„Cand esti roman in Marea Britanie, si te trezesti cu grija ca nu stii ce se intampla cu tine maine, si mai stai si la coada la baie, asta inseamna griji cu adevarat. Desi din tara se vede bine”

Azi, la fel ca si romanii, britanicii se află și ei în plină campanie electorală.În funcție de vot, vom afla dacă mai ies sau nu din Uniunea Europeană. Peste jumătate de milion de români care locuiesc în Regatul Unit așteaptă cu sufletul la gură rezultatul alegerilor.

Incertitudinea este atât de mare, încât unii se gândesc să plece.Marea Britanie se află în mijlocul celei mai importante schimbări sociale, economice și politice din acest secol.

Ieșirea din Uniunea Europeană trebuia să aibă loc în octombrie, însă a fost amânată pentru ianuarie anul viitor, iar mulți dintre românii de acolo stau cu sufletul la gură. Cum sunt afectați românii din Marea Britanie.

…si toate pentru ce? E simplu. Pentru o viata mai buna.O viata in care sa cauti o conditie mai buna, in care sa iti urmezi visele strangand din dinti, in care sa nu te gandesti la grijile zilei de maine.

Viitor incert pentru românii din Marea Britanie, incepand de astazi.”Se-ngroasa gluma, si suntem multi care muncim si traim aici”

Marea Britanie iti ofera asta. Te poti trezi noaptea, cu gandul ca ai visat cu 20 de secunde mai devreme ca iti doresti sa iti cumperi ceva, si trezindu-te poti face asta, fara sa te gandesti ca nu ai cu ce. Poti trai decent, si sa te bucuri de ziua de maine fara grija ca nu o sa ai bani de tigari. Nu vorbim de Romania, de unde multi au plecat cu 10 lire in buzunar, satui de tot, cu gandul ca atat e sansa pe care si-o permit…10 lire nimic mai mult, un bilet de avion si poate cu putin noroc cateva cunostinte/rude la care sa poti apela pana te pui pe picioare.Insa in spatele acestui „vis britanic”, care nu demult s-a numit „american”, „italian”, „spaniol” ori „neamt”, stau sacrificii supreme facute de romanul plecat in Anglia.

In primul rand incepi de jos de cele mai multe ori, iar stirile cu spalatoriile de masini, si angajatii romani… numai pe Google daca scrii, si-ti intoarce primele „n” rezultate. Si ai plecat un om „respectabil de acasa” in mintea ta si a celor din jur, si te uiti in metroul de dupa munca, in drum spre casa, la mainile tale care sunt incretite de apa, si pline de „namol sub unghii”, si iti spui…mai rezist putin. Si ajunge metroul in statie, noaptea, intr-o tara in care nimeni nu vorbeste limba ta si trebuie sa o iei usor spre casa. Mai ai 30 de minute de mers pe jos, sau cateva „doubledeckere” de schimbat, ca sa faci asta, si incepi sa iti pui intrebari.

Macar la noi in cultura romanesca, dupa o zi grea de munca in care iti vine sa iti „bagi,scoti, revolutionezi” (scuzati limbajul, dar hai macar aici sa vorbim/citim pe romaneste)…orice e in mintea ta, exista chestia aia ca „oricat de greu ar fii, ajungi acasa, la nevasta/barbat, copii, familie” si parca nu mai sunt toate asa de „naspa”.Insa cand dupa drumul ala de 30 de minute pe jos, ajungi in fata unei case, cu o „portita mica” ( de parca ar fii a Cleopatrei, care il astepta pe Ghita sa o poata sari .Haha- scuzati, umor romanesc si haz de necaz), si cand intrii inauntru, ii iei pe restul cu „hello”, pentru ca sunteti un 5 nationalitati, intr-o casa cu 3 camere, si o singura baie? Parca nu chiar cultul romanesc de care vorbeam mai sus.

„Cand te trezesti dimineata cu grija ca nu ce se intampla maine cu tine, si cu romanii din Marea Britanie, si mai stai la si coada la baie, asta inseamna griji cu adevarat. Desi din tara se vede bine”

Sa iti faci program de trezit sa te duci la baie, si sa nu te incurci unul pe altul… sau sa ai lucrurile in frigider pe caprarii, nu e o viata pentru oricine ( chiar daca ne auziti ” ca suntem bine la telefon”).Si ca sa o zicem pe romaneste, ( o sa ne argumentam urmatoarea fraza, cu ceva ce e deja simbol national, filmele romanesti, in care daca nu apare o injuratura, inseamna ca nu sunt facute bine :D). Ajungi acasa dupa alea 30 de minute de care vorbeam mai devreme si te CACI pe tine, ca n-ai avut timp intre 2 rolls-uri si un MG ( pentru aia care o sa scrie negativ, va rugam, indrazniti google: DEX, cautare, CĂCÁRE,căcări,Defecare. – (urmat de un nume de limbă) vechi. căca.) , si baia e ocupata, ca-i un strain cu care imparti chiria aia pe care abia ti-o permiti.

E atunci e momentul, in care incep scenariile in capul tau… – in curtea din spate, la vecinul charles langa gard, sau… mai bine bag blugii la spalat...Si cu toate astea, te trezesti dimineata- in limba engleza desigur- :D, pui mana pe telefon si spui „Saru’ mana mama/tata”, ti-am/v-am pus 100 de lire, dar sa nu spui altei cunostinte, ca ei stiu ca am multi, si se fac usor, si mi-am luat casa aia de caramida, in care tot apar la fotografiile de profil de Facebook”.Despre taxe nu mai vorbim, billuri si alte nebunii, ca n-ar avea rost, ele exista. Si nu sunt ca in Romania, ieftine.Iar in incheiere, sa stiti:

„Am plecat de acasa in mirajul unei vieti mai bune. O duc decent, dar aici, printre straini. Nu am bani pusi deoparte, desi asa visam acum 20 de secunde cand m-am trezit, si am book-uit UK, pe Stanford Airport

De câteva săptămâni, din ce în ce mai mulți români stabiliți în Marea Britanie au început să primească statut pre-settled, deși susțin că îndeplinesc condițiile pentru statut settled. Deosebirile dintre cele două forme de rezidență sunt considerabile, cu impact asupra vieții sutelor de mii de români din Marea Britanie.

Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, iar procesul de obținere a rezidenței pentru cetățenii europeni este greoi, complicat și cu multe probleme tehnice. Românii pot primi două tipuri de rezidență: “settled” (o formă de rezidență “deplină”) sau “pre-settled” (o rezidență condiționată și mult mai scurtă)

Digi 24 ne prezinta reactia ambasadei Romaniei in Marea Britanie in privinta inregistrarii romanilor pentru noul drept de sedere si munca din Regat.

Peste 278.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie, anunță Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, pe pagina de Facebook.E un numar record, comparativ cu cei aproape jumatate de milion de romani din regat.

Pre-settled? Ți se cer acte de fiecare dată când soliciți ajutor din partea statului!

Cei care nu au obținut acest statut trebuie să facă dovada rezidenței ori de câte ori solicită ajutor din partea statului – ajutor de șomaj, pensie pe caz de boală și chiar sprijin în cazul violenței domestice. Felul în care se va face dovada nu e clar încă, pentru că o bună parte din procesul de tranziție e încă discutat și negociat la nivel politic între guvernul britanic și oficialii europeni.

Conform statisticilor puse la dispoziția ziarului Libertatea de cei de la Home Office, până la finalul lunii iunie, guvernul britanic a primit 125.500 de aplicații pentru rezidență din partea cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie. 55% dintre românii care au aplicat pentru rezidență în Marea Britanie au primit statut pre-settled, iar 45% au primit drept de rezidență settled.

Viitor incert pentru românii din Marea Britanie, incepand de astazi.”Se-ngroasa gluma, si suntem multi care muncim si traim aici”

Există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni, care se raportează la perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcţie de care se va determina statutul. Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut.

Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Viitor incert pentru românii din Marea Britanie, incepand de astazi.”Se-ngroasa gluma, si suntem multi care muncim si traim aici”

Al doilea tip îl reprezintă statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status.

Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent – dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii – însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.

Viitor incert pentru românii din Marea Britanie, incepand de astazi.”Se-ngroasa gluma, si suntem multi care muncim si traim aici”

În aplicaţiile pentru noul statut, solicitanţii trebuie să furnizeze informaţii generale despre ei şi să-şi declare istoricul infracţional, cu menţiunea că doar istoricul infracţional serios şi/sau persistent ar urma să afecteze solicitarea.

Digi 24 ne prezinta reactia ambasadei Romaniei in Marea Britanie in privinta inregistrarii romanilor pentru noul drept de sedere si munca din Regat.

Peste 278.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie, anunță Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, pe pagina de Facebook.E un numar record, comparativ cu cei aproape jumatate de milion de romani din regat.

În cadrul primei lor întâlniri, ce a avut loc astăzi (vineri – n.r.), ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, şi ministrul român de Externe, Ramona Mănescu, i-au felicitat pe cei peste 140.000 de români din Marea Britanie care s-au înregistrat deja pentru a obţine noul drept de şedere în Marea Britanie şi i-au încurajat pe restul românilor să se înscrie cât mai repede în acest proces care este uşor de accesat și care le garantează drepturile în Regatul Unit după Brexit”, arată Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, potrivit Mediafax.

Viitor incert pentru românii din Marea Britanie, incepand de astazi.”Se-ngroasa gluma, si suntem multi care muncim si traim aici”

Reprezentanții Ambasadei Marii Britanii la București mai precizează că sunt încurajaţi, în special, să facă acest demers studenţii români în Marea Britanie, „inclusiv cei ale căror cursuri încep în acest semestru”.

Ei ar trebui „să profite de ocazia de a se înscrie în sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană pentru obţinerea noului statut de şedere în Regatul Unit, statut de rezident permanent şi statut de stabilire provizorie”, potrivit ambasadei.

Parlamentul de la Londra a aprobat miercuri un proiect de lege menit să evite ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord.Ulterior, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie, dar propunerea a fost respinsă de parlamentarii din Camera Comunelor.

Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, iar procesul de obținere a rezidenței pentru cetățenii europeni este greoi, complicat și cu multe probleme tehnice. Românii pot primi două tipuri de rezidență: “settled” (o formă de rezidență “deplină”) sau “pre-settled” (o rezidență condiționată și mult mai scurtă)