China isi creeaza propria LUNA artificiala! O lună artificială dedicată unui singur oraș, pentru a il lumina?!

Centrul Aerospaţial Chengdu a anunţat în cadrul unui eveniment dedicat inovaţiei și antreprenoriatului din China că, până în 2020, va lansa o lună artificială deasupra orașului Chengdu, care va înlocui iluminatul stradal.

Oamenii de știință speră să atârne luna creata de om peste orașul Chengdu, capitala provinciei Sichuan din sud-vestul Chinei, potrivit unui raport din presa chineză de stat. Corpul ceresc imitativ – în esență un satelit iluminat – va avea o acoperire reflectorizantă pentru a arunca lumina soarelui înapoi pe Pământ, unde va suplimenta noaptea lumina.

China, va lansa pana in 2020, adica in aprox. de ani, pe cerul ei, o luna artificiala, care va lumina un oras! Incredibil!
China, va lansa pana in 2020, adica in aprox. de ani, pe cerul ei, o luna artificiala, care va lumina un oras! Incredibil!
China, va lansa pana in 2020, adica in aprox. de ani, pe cerul ei, o luna artificiala, care va lumina un oras! Incredibil!
China, va lansa pana in 2020, adica in aprox. de ani, pe cerul ei, o luna artificiala, care va lumina un oras! Incredibil!

Planul ambiţios și totodată bizar ar fi o soluţie fără precedent la problema poluării cu lumină din orașe. Un studiu realizat în 2016 arată că 80% din populaţia globului (99% dintre oamenii care trăiesc în SUA și în Europa) locuiesc în zone poluate cu lumină, unde lumina naturală a cerului noaptea fost alterată de luminile artificiale din oraș – iluminatul stradal, luminile din clădiri, reclamele.

Iniţiative cetăţenești din mai multe orașe ale lumii se străduiesc să reducă pe cât posibil acest tip de poluare, care are efecte negative asupra oamenilor, prin faptul că perturbă somnul, ceea ce poate deveni o problemă cronică cu alte consecinţe asupra societăţii, dar perturbă și tipare din lumea naturală. Animale nocturne care se ghidează după lumina naturală, cum sunt lilieci, păsări, broaște ţestoase, sunt derutate de lumina artificială, care poate afecta de altfel și ciclul de viaţă al plantelor.

Unii se întreabă dacă o lună artificială, adică un satelit care va lumina de opt ori mai puternic decât luna naturală, nu ar fi și mai dăunătoare decât iluminatul stradal. Kang Weimin, director de optică la Institutul Tehnologic Harbin, spune că lumina satelitului este similară cu lumina de la apus, aşa că nu ar trebui să afecteze rutina animalelor. Iar satelitul va fi capabil să lumineze doar pe o rază mică de acţiune – o suprafaţă cu un diametru între 10 şi 80 de kilometri. Dar oare un „apus constant” nu ar înrăutăţi totuși lucrurile?

Oamenii de știință au estimat că ar putea fi de opt ori mai luminoși decât luna reală, originală. De asemenea, va orbita mult mai aproape de Pământ;aproximativ 500 km (310 mile), comparativ cu luna de 380.000 km (236.000 mile).

Dar planul ambițios nu ar „lumina întregul cer al nopții”, a declarat Wu Chunfeng, șeful Tian Fu New Science Society, pentru China Daily.„Luminozitatea așteptată, în ochii oamenilor, este în jur de o cincime din lumina stradală obișnuită”. Wu a estimat că noile luni ar putea salva orașul Chengdu în jurul a 1,2 miliarde de yuani (173 milioane dolari) în costurile cu energia electrică anual și ar putea chiar să ajute primii respondenți în timpul întreruperilor și dezastrelor naturale. Dacă proiectul se dovedește de succes, s-ar putea să se alăture cu încă trei adăugiri la cerul de noapte în 2022, a spus el.

Este nevoie de mult mai multe teste, a spus Wu, pentru a se asigura că planul este viabil și nu va avea un efect negativ asupra mediului natural.

„Vom face doar testele noastre într-un deșert nelocuit, astfel încât fasciculele noastre de lumină nu vor interfera cu nici un popor sau cu echipamente de observare a spațiului bazate pe Pământ”, a declarat el Daily .Obiectivele spațiului Chinei nu sunt fără precedent. În anii 1990, Rusia a experimentat utilizarea unei oglinzi orbitale pentru a reflecta lumina soarelui asupra unora dintre orașele sale nordice lipsite de soare, potrivit New YorkTimes . Proiectul a fost abandonat în 1999, după ce oglinda nu a reușit să se desfășoare și a fost incinerată în atmosferă.

În ianuarie, firma americană Rocket Lab a lansat o stea artificială în spațiu, a informat Times . Dar oamenii de știință au criticat „Humanity Star”, așa cum a fost numit mini-satelitul reflectorizant, pentru a contribui la poluarea artificială cu lumină și aglomerația pe orbita Pământului.

Daca vi se pare ca tot, ceea ce s-a inventat pana in ziua de astazi, este o performanta, inseamna ca aceasta initiativa extraordinara, nu numai ca nu are precedent ci va pune o amprenta marcanta asupra lumii moderne, si a ceea ce oamenii pot gandi si realiza.  Distribuie daca consideri acest articol interesant!

4 thoughts on “China isi creeaza propria LUNA artificiala! O lună artificială dedicată unui singur oraș, pentru a il lumina?!

  1. Pingback: ks quik
  2. Pingback: sex gay

Comments are closed.