Autoritatile din Marea Britanie,au intensificat verficarile la casele inchiriate de romani in regat.Bat la usa acestora pentru a vedea cate persoane locuiesc in proximitate,si verifica documentele de sedere, joburile,respectiv toate actele necesare in UK.
Potrivit surselor, ofițeri din UK și reprezentanți ai consiliului local descind la casele inchiriate ale unor români, în urma unor plângeri cu privire la numărul celor care locuiesc acolo.
„Intr-o cameră erau cinci saltele, se arată în articolul menționat, iar locatarii pretindeau că sunt acolo de cu o noapte în urmă.”
În cele trei dormitoare ale casei din UK unde, potrivit legii, nu pot sta mai mult de cinci persoane, locuiau cel puțin opt, cinci bărbați și trei femei. Niciunul nu avea cheile de la locuință, motiv pentru care au fost somați să o părăsească în termen de șapte zile.
Într-o cameră erau cinci saltele, se arată în articolul menționat, iar locatarii pretindeau că sunt acolo de cu o noapte în urmă.
Cei cinci au spus că au închiriat camera de la un chiriaș pe nume Constantin, tot român, și au spus că zece dintre ei au ajuns cu microbuzul săptămâna trecută.
La fața locului a fost prezent și un polițist român, care a fost și translatorul echipei de control. Pentru a-și dovedi eligibilitatea de a rămâne în Marea Britanie, cei controlați trebuie să demonstreze, pe parcursul unei luni, că sunt angajați cu forme legale, studenți, persoane auto-suficiente, persoane care desfășoară activități independente sau sunt în căutare de muncă, a declarat unul dintre ofițeri de imigrație.
La o altă casă locuită tot de români au fost găsiți 12 adulți care locuiau în trei camere, mult peste limita admisă de cinci persoane. Două saltele se aflau în magazia din grădină.
Proprietarul a pretins că nu știa câți oameni locuiesc în casă.
„Aceste practici au devenit tot mai frecvente. Problemele au crescut în ultimii ani, vom vedea o mulțime de proprietăți suprapopulate”, a declarat Eliz Bojte, de la Consiliul din Dagenham.
28 de români gasiti in conditii inexplicabile. O singură baie și un munte de gunoaie.
Oficiali ai Consiliului Harrow au percheziționat o locuință din Edgware, nordul Londrei, în care trăiau mai mulți români, în urma sesizărilor vecinilor. Aceștia, scrie Daily Mail, s-au plâns că locuința este supraaglomerată și că oamenii de acolo au strâns un morman de gunoaie.
Inspectorii au găsit acolo 23 de oameni, toți români, înghesuiți în „paturi suprapuse” și împărțind o singură baie.
Apartamentul era închiriat pe numele unei familii de români, formată din cinci persoane, inclusiv un copil de două luni. Potrivit proprietarilor apartamentului, celelalte 23 de persoane ar fi subînchiriat camerele de la aceștia.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Harrow a declarat că ocupanții trăiau în “condiții îngrozitoare”, cu “umezeală și murdărie peste tot”. Proprietatea nu avea alarme de fum și a avut o curte infestată cu șobolani.
Toți ocupanții, inclusiv chiriașii oficiali au fost evacuați, a adăugat purtătorul de cuvânt.
O femeie care era în apartament la momentul percheziției a afirmat ca nu știe engleză și nu poate răspunde la întrebări.
Grarow Henson, membru al Consiliului Harrow, a declarat: „Vă puteți imagina că ați fost înghesuiți într-o casă cu mai mult de douăzeci de oameni? Ce mod oribil de a trăi. Și modul în care proprietarul nu știa despre asta este șocant. Este nesigur, nesanitar și exploatează oamenii care doresc cu adevărat un loc decent de trăit.”
„Deoarece este responsabilitatea proprietarului de a verifica locuința, îl vom forța să facă reparații, să se ocupe de supraaglomerare și să obțină licență sau să se confrunte cu o amendă mare.
Schema noastră de acordare a licențelor există pentru a ne asigura că astfel de incidente nu se întâmplă. Vom continua să facem raiduri”,a anunțat reprezentantul consiliului.
Proprietarii au insistat că apartamentul era subînchiriat fără cunoștința lor și nu aveau idee că atât de mulți oameni locuiau acolo.
Ei au adăugat: „Am închiriat-o printr-un agent imobiliar. Am văzut documentele pentru cei patru oameni și a era și un copil. A fost un acord financiar adecvat. Am încercat să merg o dată, dar nu am putut avea acces, am crezut că nu era nimeni acasă… Am fost șocat și am fost înșelat. Nu am știut ce se întâmplă. Uneori poți fi înșelat. Nu este vina noastră.”