Comisia Europeană a reacţionat după ce Viena a redus substanţial de la 1 ianuarie alocaţiile pentru copiii imigranţilor, măsură ce afectează mii de români din această ţară.
”Nu suntem cetăţeni de mâna a doua”. Ripostă în cazul alocațiilor reduse de austrieci
„Pentru multe ţări, inclusiv pentru România adoptarea acestei legi presupune o reducere discriminatorie a sumelor plătite copiilor, prin ajustarea acestora la nivelul de trai din ţările comunitare de unde provin aceştia.
Practic, prin această lege care a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, au fost afectaţi mulţi copii ai cetăţenilor din ţări membre ale Uniunii Europene care muncesc pe teritoriul statului austriac dar şi un număr de aproximativ 14.000 de copii români care, cu toate că locuiesc şi trăiesc cu familiile lor în Austria, vor primi alocaţia în funcţie de costul mediu al vieţii din statul de rezidenţă, respectiv din România.
Această lege contravine principiilor care stau la baza legislaţiei Uniunii Europene prin aceea că a reuşit să dea naştere unei situaţii de discriminare a cetăţenilor din alte state membre, inclusiv români, care muncesc, trăiesc şi plătesc contribuţii în Austria”, se precizează în comunicat.
Sursa citată menţionează că statul român a fost primul stat membru care a atras atenţia asupra problemelor generate de măsurile legislative austriece referitoare la introducerea noului mecanism de calcul a alocaţiilor pentru copii, care nu reflectă principiul egalităţii şi nediscriminării.
„Ţinând cont de atitudinea pro-europeană a CNMR dar şi a cetăţenilor României, considerăm nejustificată şi abuzivă această măsură ce poate constitui un precedent pentru multe alte state membre UE.
De aceea CNMR va depune o scrisoare de protest în numele organizaţiilor membre, la ambasada Austriei la Bucureşti şi va solicita explicaţii şi îndreptarea situaţiei. Cu atât mai mult cu cât de la 1 ianuarie România deţine Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, considerăm această măsură drept un afront la adresa diasporei româneşti şi solicităm Preşedintelui, Parlamentului şi Guvernului măsuri concrete de protejare a intereselor copiilor români nerezidenţi în Austria”, precizează CNMR.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat pentru Ştirile ProTV, referitor la ajustarea nivelului alocaţiilor în Austria în funcţie de nivelul de trai din ţara de origine a copilului, că „Comisia va analiza cu atenţie legea pentru a vedea dacă este compatibilă cu legislaţia UE. Poziţia noastră privind beneficiile pentru familii şi copii este binecunoscută: indexarea acestora nu este permisă conform legislaţiei UE”.
De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al CE, „este vorba de non-discriminare: dacă lucrătorii contribuie la sistemele naţionale de asistenţă socială, ei se aşteaptă să primească aceleaşi beneficii, indiferent de naţionalitate sau de locul unde se află copiii. Situaţia aceasta există de decenii şi a fost confirmată de jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie.
Mai general, Comisia crede cu tărie că mobilitatea trebuie să fie bazată pe reguli corecte, clare şi aplicabile. Acesta este principiul fundamental al propunerii noastre din 2016 care aduce la zi regulile UE privind siguranţa socială: libertatea de mişcare, protejarea drepturilor cetăţenilor şi întărirea instrumentelor de prevenire a abuzurilor”.
Alocaţia pentru copiii imigranţilor din Austria a scăzut de la 1 ianuarie. Parlamentul de la Viena a adoptat anul trecut un act normativ pentru a stopa cheltuielile uriaşe cu beneficii de acest fel pentru imigranţi.
Noua formula de calcul ia în considerare nivelul de trăi din ţară de origine a copilului. De pildă, pentru un român care trăieşte în Austria, anul trecut alocaţia era de 158 de euro pe lună. Însă de anul acesta, sumă variază între 56 şi 81 de euro pe lună.
Ministerul de Externe de la Bucureşti a reacţionat dur, calificând gestul Vienei drept o discriminare ce contravine tratatului Uniunii Europene. În Austria trăiesc, potrivit celor mai recente date, peste 80.000 de români.