Fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, nu este de acord cu imunitatea parlamentara de care beneficiaza senatorii si deputatii in fata legii. Aceasta vrea ca oficialii sa raspunda pentru faptele lor, fara ca anchetele institutiilor statului sa se impotmoleasca in fata scutului facut de parlamentarii care voteaza impotriva ridicarii imunitatii.
Nu este normal in Camera Deputatilor sa se aprobe cereri are justitiei si in Senat sa se respinga, din cauza regulamentului, spune fosta sefa DNA, care precizeaza ca Directia Nationala Anticoruptie steapta punerea in aplicare a deciziei Curtii Constitutionale privind conflictul de natura juridica din Senat in cazul lui Sova.
Evident, Kovesi se refera si la cel mai recent caz, cel al lui Tariceanu. Senatorii au votat impotriva ridicarii imunitatii liderului ALDE, blocand ancheta DNA, unde procurorii au strans deja un dosar de aproape 17.000 de pagini si il acuza pe Tariceanu de luare de mita de aproximativ 800.000 de dolari, perioada cand era premier, in 2007-2008. Tariceanu insusi a facut lobby in Parlament, printre colegii sai, pentru a nu ii ridica imunitatea, sustinand ca este acuzat pe nedrept.
Astfel, Kovesi considera ca imunitatea parlamentara blocheaza justitia, deci trebuie eliminata complet, spune fosta sefa DNA.
„Sa fie eliminat complet, pentru ca nu e normal ca un vot al unor politicieni sa blocheze justitia, orice cerere de arestare pe care procurorii DNA o fac este supusa controlului judecatoresc si e normal ca aceste decizii sa fie luate de judecatori independenti, nu in Parlament”, a mai spus Kovesi.
Kovesi vorbeste si despre alte situatii, in cazul unor ministri sau fosti ministri, in care procurorii au nevoie de aviz pentru inceperea anchetei penale, iar uneori nu il obtin, ceea ce deserveste justitiei.
„Avem si situatia unor ministri sau fosti ministri asupra carora avem nevoie de aviz. In aceste cazuri, anchetele se blocheaza. In cazul lui Chitoiu, de exmplu nu am primit aviz. Noi nici macar nu am putut face o verificare a suspiciunilor pentru ca nu am primit aviz. Aceasta imunitate ar trebui scoasa din atributele Parlamentului.S-a avut in vedere o eventuala aparare a parlamentarilor pentru opiniile publice, nu o eventuala aparare in fata faptelor de coruptie.