iata ce schimbari se inregistreaza in mediu inainte de un cutremur:Aerul incarcat cu ioni pozitivi duce atat la om, cat si la animale, la aparitia Sindromului serotoninergic. Acesta consta in cresterea nivelului de serotonina (hormonului stresului) din sange, ce duce la simptome cum ar fi neliniste, agitatie, hiperactivitate, confuzie, anxietate. Animalele sunt mult mai sensibile la aceste schimbari decat oamenii deoarece le percep mult mai pronuntat si mecanismul lor de supravietuire genereaza comportamente evidente in acest scop.De-a lungul timpului au putut fi observate atat la animalele salbatice, la cele domestice, dar si la cele de apartament urmatoarele reactii:

Serpii

Sunt in topul animalelor care ofera o predictie clara asupra unui dezastru natural. Inainte chiar cu cateva saptamani de a se produce un seism, modificarile care au loc in mediul lor (vibratii, cresterea temperaturii, perceptia undelor electrice) ii fac pe serpi sa iasa din ascunzatori si sa se stranga laolalta in spatii deschise, ignorand eventuale pericole.Acest comportament a putut fi observat chiar si iarna, cand serpii hiberneaza. Acest comportament le-a pus viata in pericol, multi serpi murind inghetati.Chiar inainte de cutremur serpii incep sa se zbata, aspect total neobisnuit pentru ei.Furnicile:Isi parasesc si ele musuroaiele, chiar si pe timpul noptii, comportament anormal la aceste insecte. Si ele sunt extraordinar de sensibile la modificarile mediului ambiant, putand sa anticipeze un cutremur chiar si cu magnitudine mica (de numai 2 grade pe scara Richter).Se pare ca furnicile sunt capabile sa detecteze concentrarii ale dioxidului de carbon, dar si modificari ale campului magnetic al Pamantului.Pestii:Alertati de modificarea compozitiei mediului acvatic, dar si de vibratiile determinate de microfisuri, pestii inregistreaza comportamente anormale, putand fi observati inotand la suprafata si chiar sarind pe mal.Soarecii:Isi parasesc cuiburile chiar si cu cateva saptamani inainte de cutremur. Fiind capabili sa auda sunete de inalta frecventa (produse de miscarea placilor tectanice), soarecii fug in spatii deschise, in incercarea lor de a-si salva viata.Albinele: Isi parasesc stupul.

Gainile inceteaza sa faca oua.Vacile, caprele, oile isi reduc productia de lapte.Cainii latra excesiv, aparent fara motiv, alearga confuz, se pot inregistra chiar si comportamente agresive.Porumbeii refuza sa intre in cuib, zboara haotic, se ciocnesc in zbor.Iepurii refuza hrana, se lovesc de gratiile custilor, in incercarea lor de a evadaPasarile, si indeosebi papagalii, devin nelinistite, se lovesc de gratiile coliviilor, sunt confuze, tipa.Pestii de acvariu se izbesc de peretii acvariului, inoata necontrolat, putand simti cutremurul chiar si cu cateva ore inainte de a se produce.Cainii urla, latra excesiv, sunt agitati; ei pot simti un eventual cutremur chiar si cu cateva zile inainte de a se produce.Pisicile miauna prelung, dau semne de dezorientare si prefera sa stea in apropierea stapanului.Chiar daca animalele au dat semne clare ca urmeaza sa se intample un dezastru natural, din pacate majoritatea acestora au fost luate in seama abia dupa producerea cutremurului.