Peste 6.000.000 se află în Diaspora,trăiesc si muncesc în străinătate,insa Romania aduce muncitori dinAsia
„Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii și când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, județene, comunale, spitale, investiția și existența unor condiții decente în sănătate și existența școlilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă.Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția.
Conform ultimelor date,si actualizari Wikipedia,avem urmatoarele comunitati per tari:
Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionați în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceștia își doresc să se întoarcă”, adaugă ministrul, potrivit Mediafax.
„Să aduci zeci de mii de lucrători din Asia şi să trimiţi la rândul tău ca ţară sute de mii şi milioane de români în străinătate este o anomalie cu repercusiuni sociale dure pentru toată lumea”
Avem o cifră, însă este acum fluctuantă, pentru că urmează activitățile sezoniere”, a răspuns Raluca Turcan, întrebată câți români s-au întors din străinătate din cauza pandemiei.
Întrebată ce cifră estimează cu privire la numărul de români întorși în țară din cauza pandemiei, ministrul muncii a spus că „sper un milion”.
Cu o populaţie de circa 20 milioane locuitori, România are circa 5 milioane de salariaţi în timp ce Cehia şi Ungaria, cu 10 mil. de locuitori, au tot 5 mil. de salariaţi.
De la 5 milioane de salariaţi până la 10 milioane populaţie ocupată în România e un spaţiu uriaş pe care Institutul Naţional de Statistică îl „umple“ cu tot felul de categorii de populaţie care ar putea activa pe piaţa clasică a muncii, dar nu o face.
Dintre aceste categorii cea mai numeroasă este categoria „lucrători familiali neremuneraţi“ care erau în număr de circa 584.000 de persoane la finalul lui 2020 faţă de 452.000 de şomeri.