În Marea Britanie când am auzit de Nino, billuri sau Oyster card, am belit ochii și am zis, Mămica mea pe românește!”
Chiriile
Înainte de toate, trebuie să te acomodezi cu prețurile. Și e nevoie de ceva exercițiu pentru asta, căci chiriile din Londra sunt, într-adevăr, înfricoșător de scumpe. Noi avem un studio în Wimbledon (adică nu foarte aproape de centru) pentru care plătim 1150 de lire lunar, cu toate facturile incluse.
Pentru a închiria un studio, un apartament sau o simplă cameră, există două variante: prin agenție sau direct la proprietar/ landlord.
Din păcate, dacă abia te-ai mutat în UK, va fi tare greu să găsești un studio sau un one bedroom apartment, mai ales dacă nu ai încă job. Peste tot sunt cerute referințe de la foștii landlorzi, dovezi ale facturilor de utilități plătite și adeverințe de salariat. Până la urmă, nu este nimic exagerat în toată chestiunea asta, însă un nou-venit se va vedea dezavantajat din start, dacă nu are cel puțin 6000 de lire pentru a plăti 6 luni în avans.
Nino
Imediat ce ajungi în UK trebuie să te programezi pentru NINO (National Insurance Number). Fără acest document nu poți lucra legal în Marea Britanie, așa că trebuie să acționezi rapid, mai ales că programările nu se fac de pe-o zi pe alta.Pentru a putea suna la numerele (Telephone: 0800 141 2075/ Textphone: 0800 141 2438), trebuie să ai deja o adresă la care locuiești, așa că problema cazării are prioritate. Vei fi întrebat niște chestiuni generale, precum data intrării în UK, de cât timp locuiești la adresa curentă, unde ai stat înainte etc. Peste încă vreo două săptămâni vei primi și NINO prin poștă, cu care poți primi salariul legal în Marea Britanie.
Deschiderea unui cont bancar
Uite o altă poveste amuzantă: va trebui să aștepți o perioadă până să îți poți deschide un cont bancar. Asta pentru că ai nevoie de două proofs of address (dovezi de adresă), în general facturi primite prin poștă. Dacă te angajezi, vor accepta și employment letter (adeverința de salariat), așa că s-ar putea să fie mai simplu.
În ciuda faptului că este frustrant, va trebui să te conformezi și să ai răbdare. Morala: dacă te muți cu cineva, asigură-te că ambele nume sunt trecute pe facturi atunci când vă faceți cont pe site-urile companiei de apă, electricitate etc. O să scapi de multe bătăi de cap.
Transportul
Un alt subiect dureros este prețul transportului în Londra. Orașul este împărțit în zone de la 1 la 6 (mai sunt încă trei în afara orașului), astfel că vei plăti în funcție de numărul zonelor pe care le tranzitezi/vizitezi. Așa cum probabil te așteptai, zona 1 este cea mai scumpă.
Ai nevoie de un Oyster card care, în forma lui fizică (și gol), costă 5 lire. Vei putea pune bani pe el în caz că ai nevoie să călătorești doar uneori în unele zone și poate fi încărcat și cu un abonament lunar. Spre exemplu, un abonament pentru toate mijloacele de transport ( metrou, autobuz, tren) pe zonele 1-3 costă 148 lire pe lună. Să nu mai transformăm în RON, zic!
Oamenii si britanicii
Cu siguranță în restul Marii Britanii sunt mulți extremiști care au votat pentru Brexit și care emit judecăți de valoare bazându-se pe prejudecăți. Însă Londra este un oraș extrem de multicultural, unde britanicii sunt chiar în inferioritate numerică. De fapt, rareori găsești pe cineva care să nu aibă măcar un bunic de vreo altă naționalitate. Spre exemplu, una dintre colegele mele britanice de la birou are un arbore genealogic extrem de divers: mama ei este din Irlanda, iar tatăl din Gaza.
Pregătește-te psihic pentru accentul care îți va face ceva probleme inițial. Chiar dacă vorbești foarte bine engleză, la început s-ar putea să te simți copleșit de diferențele de pronunție dintre engleza britanică și cea americană. Nu-ți face griji, cu timpul vei reuși să râzi la glume pe care chiar le înțelegi!
Unii londonezi, în special cei care au copii, nu lucrează vinerea. Da, da, ai citit bine, săptămâna lor se încheie joia pentru a avea mai mult timp de relaxare în weekend. Și îți vei da seama clar că a venit weekendul, pentru că n-ai loc să arunci un ac în pub-uri vineri seara, iar atmosfera este cu adevărat festivă. (sursa si multumiri: valizacucalatorii.ro)