Comisia Europeana are un plan pentru rezolvarea problemei siguranței în parcările de camioane

Problemele industriei de transport rutier de marfă nu sunt greu de identificat – în mare parte, le cunoaștem cu toții: lipsa personalului calificat, atractivitatea scăzută a meseriei de șofer și, nu în ultimul rând, siguranţa în parcări.

De aceasta din urmă, membrii Comisiei Europene au decis să se ocupe direct, alocând resurse operațiunilor de investigare a infrastructurii de parcare în UE. Concluzia:  în statele din spațiul comunitar lipsesc 100.000 de locuri de parcare sigure pentru camioane. Vestea buna este că autoritățile de la Bruxelles pregătesc deja un plan în acest sens.

Potrivit Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU), pierderile anuale cauzate de furturile de mărfuri se ridică la 7 miliarde de euro la nivel european. 75% din astfel de incidente au loc în locuri de parcare nesecurizate.

Reprezentanții IRU au colaborat anul trecut cu Comisia Europeană la elaborarea unui studiu al cărui obiectiv a fost evaluarea stării infrastructurii europene de parcare și definirea standardelor comune pentru siguranță care să fie adoptate la nivel uniform în întreg spațiul comunitar.

Comisia Europeană a prezentat recent un raport din care rezultă că la nivelul UE există un deficit semnificativ de locuri de parcare sigure, lucru care afectează negativ industria de transport rutier.

Pe baza actualului nivel al cererilor de transport rutier, cel al fluxurilor de marfă și cel al aplicării normelor curente privind timpul de conducere și de odihnă, se estimează că cererea totală se ridica la un necesar de 400.000 de locuri de parcare securizate.

Comisia Europeana are un plan pentru rezolvarea problemei siguranței în parcările de camioane

Cu toate acestea, există doar aproximativ 300.000 de locuri de parcare pentru camioane care să îndeplinească standardele de siguranță.

Evident, aceasta este o problemă atât pentru transportatori și expeditori, care se expun unor pierderi semnificative în astfel de situații, cât mai ales pentru siguranța șoferilor. Dacă luăm in calcul dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 561/2006 al UE privind timpul de conducere și de odihnă, este cu atât mai necesară existența unor locuri de parcare care să respecte toate standardele de securitate.

Având în vedere rezultatele raportului sus-menționat, Comisia Europeană intenționează să aloce resurse considerabile extinderii și îmbunătățirii siguranței locurilor de parcare pe întreg teritoriul comunitar. Astfel, un total de 178 de milioane de euro vor fi alocati, sub forma unor fonduri, companiilor care decid să creeze locuri de parcare sigure pentru camioane pe baza unor standarde europene uniforme.

Harta deficitului de locuri de parcare în Europa

Pentru autorii raportului a fost esențial să stabilească zonele în care necesarul de locuri de parcare de camioane este cel mai ridicat.

În acest scop, au analizat fluxurile de transport transfrontaliere și pe distanțe lungi din cadrul rețelei transeuropene de transport (TEN-T), istoricul cererii de locuri de parcare, locațiile unde sunt deja situate parcările existente și statisticile privind furturile de bunuri din camioane.

Cele nouă coridoare TEN-T care sunt esențiale pentru transportul de mărfuri pe distanțe lungi sunt următoarele.

Comisia Europeana are un plan pentru rezolvarea problemei siguranței în parcările de camioane

Autorii studiului au inclus aici operațiunile de transport care implică efectuarea pauzelor zilnice obligatorii și care reprezintă 27% din totalul operațiunilor de transport pe tonă/kilometru efectuate de companii din 28 de țări membre UE.

Standarde uniforme de siguranță pentru toate locurile de parcare europene

Autoritățile de la Bruxelles, în cadrul unui consorțiu cu organizații precum IRU, DEKRA, ESPORG, Panteia, CERTH / HIT și CBRA, a elaborat un set de standarde pentru securitatea infrasructurii de parcare (SSTPA).

Elaborarea acestora a plecat de la concluzia că standardele actuale (de exemplu, LABEL, VEDA, PSR, TAPA) diferă semnificativ și că multe parcări certificate conform acestor standarde nu sunt inspectate după acordarea certificatului.

Prin urmare, CE propune implementarea unor standarde comune pentru zonele de parcare sub umbrela „EU-Parking”. Acestea vor fi clasificate după o serie de criterii, în mare categorii – nivel scăzut de securitate (Bronz), nivel mediu (Silver) și nivel mare (Gold și Platinum).

Lipsa șoferilor de TIR, în toată Europa: „Pur și simplu nu putem găsi șoferi, vorbim de vehicule blocate în parcări”

Cele mai scăzute standarde de securitate includ iluminarea adecvată, monitorizarea (CCTV) la intrare și ieșire, verificările la intrare și monitorizarea sau verificarea regulată a parcării.

Standardul de platină necesită deja facilitați suplimentare precum monitorizarea în timp real, inclusiv monitorizarea intrării și ieșirii și pentru pietoni și soluții speciale în cazul unor întreruperi de curent.

De asemenea, mai trebuie notat că noile standarde UE acoperă nu numai cerințele de siguranță. Un rol esențial îl joacă și facilitățile din parcări, care trebuie să ofere conducătorilor auto următoarele servicii:

– toalete pentru femei și bărbați (accesibile, funcționale, curățate și verificate la intervale regulate);

– dușuri pentru femei și bărbați (accesibile, funcționale, curățate și verificate la intervale regulate);

– containere de gunoi,

– semnalizare adecvată pentru asigurarea unui trafic sigur în parcare,

– numere de urgență afișate într-un loc vizibil,

– gustări și băuturi disponibile pentru vânzare non-stop,

– Wi-Fi disponibil,

– accesul la energie electrică pentru șoferi.

Programele-pilot SSTPA sunt implementate deja în mai multe țări

Standardele SSTPA au fost deja implementate în mai multe parcări europene în cadrul proiectelor-pilot, printre care în Béziers (în sudul Franței), Barcelona (Spania) și Lugoj (România).  Aceste parcări oferă condiții optime în ceea ce privește facilitățile tip cantină, cele sanitare, asigurând de asemenea și iluminatul adecvat, supraveghere permanentă prin intermediul camerelor video și agenți de pază.

“Acest standard unificat reprezintă un pas necesar pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru ale șoferilor și a siguranței transporturilor „ a declarat Lothar Weihofen, șeful Dekra Business Assurance, în timpul prezentării planului de introducere a SSTP la Bruxelles.

„Factorul decisiv pentru o implementare reușită a noilor standarde este controlul imparțial și certificarea parcărilor de către o terță parte independentă pentru a stabili un nivel unitar de securitate în cadrul tuturor parcărilor de camioane din Europa”, a mai adăugat acesta.

Aproximativ 500 de locuri de parcare pentru camioane ar putea beneficia de fondurile puse de la dispoziție de UE pentru modernizare și securizare. Această cifră este mică in raport cu necesarul real din acest moment, dar este totuși un bun punct de plecare.(sursa: trans.info)