vivacredit.ro

Cel mai important jucator pe piata transporturilor din Romania, promite „salarii europene de pana la 2.400 euro” pentru soferii de TIR romani. Fictiune?

vivacredit.ro
vivacredit.ro

In ultima vreme se vrea sa se puna accent pe nevoile si vocea soferilor de TIR, care au devenit usor usor, in ultimii ani ca trufele pe piata muncii Europene. Astfel se cauta solutii atat la nicelul Comisiei Europene pentru transporturi, cat si in cazu transportatorilor din Romania.

vivacredit.ro

Salariile și asigurările sociale vor fi calculate la nivelul ţării în care angajatul lucrează

Lipsa șoferilor de TIR, în toată Europa: „Pur și simplu nu putem găsi șoferi, vorbim de vehicule blocate în parcări”

Potrivit unuia dintre principiile prevazute de raport, angajatorul va fi obligat să încheie un contract de muncă cu șoferul în baza legii țării în care acesta efectuează cea mai mare parte a muncii sale.

Cel mai mare transportator din județul Cluj si Romania, grupul spaniol Carrion Expedition, a lansat o campanie de racolare de conducători auto cărora le promite venituri la nivelul celor din vestul Europei. Desi aceasta campanie de recrutare masiva, a inceput la mijlocul anului trecut, ea a fost gandita precum o oferta mai mult ( precum bancile care dau dobanda 0% daca faci un credit pana la o anumita data).

“Pe lângă toate beneficiile pe care ți le acordăm, o dată cu angajarea în compania noastră, lider în sectorul său de activitate, iți oferim un pachet de condiții economice foarte competitiv care ajunge până la 2.400 euro/lună (venituri salariale + diurnă).

Din nevoia de soferi, CARRION promite „salarii europene” plecand de la 2.400 euro (venituri salariale + diurnă).

Principalele beneficii enumerate sunt plata punctuală a salariului și un loc de muncă stabil, flotă modernă de vehicule complet echipate pentru siguranța și comoditate, asistență tehnică în rută și mentenanță a vehiculului din partea dealerilor oficiali Volvo, asistență telefonică non-stop, formare profesională inițială și continuă din partea firme, asigurare medicală internațională, transport dus-întors garantat, formarea șoferilor începători.

La începutul anului, Carrion a lansat o campanie de recrutare de șoferi în patru orașe din România: Cluj-Napoca, București, Arad și Galați.

După anunțul de pe rețeaua de socializare Facebook însă au venit solicitări din partea unor șoferi din alte orașe ale țării, printre care se numără Iași sau Buzău. Inițial, responsabilii de resurse umane ale Carrion nu au precizat salariile oferite decât prin intermediul unor mesaje private.

Din nevoia de soferi, CARRION promite „salarii europene” plecand de la 2.400 euro (venituri salariale + diurnă).

Cu afaceri de 646 de milioane de lei, societatea de transport de mărfuri.Carrion era prezentă în primele 10 firme ale Clujului şi în privinţa angajaţilor: 2.024 faţă de 1.694 în anul precedent, dar şi în cea a profitului net, de 20 de milioane de lei, în scădere cu 8 milioane faţă de 2015.

Asociaţii societăţii clujene sunt compania Alerinova Expansion din Huercal de Almeria (Spania) şi Miguel Carrion Caceres, care figurează şi ca administrator al acesteia.

Companiile de transport din Cluj au angajat, peste 10.000 de oameni şi au afaceri anuale de peste 4 miliarde de lei, conform companiei de consultanţă Creditinfo România. Capitala și Clujul înregistrează 10.000 de angajați, urmate de judeţele Argeș, Bihor, Timiş, Arad, cu efective de 7-10.000.

Inceptul lui 2019, gaseste marii tranportatori Europeni in impas:

Lipsa șoferilor de TIR, în toată Europa: „Pur și simplu nu putem găsi șoferi, vorbim de vehicule blocate în parcări”

Lipsa de șoferi profesioniști este simțită de companii nu doar în Germania ci și în restul Europei, cu precădere în statele vestice.Transportatorii iau de câțiva ani măsuri de atragere și loializare a șoferilor, una dintre cele mai comune fiind reprezentată de creșterea salarială.

Dar, aşa cum se afirmă într-o analiza a portalului german dvz.de „posibilitatea creșterii salariilor șoferilor este limitată de un plafon colectiv la nivel de industrie„.

Conform statisticilor BAG, Germania are în prezent un deficit de aproximativ 45.000 de șoferi, dar această cifră ar putea crește dramatic în următorii câțiva ani dacă nu se va schimba nimic în acest sector.

Surprinzător sau nu, chiar și la nivelul Germaniei, salariile șoferilor profesioniști difera semnificativ de la o regiune la alta; cele mai mari salarii le au șoferii din Munich si Bonn (2625 euro) iar cele mai mici, cei din Saxonia. O explicație posibila ar putea fi și faptul că cei mai multi expeditori sunt localizați în partea de vest a Germaniei.

Dincolo de salarii, transportatorii încearcă să atragă șoferii – și în special pe cei tineri – cu inițiative noi, precum asigurarea școlarizării și acordarea de beneficii suplimentare, precum zile libere în plus fata de cele standard sau chiar bonusuri în bani.

Din nevoia de soferi, CARRION promite „salarii europene” plecand de la 2.400 euro (venituri salariale + diurnă).

Nicio posibila soluție nu este ignorata aici, inclusiv cele considerate de unii reprezentanți ai industriei ca fiind “extreme”; un exemplu este propunerea Cancelarului Angela Merkel de instruire a refugiaților, propunere care a prins recent contur gratie unui program guvernamental implementat în parteneriat cu Crucea Roșie.

Astfel, organizația patronală Szlezwika-Holsztynu UVL împreună cu filiala locală a Crucii Rosii și cu școala de șoferi SGV Nord organizează deja cursuri speciale de instruire pentru viitorii șoferi profesioniști care provin din categorii sociale defavorizate (în special din rândul refugiaților) prin intermediul campaniei “Driving into your future”.

Germania: 51% din transportatori refuză comenzi din cauza lipsei de șoferi. BAG: “Nimic nu indică faptul că situația se va îmbunătăți”.

În Germania există în prezent un deficit de aproximativ 45 de mii de șoferi, în creștere comparativ cu anii precedenți. Potrivit presei locale, dintre cei 1,5 milioane de șoferi activi în  2016, mai mult de un milion au vârste de peste 45 de ani.

„Pur și simplu nu putem găsi șoferi” recunoaște Sebastian Lechner, membru al Consiliului Federal al Expeditorilor, în interviul acordat portalului Bayerischer Rundfunk.

Există multe motive pentru lipsa de șoferi din Germania, aceasta nefiind o problemă nouă.

Deși în 2017 numărul de șoferi de camion a crescut ușor în Germania cu 1,7%, deficitul de angajați calificați în industria locală de transport și logistică este încă semnificativ.

Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în luna iulie a acestui an, în Germania au fost înregistrate în total 20.867 de locuri de muncă disponibile pentru șoferi profesioniști , în timp ce 13.288 de șoferi sunt înregistrați ca șomeri.

Potrivit raportului, datele demografice vor continua să acționeze împotriva angajatorilor din industrie. Ponderea șoferilor cu vârste sub 25 de ani în 2017 a fost de numai 2,6% în timp ce 29% dintre șoferii activi în prezent au peste 55 de ani – o diferență procentuală greu de ignorat.

În industria transporturilor, lipsa șoferilor înseamnă – pur și simplu – blocaj.