Geții de acum 23 de secole au ridicat la sud de Dunăre uriașe movile funerare pentru conducători și pentru aristocrați, iar în aceste movile au fost găsite comori cu sute de obiecte de aur. O astfel de comoară poate fi văzută la București, iar povestea ei spune multe despre oamenii care au trăit acum peste două milenii pe teritoriul României și Bulgariei de azi.
Geții de acum 2.300 de ani au avut pentru cel puțin un secol un mare oraș, un așa-numit „centru de putere” aflat la 40 km sud de Dunăre.
Orașul avea ziduri de piatră, străzi, sanctuare, ateliere și negustori.
Într-o movilă care în acele vremuri avea 20 metri înălțime a fost descoperită o comoară formată din 700 de obiecte din aur, unele mari, altele abia vizibile.
Piesa „vedetă” este o superbă diademă de aproape 800 de grame greutate, ce a fost, probabil, purtată pe cap de către o tânără prințesă a geților. Cele mai mici obiecte sunt fire de aur.
Uimitor a fost faptul că săpăturile au arătat că a fost încorporat un copac întreg în tumulul în care a fost descoperită comoara. Este vorba despre un stejar, iar acești copaci erau pe vremuri simbol al puterii și rezistenței. Posibil ca stejarul să aibă o legătură cu Gebeleizis, care la geți era zeul tunetului și al cerului.
Se poate presupune că Sborianovo – Sveștari era centrul unui regat al geților care se întindea și la nord de Dunăre, pe teritoriul României de azi. Au fost descoperite și la noi tezaure, fortificații din piatră, morminte de incinerație și mici necropole tumulare.
Acum 2.300 de ani, familiile aristocratice de la Sborianovo își depuneau morții sub mari movile de pământ înșiruite pe culmile înalte ce mărgineau orașul antic către est și vest. Peste 100 de movile au fost identificate și este clar că regii de atunci erau capabili de a mobiliza forțe uriașe pentru a face aceste construcții.
Comoara de la Sveștari poate fi văzută la Muzeul Național de Istorie din București, până în iunie 2023. Un super mormânt tracic poate fi vizitat la Sveștari, care se găsește la 88 de km de Giurgiu.
Comoara și un oraș înfloritor al geților sud-dunăreni
Depus cel mai probabil în al doilea sfert al secolului al III-lea î.Hr, așadar acum peste 2.275 de ani, tezaurul din Movila Mare de la Sveștari se compune doar din artefacte de aur, podoabe specifice portului feminin și accesorii de harnașament pentru un cal de călărie, totul învelit, se pare, în brocart, un material textil bogat ornamentat din care s-au păstrat mai multe fire de aur.
Cel mai important sit arheologic din regiune este mormântul cu cariatide la Sveștari, din movila Ginina (Ginina Moghila), mormânt excavat între 1982 și 1985 și care este una dintre cele mai mari și originale construcții subterane funerare din perioada elenistică.
Descoperirile spectaculoase de la Sborianovo aparțin celui mai important centru politic și religios tracic de la nord de Balcani din secolele IV-III î.Hr considerat de unii cercetători reședința regelui get Dromichaites (Dromihete).
4 thoughts on “Comorile geților vechi de 2.300 de ani,indeletnicirea pierduta a lucratului aurului pur romanesc.”
Comments are closed.