Bratarile dacice,mostenirea nepretuita lasata poporului roman de catre daci,in kilograme de aur,si apoi „pierduta”.Nici astazi nu s-au recuperat toate.

Bratarile au fost realizate de mesterii din vremea dacilor,descoperite la Sarmiseghetuza in Hunedoara  intr-o maniera rar intalnita, de stantare si batere la rece. Spira de aur era obtinuta dintr-un lingou, martelat centimetru cu centimetru, pana era transformat intr-un fir lung de peste doi metri, cu o grosime relativ egala. Spiralele erau apoi rulate pe un tambur de lemn si erau decorate cu ajutorul unor daltite.

Bratarile dacice, mostenirea nepretuita lasata poporului roman de catre daci,in kilograme de aur.Nici astazi nu s-au recuperat toate.

Au fost confectionate din aur nativ, aluvionar, dar mai au in compozitie argint si cupru. Aveau atat valoare profana cat si valoare rituala, fiind considerate ofrande aduse unor zeitati. In perioada 2007 – 2011, au fost recuperate 13 bratari, cu greutatea intre 682 de grame si 1.196 de grame. Toate provin din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, iar in prezent sunt pastrate la Muzeul National de Istorie al Romaniei. Ele au fost estimate la minimum 100.000 de euro bucata. 11 bratari sunt, in continuare cautate, existand dovezi ca au fost traficate pe piata neagra internationala.

Între 1999 şi 2001, 24 de brăţări din aur au fost descoperite la Sarmizegetusa şi valorificate ilegal de bande organizate de jefuitori de comori. Procesul intentat hoţilor a scos în evidenţă însă dimensiunea incredibilă a jafului. Ipoteza că brăţările ar fi falsuri realizate în vremurile noastre au fost aruncate in presa,insa analizele de specialitate au dovedit însă, fără dubii, că ele sunt autentice.(sursa:ziarullumina.ro)

Bratarile dacice, mostenirea nepretuita lasata poporului roman de catre daci,in kilograme de aur.Nici astazi nu s-au recuperat toate.

In perioada 2007 – 2015, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, coordonati de fostul procuror general Augustin Lazar, au condus 15 operatiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentand tezaure arheologice de patrimoniu care au parasit ilegal teritoriul Romaniei.

Ca urmare a acestor actiuni, Patrimoniul cultural national a fost reintregit cu urmatoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din tara: 1.027 monede Koson din aur (cca 8,62 kilograme) 37 monede din aur de tip Lysimachos emise in secolele II-I a.C., la Tomis si Kallatis, 213 monede Koson din argint, 13 bratari dacice regale de aur (de 12,633 kilograme), doua scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale si 12.000 monede de argint si bronz.

Primele patru bratari dacice au fost rascumparate cu suma de 980.000 de lei de la un colectionar american. Ele au fost aduse in tara in ianuarie 2007 si au fost expuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR). In aceeasi luna, cea de-a cincea bratara a fost predata statului roman de catre francezi. Aceasta apartinea unui cetatean german si fusese expusa la Expozitia Bienala a Anticarilor, organizata de Grand Palais din Paris.

Bratarile dacice, mostenirea nepretuita lasata poporului roman de catre daci,in kilograme de aur.Nici astazi nu s-au recuperat toate.

O alta bratara geto-dacica din aur a fost recuperata in iunie 2007, de la un hunedorean. Alte doua bratari dacice au fost recuperate in luna august, din Elvetia, si apoi inca una – din SUA. Pentru acestea s-au platit 140.000 de euro, respectiv 60.000 de dolari.

A 10-a si a 11-a bratara dacica, recuperate de autoritatile romane de la un cetatean german, au fost aduse la MNIR in decembrie 2008. Pentru rascumpararea acestora s-a platit suma de 131.000 de euro.

Bratarile dacice, mostenirea nepretuita lasata poporului roman de catre daci,in kilograme de aur.Nici astazi nu s-au recuperat toate.

Cea de-a 12-a bratara dacica, descoperita la un cetatean din SUA, a fost rascumparata cu suma de 70.000 de euro.(sursa:ziare.com)

One thought on “Bratarile dacice,mostenirea nepretuita lasata poporului roman de catre daci,in kilograme de aur,si apoi „pierduta”.Nici astazi nu s-au recuperat toate.”

  1. Pingback: 1excellence

Comments are closed.