Criză de pastile de iod, în nordul Rusiei, după explozia unei rachete nucleare.Amintirea de la Cernobâl activa

Farmaciile din nordul extrem al Rusiei rămân fără pastile de iod. Cererea a crescut foarte mult, după ce a avut loc o explozie la o bază de testare a rachetelor din regiunea Arhanghelsk.

În cel mai apropiat oraș, aflat la 47 de kilometri depărtare, trăiesc 200.000 oameni. Acolo nivelul radiațiilor a depășit limita admisă timp de 40 de minute, după care a revenit la normal. Autoritățile au transmis că sănătatea oamenilor nu a fost și nu este în pericol. Totuși, cinci oameni au murit în urma exploziei și alți trei au fost răniți, cu arsuri grave. Presa a scris că victimele au fost recuperate de personal medical dotat cu echipamente de protecție chimică şi nucleară.

Misterul care a învăluit iniţial testul militar ratat i-a făcut pe oameni să se teamă că autorităţile ascund un accident nuclear precum cel din 1986, de la Cernobîl. De atunci farmaciile din Rusia nu s-au mai confruntat cu o cerere atât de mare de iod.

Compania nucleară de stat Rosatom a precizat ulterior că lucra la un motor cu izotopi când a avut loc accidentul. La acea bază sunt testate rachetele folosite de forţele navale ruse, inclusiv rachete balistice intercontinentale.

Criză de pastile de iod, în nordul Rusiei, după explozia unei rachete nucleare.Amintirea de la Cernobâl activa

Rusia. O explozie s-ar fi produs în timpul testării unei rachete nucleare. Rosatom recunoaște că 5 angajați ai săi au murit

Potrivit presei ruse, autoritățile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanță folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiații.

Însă există suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare.

Un oficial de rang înalt din cadrul Administrației Donald Trump a declarat, sub protecția anonimatului, că nu poate confirma, dar nici nega, că în cazul accidentului de la Arhanghelsk ar fi vorba de o rachetă cu propulsie nucleară.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, în martie 2018, că Rusia a dezvoltat o rachetă cu propulsie nucleară, afirmând că are „rază de acțiune nelimitată” și este „invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale”.

Știrea inițială:

Potrivit datelor oficiale comunicate de autoritățile ruse, două persoane au decedat, iar șase au fost rănite, în urma „exploziei unui motor de rachetă”, incident care s-a produs joi la o bază navală din regiunea Arhanghelsk.

„Nu au fost emanații chimice dăunătoare în atmosferă, iar nivelul de radiații este normal”, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, la scurt timp după explozie. Însă există suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare.

Un expert rus, citat de postul BBC, a declarat că baza militară unde s-a produs incidentul a fost plasată în stare de izolare, fără ca Ministerul Apărării din Rusia să ofere mai multe detalii.

Cercetătorul Mark Galeotti a afirmat că incidentul a fost în mod clar o problemă mai mare decât rușii lasă de înțeles. „Acest depozit pare să fi fost folosit pentru testarea uneia dintre noile rachete nucleare cu combustibil lichid din Rusia – este un secret foarte mare”, a adăugat dr. Galeotti. Cercetătorul a mai afirmat că, în opinia sa, „acesta a fost un accident care în mod clar a implicat o rachetă nucleară”.

Indicii că ar fi avut loc scurgeri radioactive

O femeie din orașul Severodvinsk a declarat pentru site-ul lenta.ru că autoritățile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanță folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiații.

Jeffrey Lewis, un expert de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, a anunțat că a observat o navă pentru colectarea și depozitarea deşeurilor radioactive lichide în zona unde s-a produs explozia, relatează publicația independentă Meduza. Cercetătorul a observat nava „Serebrianka” în urma analizării unei imagini din satelit, în cadrul proiectului Planet. Lewis este de părere că prezența navei „Serebrianka” în zonă are legătură cu testarea unei rachete cu propulsie nucleară.

Pe harta publicată de Lewis este menţionat un loc pe țărmul Mării Albe unde se crede că ar fi situată platforma de lansare a rachetelor balistice „Burevestnik”. Acest loc este menționat pe hartă ca „Possible SSC-X-9 Launch Site”, unde SSC-X-9 este termenul folosit de NATO pentru acest tip de rachetă.

Publicaţia Baza relatează că, în urma exploziei, şase victime au fost diagnosticate ca fiind expuse la radiaţii. Acestea au fost transportate de la Severodvinsk la Centrul biofizic de Stat Burnazian din Moscova.

Şoferii de pe ambulanţă purtau costume de protecţie chimică, iar secțiile din spitalul din Severodvinsk unde au fost internate victimele au fost tratate pentru contaminare radioactivă, relatează Meduza, citând informații de la doctori.

La câteva ore după explozie, autoritățile din Severodvinsk au anunțat că s-a detectat o creştere pe o perioadă scurtă de timp a radioactivităţii, însă mesajul a fost ulterior șters.

Autoritatea Norvegiană pentru Securitate Nucleară și Radiații a transmis că nu au fost detectată nicio creștere a nivelului radiațiilor la centrele de măsurare din zona scandinavă.

6 thoughts on “Criză de pastile de iod, în nordul Rusiei, după explozia unei rachete nucleare.Amintirea de la Cernobâl activa

  1. Pingback: Douceur Beauty
  2. Pingback: bacon999
  3. Pingback: ai nude
  4. Pingback: duurzaam spelen

Comments are closed.