Totul despre pensiile romanilor care lucreaza in Marea Britanie, Germania, Spania, Italia si celelalte tari membre UE
Cu peste 2,5 milioane de emigranti doar in Marea Britanie, Spania si Italia, Romania este unul dintre cei mai mari “exportatori” de forta de munca din Uniunea Europeana (UE). Cititi in continuare ce se intampla cu pensiile acestora si ale celorlalti romani care au lucrat in state membre UE si care se intorc in tara inainte de retragerea din activitate.
Legislatia in vigoare la nivelul UE se bazeaza pe principiul potrivit caruia persoanele care lucreaza in oricare stat membru dobandesc drepturi de pensie in fiecare dintre ele.
Romanii care au lucrat in strainatate trebuie astfel sa depuna o cerere de pensionare la casa de pensii din tara in care locuiesc la momentul respectiv sau in ultima tara in care au lucrat. Tara respectiva va raspunde de tratarea cererii si va aduna dovezile care atesta contributiile pe care le-ati platit in toate tarile in care ati lucrat.
In unele tari, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de varsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. Daca nu primiti formularul, contactati casa de pensii pentru a vedea daca vi-l va trimite automat.
Mai jos puteti gasi adresele web si datele de contact ale Casei de Pensii din Romania, cat si ale caselor de pensii din tarile UE cu cei mai multi angajati romani (Spania, Italia, Germania si Marea Britanie):
- Romania: Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), Tel.: +40 21 31 61 23 0, E-mail: petitii.sesizari@cnpas.org
- Marea Britanie: International Pension Centre, Formular de contact,Tel.: +44 19 12 18 77 77
- Spania: Instituto Nacional de Seguridad Social, Tel.: +34 91 56 88 30 0
- Italia: INPS – Istituto Nazionale di Previdenza Sociale, Tel.: +39 32 39 15 27
- Germania: Deutsche Rentenversicherung, Adrese mail, Tel.: 0800 1000 480 15
Varsta legala de pensionare difera de la o tara a UE la alta. In Romania, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 60 de ani si 9 luni pentru femei (va creste la 63 de ani pana in 2030). De asemenea, stagiul complet de cotizare pentru femei este de 30 de ani si 9 luni si va creste treptat pana la 35 de ani pana in luna ianuarie 2030. In cazul barbatilor, stagiul complet de cotizare este deja de 35 de ani.
In Spania, varsta minima de pensionare este de 65 de ani, iar viitorii pensionari trebuie sa aiba cel putin 15 ani de contributii (36 de ani stagiul complet).
In Italia, varsta minima de pensionare este de 66 de ani si 7 luni, iar pentru a fi eligibile persoanele trebuie sa aiba contributii anterioare timp de 20 de ani.
In aceste conditii, nu veti putea primi pensia de stat din tara in care locuiti/tara in care ati lucrat ultima data decat din momentul in care ati implinit varsta legala de pensionare din acea tara. De asemenea, daca ati dobandit drepturi de pensie si in alte tari, veti putea primi partile corespunzatoare doar in momentul in care ati implinit varsta legala de pensionare din tarile respective.
Exemplu:
Sa presupunem ca Irina, o romanca in varsta de 60 de ani, a lucrat in tara timp de 16 ani si in Italia timp de 15 ani. Astazi, la sfarsitul carierei, ea se intoarce in Romania si solicita sa iasa la pensie.
Initial, Irina va primi o pensie mica, deoarece, desi este adevarat ca la 60 de ani are dreptul la pensia romaneasca, ea nu a indeplinit inca varsta de pensionare din Italia (66 de ani si 7 luni). In acest caz, Irina va primi o pensie “completa”, la atingerea varstei de 66 de ani si 7 luni (pensia din Romania si pensia din Italia).
Pentru a evita situatii precum cea de mai sus, este recomandat sa contactati casa de pensii din tara in care locuiti sau in care ati lucrat.
Intrucat unele tari din UE nu ofera pensii pentru perioade scurte de lucru, s-ar putea aplica o regula speciala: drepturile corespunzatoare perioadei respective nu se pierd, ci sunt luate in calcul pentru stabilirea pensiei in tarile in care ati lucrat mai mult timp. Astfel, casele de pensii din fiecare tara din UE in care ati lucrat vor analiza contributiile pe care le-ati platit la fondul de pensii din tara respectiva, dar si durata si valoarea contributiilor platite in alte tari.
Calcularea pensiei
Cuantumul la nivel european
Fiecare tara calculeaza ce pensie ar trebui sa va plateasca tinand cont de toate perioadele in care ati lucrat in orice tara din UE.
Pentru aceasta, cumuleaza perioadele in care ati lucrat in toate tarile din UE si stabileste pensia teoretica, adica pensia pe care ar trebui sa v-o plateasca daca toate contributiile ar fi fost varsate in fondul sau de pensii, pe toata durata.
Valoarea rezultata se ajusteaza apoi pentru a reflecta durata efectiva a perioadelor de cotizare din tara respectiva („ prestatie pro-rata„).
Cuantumul la nivel national
Daca indepliniti criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat intr-o anumita tara, indiferent de perioadele in care ati cotizat la fondurile de pensii din alte tari, casa de pensie calculeaza si pensia nationala, cunoscuta drept „ prestatie autonoma„.
Rezultat
Autoritatea nationala compara apoi prestatia pro-rata si prestatia autonoma si va ofera prestatia care are valoarea mai mare in tara respectiva.
In cele din urma, veti primi un formular P1, care va justifica decizia fiecarei tari cu privire la cererea dumneavoastra.
Exemplu:
Rosa a lucrat timp de 20 ani in Franta si timp de 10 de ani in Spania.
In ambele tari, o persoana dobandeste dreptul la pensie doar daca a lucrat cel putin 15 ani pe teritoriul sau. Fiecare tara va calcula pensia Rosei:
Casa de pensii din Franta va face un calcul dublu:
- va calcula valoarea pensiei nationale pentru cei 20 de ani de lucru in Franta – sa spunem 800 de euro.
- va calcula si valoarea teoretica a pensiei pe care ar fi primit-o Rosa daca ar fi lucrat in Franta in tot acest timp (30 de ani) – sa spunem 1.500 de euro. Apoi, va stabili pensia pro-rata – adica ce suma i s-ar cuveni proportional cu perioada de lucru din Franta: 1.500 EUR x 20 ani in Franta / 30 de ani in total = 1.000 euro.
Prin urmare, Rosa trebuie sa primeasca din Franta prestatia cu valoarea mai mare: 1.000 de euro pe luna.
Casa de pensii din Spania nu va mai calcula pensia nationala, pentru ca Rosa nu a lucrat acolo timp de cel putin 15 ani. Aceasta va calcula doar cuantumul la nivel european, pornind de la valoarea teoretica a pensiei pe care ar fi primit-o Rosa daca ar fi lucrat in Spania in tot acest timp (30 de ani) – sa spunem 1 200 de euro.
Apoi, va stabili pensia pro-rata – adica ce suma i se cuvine proportional cu perioada de lucru din Spania: 1.200 EUR x 10 ani in Spania / 30 de ani in total = 400 euro.
In total, Rosa vor primi o pensie de 1.400 de euro. (sursa:wall-street.ro)