Cine ar trebui sa se trezeasca? Criză acută de șoferi TIR în România. Deficit de 40.000 de conducători auto

„Este criză acută de şoferi. România are un deficit de 30.000 – 40.000 de şoferi“

Scăderea vârstei de obţinere a permisului de conducere pentru şoferii de camion şi importul de şoferi din state non-UE pot acoperi o parte din acest deficit.

În prezent, în România există circa 300.000 – 310.000 de şoferi cu atestate pro­fesionale, iar angajatorii din dome­niul transporturilor se confruntă cu un deficit acut de personal, spune Radu Di­nescu, secretar general la Uniunea Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Lipsa șoferilor de TIR, în toată Europa: „Pur și simplu nu putem găsi șoferi, vorbim de vehicule blocate în parcări”

„Sectorul transporturilor rutiere nu a cerut niciodată de la guvern facilităţi, cum are IT-ul impozitul pe venit sub­ven­ţionat pentru programatori, şi nici nu a cerut autostrăzi, cum au solicitat com­paniile auto. Şi totuşi, acest sector s-a dezvoltat continuu. Însă acum avem nevoie de puţin ajutor, pentru că tinerii de 18 ani care ar vrea poate să devină şo­feri nu vor să aştepte până fac 21 de ani şi se duc să lucreze pe vase de croa­zieră.

„Este criză acută de şoferi. România are un deficit de 30.000 – 40.000 de şoferi“

Principala frână în dezvoltarea aces­tui sector în prezent este deficitul de şoferi.“ Veniturile unui şofer de ca­mion pot ajunge la peste 2.200 de euro net pe lună, pachetul salarial pentru cei care practică această meserie fiind for­mat din salariul minim pe economie (cca 250 de euro net), diurne (60 de euro pe zi x 30 de zile) plus alte bonu­suri.

Este criză acută de șoferi profesioniști în România, dar și în lume, ne avertizează marii transportatori. Avem un deficit de aproape 40.000 de conducători auto cu atestate profesionale. Datele apar într-o estimare făcută de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România. De pierdut nu are decât statul român, spun specialiștii.

Soferii de TIR romani, adevaratii nomazi ai Europei.Rufe uscate între tiruri, mâncare gătită la butelie, dormit in cabine.UE vrea sa ajute.

Șandor este șofer pe autocisternă de aproape 30 de ani. Lucrează la o companie care transportă bitum, un material periculos, pentru care conducătorii auto profesioniști au nevoie de nenumărate avize. Șandor este cel mai vechi angajat din firmă.

„Pleacă mulți afară din cauza banilor și un program mai lejer”, spune Șandor, șofer.

Criză acută de șoferi TIR în România. Avem un deficit de 40.000 de conducători auto

Compania are 35 de șoferi profesioniști. Ar mai avea nevoie de încă 10, dar directorul se plânge că nimeni nu bate la ușă. Au rămas doar cei în vârstă, care nu vor să plece departe de casă.

„Șoferii vechi raman, de regula avem probleme cu soferii nou veniti care testeaza piata. exista 6-7 echipamente care oarecum stau nefolosite din cauza lipsei de soferi”, spune Carmen Gheorghe, reprezentant firmă de transport .

Criză acută de șoferi TIR în România. Avem un deficit de 40.000 de conducători auto

În România, 2.000 de șoferi profesioniști sunt școlarizați anual. Jumătate dintre ei pleacă peste hotare pentru salarii mai mari. În țările din vest, câștigă și cu 1.000 de euro mai mult, față de veniturile obținute în țară.

Criză acută de șoferi TIR în România. Avem un deficit de 40.000 de conducători auto

Vorbim insă și de pierderi la bugetul de stat. Transporturile au contribuit anul trecut cu 6% la PIB. S-ar mai fi adăugat încă 300 de milioane de euro la buget, dacă șoferii profesioniști ar lucra pentru firme din țară. Bani cu care s-ar fi putut construi 30 de kilometri de autostradă sau un spital regional.

3 thoughts on “Cine ar trebui sa se trezeasca? Criză acută de șoferi TIR în România. Deficit de 40.000 de conducători auto

  1. Pingback: bonanza178

Comments are closed.