*citeste mai jos,ce este o mofetă
Staţiunea Băile Tuşnad a apărut pe harta României în 1842 şi a devenit faimoasă pentru apele termale vindecătoare. Se spune că vindecarea miraculoasă a unui fiu de cioban a atras atenţia asupra efectului terapeutic al apelor minerale. Începând cu 1845 au început să se facă demersuri pentru exploatarea acestei resurse naturale miraculoase. Din păcate, la 1848, staţiunea a fost distrusă, dar reconstruită ulterior.
Acum, este o oază de linişte, o staţiune cochetă care atrage anual de zeci de ori mai mulţi turişti decât locuitori. Staţiunea, de importanţă internaţională, se află într-un loc deosebit de frumos, pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, în Defileul Oltului la 656 de metri altitudine, în mijlocul unor păduri de brazi şi foioase, având un aer deosebit de curat, foarte bogat în ioni negativi. Oltul este cursul de apă principal al staţiunii, iar Lacul Ciucaş, care este plasat în mijlocul staţiunii, a fost creat în scop turistic.
Masivul Ciomad este una dintre cele mai tinere formaţiuni vulcanice din Carpaţi, fenomenele vulcanice în zona Tuşnadului au avut un rol important în formarea şi dezvoltarea staţiunii, iar cele postvulcanice fiind foarte active, reprezintă un factor important în viaţa staţiunii Băile Tuşnad. Prezenţa emanaţiilor de bioxid de carbon şi a apelor minerale au permis practicarea tratamentelor terapeutice şi au creat condiţiile necesare pentru ca oraşul să devină o staţiune balneoclimaterică importantă.
Cercetările ştiinţifice au demonstrat că apele minerale şi tratamentele de la Tuşnad au efecte extraordinare pentru bolnavii care suferă de inimă, au probleme cu tensiunea sau cu sistemul circulator. De asemenea, apele minerale au efect liniştitor asupra sistemului nervos şi sunt eficiente în bolile de stomac.
Băile Tuşnad mai sunt renumite şi pentru mofetele sale. Peştera Pucioasa este considerată cea mai mare mofetă naturală din lume. Pereţii peşterii sunt acoperiţi cu picături care conţin sulf şi care se folosesc în afecţiunile oftalmologice.
Mofeta este o emanație de gaz degajat,in cazul de fata prin crăpăturile scoarței terestre în fazele finale ale activității vulcanice, care este captată, eventual înmagazinată într-un recipient tampon și distribuită printr-o modalitate specifică (construirea unui Mofetariu) în scopul folosirii în cure terapeutice externe.
La Băile Tuşnad din Harghita se poate ajunge cu maşina pe DN12 sau cu trenul pe linia Braşov-Deda. Staţiunea este situată la 37 de kilometri nord de Sfântu Gheorghe, 67 de kilometri de Braşov şi 35 de kilometri de Baraolt.(sursa:adevarul.ro)